Prokázání odborné způsobilosti pro živnostenské oprávnění

Publikováno:
30.11.2023
Autor:
odbor 11200

Živnostenský zákon neobsahuje taxativní výčet učebních ani studijních oborů pro žádnou řemeslnou živnost.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 15. listopadu 2023 na žádost, týkající se prokázání odborné způsobilosti pro živnostenské oprávnění


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informace sdělením, že obecně platí, že odbornou způsobilost pro řemeslné živnosti lze podle § 21 odst. 1 písm. b) zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen ‚živnostenský zákon‘) prokázat dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příslušném oboru vzdělání, nebo s předměty odborné přípravy v příslušném oboru. Dále lze odbornou způsobilost pro řemeslné živnosti prokázat podle § 22 písm. b) živnostenského zákona dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příbuzném oboru vzdělání a dokladem o vykonání jednoroční praxe v oboru. Posouzení splnění podmínek odborné způsobilosti však přísluší obecnímu živnostenskému úřadu, u kterého je živnost ohlašována.

S ohledem na skutečnost, že v řadě případů název oboru vzdělání nemusí přesně odpovídat předmětu podnikání živnosti, je třeba chápat pojem „příslušný obor vzdělání“ a pojem „předměty odborné přípravy v příslušném oboru“ v širším kontextu a vycházet z věcného obsahu přípravy absolventa, která vedla k získání příslušného dokladu o vzdělání.

Studijní obor „26-41-M/01 Mechatronika“ spadá do skupiny oborů „26 Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika“. Nahlédnutím do školního vzdělávacího programu uvedeného studijního oboru bylo zjištěno, že k předmětům odborné přípravy patří: Informační a komunikační technologie, Metody virtuálního prototypování, Programování robotických pracovišť, Programování, Technická dokumentace, Strojírenská technologie, Části a mechanismy strojů, Mechatronika, Řízení a regulace, Programování mikrokontrolérů, Prezentace mechatronického návrhu, Umělá inteligence, Elektrotechnika, Elektronika, Technická měření a diagnostika.

Na základě předmětů odborné výuky a zaměření studia na elektrotechniku, telekomunikační a výpočetní techniku lze obecně konstatovat, že uvedené vzdělání by bylo možno uplatnit pro účely ohlášení řemeslných živností s předměty podnikání „Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení“ a „Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení“ podle § 22 písm. b) živnostenského zákona (s přihlédnutím k § 19 zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů a § 2 nařízení vlády č. 194/2022 Sb., o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice), a to spolu s doložením jednoroční praxe v oboru.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé technologie obrábění materiálů (úvod do obrábění), ale i nekonvenční technologie obrábění jsou vyučovány v rámci předmětu odborné přípravy „Strojírenská technologie“, a studenti se rovněž seznámí s ručním i strojním obráběním a obráběním na CNC strojích s ručním programováním i s pomocí CAM systému během praktické výuky (praxe), bylo by možno uvedené vzdělání využít i pro účely ohlášení řemeslných živností s předměty podnikání „Obráběčství“, popř. „Zámečnictví, nástrojářství“, a to opět jako vzdělání v příbuzném oboru podle § 22 písm. b) živnostenského zákona společně s doložením jednoroční praxe v oboru.

Výčet konkrétních živností, pro které lze uplatnit odbornou způsobilost (26-41-M/01 Mechatronika), nelze stanovit, jelikož živnostenský zákon neobsahuje taxativní výčet učebních ani studijních oborů pro žádnou řemeslnou živnost.



Zařazenočt 30.11.2023 13:11:00
ZdrojMPO.cz - Rozcestník
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Autorodbor 11200
guid278426

Související témata

Živnostenský zákon


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V