Bremain vs Brexit – očekávaný dopad na devizový trh

Bremain vs Brexit – očekávaný dopad na devizový trh

Dnes (23. 6.) se koná dlouho očekávané referendum o setrvání Velké Británie (VB) v Evropské unii (EU). První výsledky referenda budou známy již zítra (24. 6.) v brzkých ranních hodinách. Definitivní výsledky budou známy zítra během dne. Referendum může mít jen dva výsledky: (1) Bremain = Britain + remain nebo (2) Brexit = Britain + exit.


V nadcházejících dvou odstavcích se zaměřím na pravděpodobný vývoj na devizovém trhu po oznámení výsledku referenda. Dopad výsledku referenda bude pro britskou GBP asymetrický. V případě varianty Bremain GBP posílí v procentech méně, než o kolik oslabí v případě varianty Brexit.


1. Bremain – pravděpodobnější scénář (75 % - Bloomberg), který osobně preferuji. V tomto případě dojde k posílení britské GBP. To, že VB zůstane v EU je však částečně v současném kurzu GBP započteno a posílení GBP by nakonec nemuselo být zdaleka tak výrazné, jak část trhu očekává. Bremain bude mít však dopad i na další měny. Očekávám, že EUR posílí vůči USD, posilovat budou středoevropské měny (HUF, PLN a RON) a skandinávské měny (NOK a SEK). Zprostředkovaně bychom měli vidět i posílení měn emerging markets. Vzhledem k intervenčnímu režimu ČNB bude česká CZK kopírovat vývoj EUR. Ztrácet naopak budou tzv. safe haven měny, které v poslední době těžily z nejistoty ohledně výsledku referenda. Jedná se především o švýcarský CHF, méně o americký USD a japonský JPY.


2. Brexit – méně pravděpodobný scénář (25 % - Bloomberg), se kterým však trh nepočítá. Případný Brexit by tak měl daleko výraznější dopad na devizový trh. Primárně by došlo k výraznému oslabení GBP. Vůči USD by GBP mohla okamžitě oslabit až k úrovni 1,35 USD/GBP (minimum GBP z počátku r. 2009) a níže. Výrazné ztráty by si připsala GBP i k dalším měnám. Oslabilo by i EUR vůči USD. Pod prodejní tlak by se dostaly středoevropské měny (HUF, PLN, RON). Ztrátám vůči EUR by se nemusela vyhnout ani česká CZK, avšak negativní dopad do kurzu CZK by měl být výrazně menší než v případě zbylých středoevropských měn. Naopak z případného Brexitu by nejvíce těžily safe haven měny – švýcarský CHF, americký USD a zprostředkovaně i japonský JPY.

Pravděpodobnost scénáře Brexit z 23. června:

Brexit


Zařazenočt 23.06.2016 11:06:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálakcentacz.cz/clanky-bremain-vs-brexit-ocekavany-dopad-na-devizovy-trh.html
AutorAKCENTA CZ

Související témata

BRExit | Britská libra
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V