Nejzajímavější tržní pohyby v červenci: Nový meme stock, ropa i norská koruna

Nejzajímavější tržní pohyby v červenci: Nový meme stock, ropa i norská koruna

Tomáš Cverna
15:51 8. srpna 2023
Zdroj: Depositphotos

Letošní turbulentní rok přináší opravdu zajímavé pohyby i v typicky pomalejších letních měsících. S kolegy z XTB jsme připravili celkem šest instrumentů, které v posledních týdnech zaznamenaly ty největší růsty a poklesy. Které to jsou?

Akcie

Jedním z největších hybatelů akciového trhu byly v červenci býci na akciích společnosti Tupperware, která vzrostla o neuvěřitelných 850 % a ačkoliv cena v posledních dnech zaznamenala pokles, stále si drží úctyhodný zisk více než 400 % v porovnání s cenou z 19. 7. 2023.

Akcie společnosti vyrábějící kuchyňské nádobí se díky short interestu (velkému počtu obchodníků sázejících na pokles ceny akcie), který dosahuje více než 25 %, dostaly do hledáčku meme stock investorů, kteří se rozhodli využít této příležitosti. Společnost se tak zařadila mezi populární akcie společností GameStop nebo Bed Bath & Beyond Inc. Vysoká expozice vůči krátkým pozicím způsobila aktuálně probíhající short squeeze.

Denní graf Tupperware (TUP.US), zdroj: xStation
Denní graf Tupperware (TUP.US), zdroj: xStation

Opačný problém zaznamenaly v červenci akcie biotechnologické společnosti Apellis Pharmaceuticals Inc. Ty během jediného měsíce poklesly o více než 71 %. Akcie se ocitly pod prodejním tlakem v důsledku zpráv o případech zánětu očí v souvislosti s léčbou geografické atrofie přípravkem Syfovre.

Denní graf Apellis Pharmaceuticals Inc (APLS.US), zdroj: xStation
Denní graf Apellis Pharmaceuticals Inc (APLS.US), zdroj: xStation

Komodity

V uplynulém měsíci se velmi dařilo ropě. Brent zaznamenal v červenci nárůst o více než 13 % a americká ropa WTI vzrostla o necelých 17 %. Pokud bychom pohyb počítali od změny trendu na konci června, dostáváme se na nárůst o více než 22 %. Ropné trhy pozitivně zareagovaly na oznámení o zvýšení ekonomických stimulů v Číně. Dalším důležitým aspektem růstu je snížení srpnové produkce ze strany Ruska a Saúdské Arábie. Právě Saúdové snížili v červenci a v srpnu produkci o 1 milion barelů denně. Americká banka Goldman Sachs očekává, že by se americká ropa WTI mohla kvůli vysoké poptávce a omezené nabídce z nYnějších 82 USD za barel posunout až k úrovni 86 USD za barel.

Denní graf Ropa WTI (OIL.WTI), zdroj: xStation
Denní graf Ropa WTI (OIL.WTI), zdroj: xStation

Ze zemědělských komodit pak za zmínku stojí kukuřice, která byla na cenové horské dráze prakticky celý červenec. Kukuřice si v druhé polovině měsíce připsala téměř 20% zisk mimo jiné v reakci na pozastavení účasti Ruska na černomořských dohodách. Stalo se tak poté, co mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že část ujednání týkající se Ruska nebyla naplněna. Rusko je připraveno dohody obnovit, ale až dojde k blíže nespecifikovaným krokům namísto slibů a ujišťování.

Nicméně v posledních dnech se trend obrátil a dostáváme se znovu do oblasti lokálního dna.

Denní graf Kukuřice (CORN), zdroj: xStation
Denní graf Kukuřice (CORN), zdroj: xStation

Forex

I v sektoru měnových párů bylo živo. Americký dolar v uplynulém měsíci oslaboval vůči většině světových měn. Nejvýraznější pohyby byly zaznamenány na měnovém páru USDNOK, který hned na začátku měsíce poklesl o 8,9 %. Důvodem oslabení dolaru byla nová data o inflaci, která ukázala další zpomalení. Navíc trh již nyní zaceňuje první pokles úrokových sazeb Fedu v lednu 2024. Norská koruna naopak posílila v reakci na inflační data, která překvapila trh i centrální banku. Tempo růstu norských cen pokleslo méně než se očekávalo na 6,4 % meziročně, zatímco meziměsíčně inflace vzrostla o 0,6 %. Síla norské měny byla podpořena i růstem cen severomořské ropy Brent.

Denní graf USDNOK, zdroj: xStation
Denní graf USDNOK, zdroj: xStation

Americký dolar nicméně přes všeobecné oslabení dokázal posílit vůči maďarskému forintu. K nárůstu měnového páru USDHUF o téměř 9 % došlo v návaznosti na ponechání úrokových sazeb maďarskou centrální bankou na stávající úrovni 13 %. Maďarskému forintu navíc vůči americkému dolaru uškodil i negativní výhled na stav tamních veřejných financí.

Denní graf USDHUF, zdroj: xStation
Denní graf USDHUF, zdroj: xStation

Pokud chcete těchto tržních pohybů využít, u XTB je možné založení reálného nebo testovacího účtu kompletně bez poplatků v rámci několika minut.

Zdroj: XTB, xStation

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenoút 08.08.2023 15:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/nejzajimavejsi-trzni-pohyby-v-cervenci-novy-meme-stock-ropa-i-norska-koruna/
KategorieInvestice, investice
AutorTomáš Cverna

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V