Tisková zpráva - Poslanci podpořili plány na rozšíření obnovitelné energie

Aktualizace směrnice o obnovitelných zdrojích energie, na níž se již poslanci dohodli předběžně s Radou, zvyšuje podíl obnovitelných zdrojů v konečné spotřebě energie v EU do roku 2030 na 42,5 %. Členské státy by navíc měly usilovat o dosažení 45% podílu.

Vyřizování povolení pro elektrárny na obnovitelné zdroje, jako jsou například solární panely nebo větrné generátory, bude rychlejší. Zároveň nová legislativa pomůže stávajícím elektrárnám, aby se na obnovitelné zdroje přeorientovaly. Schválení nových zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, která se nacházejí v tzv. vhodných oblastech pro obnovitelné zdroje energie, by vnitrostátním orgánům nemělo trvat déle než 12 měsíců. Mimo tyto oblasti by schvalovací proces neměl přesáhnout 24 měsíců.

V odvětví dopravy by zavádění obnovitelných zdrojů energie mělo do roku 2030 vést ke snížení emisí skleníkových plynů o 14,5 %, a to díky většímu podílu pokročilých biopaliv a ambicióznějším kvótám pro obnovitelná paliva nebiologického původu, jako je vodík.

Poslanci rovněž zajistili, že členské státy stanoví orientační cíl pro inovativní technologie ve výši nejméně 5 % nově instalované kapacity energie z obnovitelných zdrojů a závazný rámec pro přeshraniční energetické projekty. Prosadili také přísnější kritéria pro využívání biomasy, aby se zajistilo, že EU nebude dotovat neudržitelné postupy. Sklizeň biomasy by měla probíhat tak, aby se zabránilo negativním dopadům na kvalitu půdy a biologickou rozmanitost.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Markus Pieper (EPP, DE) uvedl: „V rámci snahy o větší energetickou nezávislost a snížení emisí CO2 jsme zvýšili své cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tato směrnice je důkazem toho, že Brusel dokáže být nebyrokratický a pragmatický. Obnovitelné zdroje energie jsme označili za převažující veřejný zájem, čímž jsme zefektivnili jejich schvalovací proces. Zaměřili jsme se na větrnou energii, fotovoltaiku, vodní energii, geotermální energii a přílivové proudy. Biomasa ze dřeva bude i nadále klasifikována jako obnovitelná energie. Podle zásady ‚tichého souhlasu‘ se investice budou považovat za schválené, pokud nedostanou zpětnou vazbu od správních orgánů. Nyní naléhavě potřebujeme revizi uspořádání trhu EU s elektřinou a okamžitý přechod na vodík v zájmu ekologičtější transformace.“

Další postup

Právní předpis byl přijat 470 hlasy (120 bylo proti, 40 se zdrželo hlasování). Aby mohl vstoupit v platnost, musí jej nyní formálně schválit i Rada.

Souvislosti

Tato legislativní revize vychází z balíčku „Fit for 55“ a upravuje stávající legislativu v oblasti klimatu a energetiky tak, aby splňovala nový cíl EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů minimálně o 55 %. Navrhované cíle byly dále zvýšeny v rámci balíčku REpowerEU, jehož cílem je snížit závislost Evropy na dovozu fosilních paliv z Ruska po jeho vpádu na Ukrajinu. Právní předpis rovněž zavádí nová opatření, která mají zkrátit schvalovací postup pro zavádění obnovitelných zdrojů energie.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se urychlení ekologického přechodu EU, zejména prostřednictvím: zvýšených investic do obnovitelných zdrojů energie; snížení závislosti na dovozu ropy a zemního plynu prostřednictvím projektů energetické účinnosti a rozšíření nabídky čisté a obnovitelné energie; zlepšení kvality a propojení elektrické infrastruktury, aby byl umožněn přechod na obnovitelné zdroje energie; investic do technologií na výrobu obnovitelné energie, jako je účinná výroba a využití ekologického vodíku; a investic do výzkumu nových ekologických zdrojů energie a metod skladování, jak je vyjádřeno v návrhu 3 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

Kontakty:

  • Baptiste CHATAIN

    Press Officer
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 40992 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 498 98 13 37
    • E-mail: baptiste.chatain@europarl.europa.eu
    • Twitterový účet: @EP_Industry
  • Hana RAISSI

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 41587 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 484 27 87 54
    • E-mail: hana.raissi@europarl.europa.eu
  • Iva LAŇOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 264
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 775 511 125
    • E-mail: iva.lanova@europarl.europa.eu
  • Markéta ŽIŽKOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 269
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 776 370 716
    • E-mail: marketa.zizkova@europarl.europa.eu

Zařazenoút 12.09.2023 13:09:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/press-room/20230911IPR04926/
KategorieEnergetika, Tisková zpráva, ITRE


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V