Výsledek referenda ve Velké Británii - Brexit

ČR - překvapivý výsledek referenda, nepřekvapivá reakce trhu

Zdá se, že dny Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii jsou sečteny. Spojené království bylo členem Evropské unie od roku 1973, avšak na základě výsledku včerejšího referenda vše nasvědčuje tomu, že Evropskou unii nejpozději v roce 2018 opustí. Pro odchod z Evropské unie se vyslovili občané Anglie a Walesu. Pro setrvání v Evropské unii byli občané Severního Irska a Skotska.

Výsledek referenda velmi pravděpodobně předznamenává nadcházející období nejistoty na finančních trzích, kterou bude charakterizovat vysoká volatilita a útěk od rizikových aktiv k bezpečným aktivům. „Útěk do bezpečí“ ostatně vidíme na trzích již nyní, když posilují tzv. safe haven měny jako americký dolar, japonský jen či švýcarský frank.

Pro Spojené království nyní začíná překlenovací dvouleté období, během něhož budou probíhat vyjednávání o novém uspořádání vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Vyjednávání se budou mimo jiné týkat obchodu, pracovního trhu či zakotvení evropské legislativy v britském právním řádu.

Zatímco výsledek referenda lze na základě předběžných volebních průzkumů hodnotit jako překvapení, tak reakce trhu na Brexit byla ukázková. Britská libra se v brzkých ranních hodinách nacházela pod silným prodejním tlakem. Vůči americkému dolaru oslabila až pod hladinu 1,33 USD/GBP, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od r. 1985. Výrazně ztrácela libra i vůči euru – 0,83 GBP/EUR, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od dubna 2014. Po 7 hodině však libra začala část ztrát korigovat. S jistotou lze během dneška počítat s výraznými pohyby libry.

Výsledek referenda ve Spojeném království se promítl do oslabení středoevropských měn, dopad na kurz koruny vůči euru byl však jen velmi umírněný. Obchodování koruny vůči euru se přesunulo k hladině 27,10 CZK/EUR a zůstává tak na dohled intervenční hladině 27 CZK/EUR. Koruna není zdaleka tak citlivá na nárůst rizika jako maďarský forint či polský zlotý a potvrzuje tak safe haven měnu středoevropského regionu. Naopak ztráty si koruna připsala vůči americkému dolaru a zisky samozřejmě vůči britské libře, kde se kurz krátce kotoval pod hladinou 33 CZK/GBP. Situace na devizovém trhu je však momentálně značně volatilní a mění se z minuty na minutu.

Jaký vývoj může čekat korunu v nejbližších dnech až týdnech? Lze počítat se dvěma variantami. (1) Brexit se do kurzu koruny k euru výrazněji nepromítne a koruna se udrží v blízkosti intervenční hladiny 27 CZK/EUR. (2) Koruna bude stržena oslabováním dalších středoevropských měn a nejistotou ohledně dopadů Brexitu na finanční trh. V takovém případě může koruna velmi rychle oslabit řádově i o desítky haléřů. V dalších týdnech, poté, co se situace zklidní, by se následně koruna mohla vracet zpět k 27.

S výsledkem referenda samozřejmě vyvstala otázka, zda Česká národní banka (ČNB) může oddálit ukončení intervenčního režimu. Odpověď zní - ano, může. V případě, že ve druhé polovině letošního roku bude vzhledem k Brexitu přetrvávat zjitřená atmosféra na finančních trzích, tak Evropská centrální banka velmi pravděpodobně posune ukončení programu kvantitativního uvolňování na konec r. 2017, případně až do r. 2018. ČNB by tak pravděpodobně byla nucena ukončení intervenčního režimu odložit až na konec příštího roku či až do r. 2018.

Hodnotit dopad Brexitu na českou ekonomiku není v tuto chvíli jednoduché. V krátkodobém horizontu může být ekonomika ČR negativně ovlivněna nejistotou na finančních trzích. V dlouhodobějším horizontu může být ČR Brexitem negativně zasažena nepřímo - skrz slabší hospodářský vývoj v eurozóně či přímo prostřednictvím poklesu exportu do Spojeného království. Obchodní bilance ČR se Spojeným královstvím je přitom silně přebytková, když v loňském roce přebytek přesahoval 2 % českého HDP. Velmi důležité z tohoto pohledu je, jak budou nově uspořádány obchodní vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií.

2016-06-24 10_21_03-EU Referendum Results - BBC News

2016-06-24 10_22_38-EU Referendum Results - BBC News

Zdroj: BBC

PDF: ČR - překvapivý výsledek referenda, nepřekvapivá reakce trhu

Zařazenopá 24.06.2016 11:06:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálakcentacz.cz/clanky-vysledek-referenda-ve-velke-britanii-brexit.html
AutorAKCENTA CZ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V