Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.07.2023 15:36:00

Nejbohatší muž Británie říká, že brexit „nebyl pro Spojené království dobrý“

Nejbohatší muž Británie původem z Indie, Gopichand Hinduja, odsoudil odchod Spojeného království z Evropské unie, ale zároveň podpořil schopnost premiéra Rishi Sunaka oživit nemocnou ekonomiku země. Britský miliardář, který je předsedou indického konglomerátu Hinduja Group, uvedl, že úsilí Spojeného království o navázání nových obchodních partnerství poskytne zemi velmi potřebnou podporu a znovu ustanoví Británii jako „vynikající“ místo pro investice.

"Krok, který byl učiněn v souvislosti s brexitem, nebyl pro Spojené království dobrý," řekl Hinduja v pondělí Tanvir Gill v Londýně. Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie v roce 2016 a formálně vystoupila z bloku na konci ledna 2020. "Aby to napravili, teď odešli do těchto 11 zemí." To pomůže,“ řekl s odkazem na dohody včetně nedávno podepsané komplexní a progresivní dohody o transpacifickém partnerství.

Žádné z těchto partnerství nebude pro Spojené království cennější než její nadcházející dohoda o volném obchodu (FTA) s Indií, tvrdí Hinduja. "Největší pomoc, kterou může Spojené království získat, je z Indie, protože indická ekonomika bude do roku 2027 třetí největší na světě," řekl. Hinduja řekl, že na základě svých instinktů a zkušeností přepracoval svou projekci růstu indické ekonomiky – v současnosti páté největší na světě – od roku 2030.

Británie a Indie minulý týden uzavřely své 11. kolo jednání o dohodě o volném obchodu, které čelilo několika neúspěchům kvůli rozdílům v některých hlavních celních položkách a pravidlech na ochranu investic. Hinduja, který se neúčastní vyjednávání, řekl, že byrokracie byla „největším problémem“, ale dodal, že konečný přínos pro Spojené království bude dalekosáhlý.

"Bude toho potřeba udělat jestě hodně v oblastech technologie, infrastruktury, zdravotnictví, vzdělávání a zejméva v obraně, o kterou Spojené království projevuje velký zájem," řekl.

Dlouhodobí investoři ve Spojeném království

Tento 83letý podnikatel – jehož podnikání zahrnuje sektory včetně IT, nemovitostí, energetiky a zdravotnictví a v roce 2023 vydělal jemu a jeho rodině čisté jmění 35 miliard dolarů – řekl, že se nenechal odradit od rozsáhlého investování ve Spojeném království, díky nedávné ekonomické slabosti.

„Pokud jde o naši skupinu, byli jsme v mnoha různých podnicích ve Spojeném království a jsme dlouhodobě věřící. Nejedeme krátkodobě,“ řekl. „V naší skupině není jediný podnik, který by byl uzavřen nebo nebyl úspěšný,“ dodal.

Ekonomika Spojeného království byla v posledních letech pomalá, v prvním čtvrtletí roku 2023 rostla pouze o 0,1 procento, protože na ni těžce dolehly rostoucí úrokové sazby, tvrdošíjně vysoká inflace a chaotický takzvaný „minirozpočet“. Hinduja řekl, že měkkost byla z velké části „mimo kontrolu“ vlády, s odkazem na události včetně ruské invaze na Ukrajinu a trval na tom, že vůdce konzervativců Sunak je na „správné cestě“, aby zlepšil výhled.

"Existují kroky, které premiér podnikl," řekl s odkazem na Sunakův pětibodový ekonomický plán. To zahrnuje plány na snížení inflace na polovinu, růst ekonomiky, snížení dluhu, snížení čekacích listin NHS a omezení přistěhovalectví. "Jde správnou cestou. On sám je finančním člověkem a podniká všechny kroky, ale má mnoho výzev. Není to pro něj snadný úkol,“ řekl.

Úřadující konzervativní strana je v současnosti v průzkumech vidět asi 17 bodů za opoziční labouristickou stranou, protože veřejné mínění se po 13leté baště změnilo. Příští všeobecné volby se mají konat nejpozději 28. ledna 2025.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688