plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  02.11.2023 20:26:44

Domácnostem v Plzni se zvýší cena tepla, ale méně, než navrhovala Plzeňská teplárenská. Návrh počítá s nárůstem ceny o 161,30 Kč/GJ bez DPH. V roce 2023 platí 626,67 Kč/GJ s DPH

Cena tepla dodávaná do plzeňských domácnosti společností Plzeňská teplárenská se pro rok 2024 s největší pravděpodobností zvýší. Návrh počítá s nárůstem ceny o 161,30 Kč/GJ bez DPH. Dohodli se na tom oba akcionáři, tedy město Plzeň jako majoritní vlastník a společnost EP Infrastructure, a.s. jakožto vlastník s minoritním podílem. K definitivnímu schválení je potřeba souhlas valné hromady Plzeňské teplárenské, ta se bude konat 28. listopadu 2023.

„Zatímco původně představenstvo společnosti Plzeňská teplárenská navrhovalo zvýšit cenu tepla pro rok 2024 pro obyvatele o 240 Kč za GJ bez DPH, což je nárůst o zhruba 40 procent, nová dohoda s druhým akcionářem počítá s částkou navýšení o (28,3 procent průměrné ceny tepla v Plzni) 161,30 Kč/GJ bez DPH,“ přiblížil radní města Plzně Vlastimil Gola, který má na starost oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně.

„Podařilo se nám srazit navýšení ceny o zhruba třetinu oproti původnímu návrhu. Jednání bylo velmi tvrdé, ale konstruktivní. Naším cílem je, aby Plzeň dál měla nejlepší cenu tepla v České republice,“ reagoval primátor Roman Zarzycký. Obyvatelé Plzně za teplo z Plzeňské teplárenské v roce 2023 platí 626,67 Kč/GJ s DPH, tedy 569,34 Kč/GJ bez DPH.

Důvodů pro navýšení ceny je podle Plzeňské teplárenské více. Komodita teplo se nachází v hluboké ztrátě, došlo také k zrušení významných státních podpor pro oblast teplárenství, což pro plzeňskou teplárnu znamená ztrátu nižšího řádu stovek milionů korun. Podle teplárny je také nutné pokračovat v procesu dekarbonizace, který vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun do zařízení plzeňské teplárny.

Cena tepla z Plzeňské teplárenské zůstává dlouhodobě nejnižší v České republice, například v roce 2023 se pohybovala v průměru kolem 600 korun za GJ, přičemž celorepublikový průměr byl kolem 1200 Kč za GJ. K žádnému výraznějšímu navyšování ceny pro přibližně 54 tisíc domácností v Plzni přitom vloni nedošlo, s cenou tepla z plzeňské teplárny se hýbalo pouze do výše pěti procent.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 2. 11. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688