Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.11.2023 16:54:00

Buffett ve třetím čtvrtletí přepracovával portfolio, Burry opustil pozici proti S&P 500

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta ve třetím čtvrtletí snížila počet akcií ve svém portfoliu, opustila podíly ve společnostech General Motors a Activision Blizzard a snížila sázky na společnost HP Inc.

Ústupem od Activisionu konglomerát dokončil Buffettovu arbitrážní hru v souvislosti s vleklou akvizici výrobce videoher společností Microsoft, která nejprve narazila na antimonopolní odpor, nakonec ale byla dohoda v říjnu dokončena.

Celkem Berkshire opustila podíly v sedmi společnostech. Hodnota jejích zveřejněných investic se oproti předchozímu čtvrtletí snížila o 10 % na 312,8 miliardy USD.

Berkshire byla po celý rok 2023 čistým prodejcem akcií, z prodeje akcií inkasovala přibližně 23,6 miliardy USD. Tyto prodeje akcií přispěly k problémům pro konglomerát: disponuje více penězi, než může snadno použít. Velká část z nich skončila v krátkodobých státních dluhopisech, což Berkshire pomohlo nashromáždit rekordních 157 miliard dolarů v hotovosti.

Začátkem tohoto roku Buffett porušil svou typickou strategii dlouhodobého držení a odhalil, že náhle opustil pozici ve společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Miliardář toto rozhodnutí zdůvodnil obavami z politického rizika na Tchaj-wanu, i když výrobce čipů chválil jako "báječný podnik".

V letošním roce došlo v akciovém portfoliu Berkshire k některým dalším změnám: konglomerát již dříve opustil společnosti U.S. Bancorp a Bank of New York Mellon Corp., a to i přesto, že v bouřlivém období v tomto sektoru vsadil na Capital One Financial Corp.

Burry opustil pozici proti S&P 500, nově shortuje polovodiče

Investiční společnost Michaela Burryho uzavřela sázku proti indexům S&P 500 a Nasdaq 100 a na konci září sázela proti koši akcií polovodičů, který zahrnuje i společnost Nvidia, vyplývá z úterní zprávy pro regulační orgány. Společnost Scion Asset Management zredukovala své portfolio na pouhých 13 pozic a zrušila sázky na zhruba dvě desítky akcií a ETF, vyplývá z podání 13-F.

Součástí změny bylo i umístění medvědí opční pozice proti fondu, který sleduje výrobce čipů. Její pomyslná hodnota činila 47,4 milionu USD na základě závěrečné ceny burzovně obchodovaného fondu iShares Semiconductor na konci září. Skutečná hodnota opční pozice je mnohem nižší a závisí na přesných kontraktech, které byly nakoupeny.

burry

Zdroj: Bloomberg

Mezi dalšími změnami, které společnost Scion uvedla ve své zprávě, je opětovné získání dlouhých pozic ve společnostech Alibaba a JD.com poté, co se těchto akcií ve druhém čtvrtletí vzdala. V období od konce června do září vzrostly akcie Alibaba o 4,1 %, zatímco akcie JD.com se propadly o 15 %.

Výrobce automobilů Stellantis NV se stal největší pozicí společnosti Scion, když hedgeový fond přidal 75 000 akcií a zvýšil tak svou pozici na konci třetího čtvrtletí na 7,65 milionu USD. Firma opustila svou dřívější nejvyšší pozici ve společnosti Expedia Group Inc. a zároveň se zbavila akcií maloobchodní společnosti Qurate Retail Inc.

Burry, peněžní manažer, kterého proslavila kniha "The Big Short", uzavřel medvědí opční pozice své firmy vůči ETF SPDR S&P 500 (SPY) a Invesco QQQ Trust Series 1. Indexy S&P 500 a Nasdaq 100 dosáhly svého letošního maxima v červenci a v daném období skončily s poklesem o 3,7 %, resp. 3,1 %. Tato sázka proti největším americkým akciím, uzavřená někdy ve druhém čtvrtletí, upoutala pozornost sociálních médií, protože pomyslná hodnota dosáhla více než 1 miliardy USD. Při bližším pohledu se však ukázalo, že sázka měla více nuancí.

V úterý vyprší lhůta, do které musí institucionální investoři, včetně hedgeových a penzijních fondů, nahlásit Komisi pro cenné papíry a burzy určité podíly v amerických akciích. Vzhledem k tomu, že údaje sledují držbu do konce září, mohly fondy za poslední měsíc a půl změnit pozice.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688