04.01.2024 Přístup zranitelných skupin ke spravedlnosti: úspěšný projekt Justiční akademie zlepšil vzdělávání a otestoval pozici soudního sociálního pracovníka

Právo na přístup k soudu je základním lidským právem, které je garantováno každému. Ze zkušeností z praxe i dostupných dat však vyplývá, že řada osob čelí specifickým překážkám, které jim uplatňování tohoto práva ztěžují. Projekt „Zlepšení přístupu zranitelných skupin osob ke spravedlnosti", realizovaný Justiční akademií v letech 2020-2023 a financovaný prostřednictvím Norských fondů, se zaměřil na identifikování těch překážek, které existují přímo na straně soudů či souvisí s prací soudců.

Významnými součástmi projektu byly jednak vzdělávací a osvětové aktivity, jednak pilotní testování pozice soudního sociálního pracovníka, tedy specializovaného zaměstnance soudu, jehož úkolem je oboustranně usnadňovat interakci soudu s osobami, které jsou s ohledem na svůj zdravotní stav, sociální situaci či další objektivní faktory znevýhodněny.

14. listopadu 2023 se uskutečnila závěrečná konference projektu, kde byly představeny hlavní závěrečné výstupy. Pilotní testování prokázalo, že zřízení pozice soudního sociálního pracovníka na okresních soudech vede nejen ke zkvalitnění průběhu a výsledku soudních řízení, do nichž je zapojen, ale potenciálně i k nezanedbatelným finančním úsporám jak v rozpočtu resortu justice, tak v jiných kapitolách státního rozpočtu.

„Pilotní testování bylo úspěšné, protože jednoznačně ukázalo, že pozice soudního sociálního pracovníka má své opodstatnění. Zároveň v rámci projektu byly připraveny metodické materiály, které mohou být využity dalšími soudy, které o pozici projeví zájem. Pozitivní přínos tohoto projektu ocenila také Rada vlády pro osoby se zdravotním postižením," uvedl v této souvislosti náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. „Zároveň projekt otevírá diskusi nad moderní podobou opatrovnické justice, která je schopná dostát požadavkům kladeným ze strany mezinárodního práva, a to i v kontextu takzvané „problem-solving" justice", dodal. Pojem problém-solving justice označuje moderní justiční trend zaměřený na řešení příčin, které vedou ke společensky závažným patologiím, typicky prostřednictvím zřizování specializovaných soudů, které disponují multidisciplinárními týmy (soudy pro domácí násilí, soudy pro pachatele užívající drogy, komunitní soudy).

„Projekt nám umožnil především věnovat se koncentrovaně a intenzivně otázkám opatrovnické justice, která byla dlouhou dobu agendou přehlíženou jak v rámci justice samotné, tak v rámci vzdělávání," doplnila Jana Zapletalová Koláčková, vedoucí projektového týmu v rámci Justiční akademie. Díky podpoře Norských fondů tak vznikl tým lektorů pro opatrovnickou agendu, mohl být sestaven moderní plán vzdělávání pro opatrovnické soudce i vznikla cesta ke společnému mezioborovému lokálnímu vzdělávání odborníků, v jehož rámci byly pořádány regionální semináře na klíč.

Detaily projektu:

  1. Projekt vedený Justiční akademií
  2. Financován prostřednictvím Norských fondů
  3. Trvání od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2023
  4. Sedm aktivit:

1) Realizace prezenční výuky

2) Tvorba e-learningových studijních opor

3) Překlad a realizace e-learningových kurzů programu Rady Evropy HELP

4) Vytvoření 5 informačních videí pro osoby přicházející k soudnímu jednání

5) Zřízení Dětských fokusních skupin

6) Pilotní testování pracovníků na pozici forenzního sociálního pracovníka

7) Organizace zahraničních studijních cest

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

4. ledna 2024


Zařazenočt 04.01.2024 00:01:00
ZdrojJustice.cz
Origináljustice.cz/?clanek=pristup-zranitelnych-skupin-ke-spravedlnosti-uspesny-projekt-justicni-akademie-zl...

Související témata

IPhone 4
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V