Export (export.cz)
Export  |  18.12.2023 12:02:00

Egypt láká investory do zelené transformace, pobídky nabízí i suezská ekonomická zóna

EGYPT LÁKÁ INVESTORY DO ZELENÉ TRANSFORMACE, POBÍDKY NABÍZÍ I SUEZSKÁ EKONOMICKÁ ZÓNA

Přechod na zelenou ekonomiku a energetická bezpečnost patří ke klíčovým tématům také v nejlidnatější arabské zemi. Egypt musí s dostatečným zabezpečením svého průmyslu i potřeb obyvatelstva bojovat každým dnem. Pro svou strategickou polohu na druhou stranu nabízí atraktivní možnosti při budování nové infrastruktury i navazujících odvětví.

Foto: Shutterstock

Díky desítkám tisíc kilometrů čtverečních rozlehlých pouštních oblastí prakticky bez zástavby, vysokým teplotám i stabilnímu přísunu slunečního svitu po celý rokEgypt ideální podmínky pro získávání energie ze slunce. Oblasti okolo Suezského zálivu pro změnu nabízejí dostatek „potravy“ pro větrné turbíny.

TOK FINANCÍ NA KLIMATICKÉ PROJEKTY

Prostředky věnované na klimatické projekty zůstávají nadále masivní, jen za fiskální rok 2022/23 činily v přepočtu 300 miliard korun, z nichž 78 % šlo na odstranění škod způsobených extrémním počasím. V příštím roce chce egyptská vláda zvýšit zelené investice o dalších 40 %. Lze navíc očekávat, že vzhledem k válce v Gaze, která ukázala zranitelnost egyptského trhu se zemním plynem, se energetická transformace ještě urychlí.

Kromě toho vznikají další projekty na podporu získávání energie z odpadu. Množství odpadu, které lze tímto způsobem zpracovat, dosahuje v Egyptě cca 5 miliónů tun ročně. Bezprostředně s tím souvisí i recyklace odpadů. K roku 2023 existuje v Egyptě celkem 28 recyklačních zařízení, do roku 2030 chce přitom egyptské ministerstvo životního prostředí číslo zdvojnásobit, počet zpracovatelských jednotek má potom dosáhnout 50 000.

POBÍDKY EKONOMICKÉ ZÓNY SUEZSKÉHO PRŮPLAVU

Jednou z vhodných možností, jak zahájit či rozšířit byznys v Egyptě (i pro české podnikatele), je využít pobídek Ekonomické zóny Suezského průplavu (Suez Canal Economic Zone, SCEZ). SCEZ se nachází na velmi strategickém místě přímo u břehů Suezského průplavu, je tak ideální pro reexport zboží do ostatních zemí v rámci regionu Blízkého východu a severní Afriky. Bez ohledu na odvětví láká potenciální investory na výhody, jako je nulové clo, nulová DPH, 50procentní úleva z korporátní daně po dobu sedmi let. Umožňuje také vlastnictví 100 % zahraničních aktiv a podíl 10 % zahraniční pracovní síly.

SCEZ zahrnuje šest přístavů a čtyři průmyslové zóny, specializované od textilu až po těžký průmysl a metalurgii. Důraz však klade právě na energetiku, zejména se zajímá o investice do zeleného vodíku a na něj navázaná odvětví.

ŠANCE PRO ČESKÉ FIRMY

Z pohledu českých firem může být zajímavé investovat do výroby elektrolyzérů, které jsou integrální součástí produkce zeleného vodíku, větrných turbín a solárních panelů nebo jejich částí, podstatnou roli hraje také logistika při budování vodíkové sítě. Díky nedávnému projektu českého velvyslanectví v Káhiře byla navíc česká vodíková řešení představena v Egyptě předsedou České vodíkové technologické platformy.

Ruku v ruce s produkcí energie si posílení a modernizaci žádá i egyptská přenosová soustava, konkrétně elektrické stanice a rozvodny – jednak pro přenos na velké vzdálenosti (velmi vysoké i zvlášť vysoké napětí 500 – 1000 kV) i kratší vzdálenosti vhodné především pro malé obce (22 kV).

Ondřej Cuchý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Káhiře

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688