Vláda na svém jednání ve středu 13. prosince rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností.

Vláda na svém jednání ve středu 13. prosince rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. V průměru se jim tak dle odhadu ERÚ sníží měsíční platba za rezervovaný příkon z původně vyměřených 365 tisíc korun za každou rezervovanou MW na 115 tisíc korun, což představuje pokles přibližně o dvě třetiny. Toto snížení bude platit od ledna a týkat se bude téměř 25 tisíc odběrných míst. Vládě se ve spolupráci s Hospodářskou komorou a Svazem průmyslu podařilo oproti původnímu plánu ERÚ ze září dosáhnout snížení nárůstu regulované složky u odběratelů na velmi vysokém napětí o 60 procentních bodů.

💬“Nařízení ERÚ o cenách za regulované složky nejvíce dopadá na energeticky náročné podniky. Společně se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou jsme během necelých dvou týdnů od vydání nařízení našli řešení, které pomůže udržet konkurenceschopnost českých firem, a zachovat tak pracovní místa a posílit hospodářský růst. Vláda dnes schválila cílenou pomoc 3,5 miliardy korun, díky které se sníží energeticky náročným firmám platby za obnovitelné zdroje energie v průměru o dvě třetiny. Stát nemůže plošně dotovat energie všem, proto se soustředíme na cílenou pomoc těm, které by zvýšení cen mohlo existenčně ohrozit,” říká předseda vlády @Petr Fiala.

Pomoc firmám na platby za POZE ve výši 3,5 miliardy korun se bude čerpat z rozpočtu na příští rok z kapitoly MPO. Částku si rovnoměrně rozdělí subjekty připojené na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. Vládní pomoc sníží příspěvek na platby za POZE subjektům připojeným na hladině vysokého napětí o 107 korun za odebranou MWh bez DPH a subjektům připojeným na velmi vysoké napětí o 167 korun. Příspěvek na POZE bez započtení státního příspěvku přitom obvykle dosahuje výše 495 korun za odebranou MWh bez DPH.


Zařazenost 13.12.2023 16:12:00
ZdrojÚřad vlády ČR
Originálfacebook.com/667266288777263/posts/751065610397330

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V