Vodárenské kapičky pomáhají

Vodárenské kapičky pomáhají

Vodárna Plzeň a.s. obdarovala půl milionem korun šestnáct charitativních a dobročinných projektů v unikátním programu Vodárenské kapičky. V něm mohou každoročně požádat její zaměstnanci o finanční podporu až 50 tisíc korun pro organizaci, v níž se aktivně angažují. Letošní ročník Vodárenských kapiček byl výjimečný, protože vodárny navýšila rozpočet z 300 tisíc na 500 tisíc korun.  Žádostí o podporu přibývá a spektrum pomoci je široké – nejvíce peněz směřuje především hendikepovaným dětem, organizacím pečujícím o seniory, do sportu i kultury.

Zdroj fotografií: Vodárna Plzeň

Zdroj fotografií: Vodárna Plzeň

Nejvyšší podporu 55 tisíc korun dostal čtyřletý Lukáš Jeníček, který se jako jediný pacient v Čechách potýká s extrémně vzácným typem chromozomové aberace. Lukáškova léčba je velmi náročná a nákladná, významně mu pomáhá neuro-rehabilitační program, jenž absolvuje v plzeňském Centru Hájek. Vloni dostal Lukášek ve Vodárenských kapičkách 50 tisíc korun, letos mu Vodárna přidává na navazující léčbu dalších 55 tisíc korun. „Neuro-rehabilitace proměnily téměř nehybného chlapečka znovu ve zvídavé dítě. Děkujeme za to,“ uvedla Lukášova maminka Renata Jeníčková. Pomoc potřebuje rodina víc než dřív, a to vzhledem k dalším zdravotním komplikacím.

Podporu ve stejné výši, 55 tisíc korun, získává z Vodárenských kapiček na neuro-rehabilitaci také Jakub Dolejš, který statečně bojuje se souběhem několika diagnóz. Dlouhodobým cílem celé jeho rodiny je postupné dosažení jeho co nejvyšší soběstačnosti. Kubík je odkázaný na pomoc, sám nesedí, nechodí, nenají se. Každodenně se o něj stará převážně maminka už kvůli zaměstnání manžela, který musí rodinu zabezpečit. Kuba je žákem druhé třídy speciální základní školy. Podpora pro něj směřuje také do Centra Hájek, kde absolvuje speciální program, a kde je podle rodičů zvyklý a jezdí tam rád.

Zdroj fotografií: Vodárna Plzeň

Podporu 10 tisíc korun obdržela Hana Hrůzová, která jako dítě prodělala obrnu a celý život je připoutána na vozík. Velmi těžko mluví a je naprosto odkázána na péči okolí. Tuto péči dříve zajišťovala maminka. Nyní po její smrti musí žít Hana v ústavu. Zde se hodně trápí a vzpomíná na svůj život před tím, kdy byla pánem svého času a byla mezi svými lidmi. Jejím snem je vytrhnout se alespoň na den z ústavního řádu a dopřát si svobodu a zážitky. „Naše první kroky povedou do Hančiny rodné vesničky a za jejími kamarádkami, děkujeme,“ uvedla zaměstnankyně vodárny Lenka Heřmanová, která o pomoc pro paní Hrůzovou požádala. Neznají se dlouho, potkaly se teprve nedávno úplnou náhodou v lese, kde Haně na vozíku docházely síly na cestu zpět do ústavu.

Podporu 50 tisíc korun obdržela organizace NO FOOT NO STRESS, která pomáhá lidem po amputaci dolní či horní končetiny zpět do aktivního způsobu života. Pořádá různé sportovně sociální akce s cílem propojit svět zdravých a hendikepovaných.

Částkou 20 tisíc korun byl podpořen 31. ročník Haydnových hudebních slavností, částku 50 tisíc korun obdržela Domovinka – sociální služby na nové vybavení pro seniory.

Dvacet tisíc korun dostane na bezpečnostní tréninkové vybavení TJ Sokol Štěnovice, 22 tisíc korun klub Slavia VŠ Plzeň na revitalizaci automatické závlahy softballového hřiště. Vodárna posílá 20 tisíc korun také na podporu mládeže Klubu biatlonu ELÁN Zruč a 18 tisíc korun na nákup sportovního vybavení klubu Blue Wings Cheerleaders.

Děti z pěstounské péče obdrží dva příspěvky, oba ve výši 30 tisíc korun. První putuje do Diakonie ČCE a druhý do Služeb pro rodinu.

Zdroj fotografií: Vodárna Plzeň

Centrum Hájek obdrží 50 tisíc korun na pořízení dodávkového automobilu pro své hendikepované klienty. Budou ho používat při jízdách mimo areál v rámci projektu Na čtyřech kolech míříme k vám.

Do Salesiánského střediska mládeže míří 30 tisíc korun jako podpora doučování dětí ze sociálně znevýhodněných rodin.

Děti z Dětského domova Domino dostávají příspěvek 25 tisíc korun na putování po některé z českých řek. Budou moci prožít dobrodružství na vodě i ve stanu.

Patnáct tisíc korun dostane MS Luhov na projekt zastavení úbytku populace zaječí zvěře.

„Jsem velmi rád, že se vodárna angažuje v pomoci těm, kteří to opravdu potřebují, a to na základě osobní zkušenosti jejích zaměstnanců s osobní pomocí konkrétním lidem v náročných životních situacích. Děkuji jim za to, protože oni jsou zárukou, že darované peníze jsou využity správným způsobem,“ řekl předseda představenstva VODÁRNY Plzeň Petr Náhlík.

„Vodárenské kapičky jsou zajímavým a milým projektem pro nás všechny. Vážím si zaměstnanců, kteří se ve svém volném čase věnují různým činnostem, při nichž potkávají lidi v složitých situacích a nejsou jim lhostejní, chtějí jim pomoci,“ uvedl generální ředitel vodárny Jiří Kozohorský.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 13. 11. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenopo 13.11.2023 10:11:51
Vydáno
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/vodarenske-kapicky-pomahaji-1.aspx
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V