Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie v ČR  |  14.01.2024 15:50:03

Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (14.1.2024)

Hlavní událostí zkráceného svátečního týdne budou údaje o maloobchodních tržbách a ziscích bank, jelikož trhy očekávají další informace o kondici amerických spotřebitelů. Světoví lídři se sejdou v Davosu, Čína zveřejní celoroční údaje o HDPceny ropy budou pravděpodobně nadále volatilní. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Maloobchodní tržbyUSA

Středeční údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech se opět dostanou do pozornosti investorů, jelikož spotřebitelské výdaje, hlavní hnací síla hospodářského růstu, zůstávají odolné vůči zvýšeným úrokovým sazbám. Federální rezervní systém v loňském roce zvýšil sazby ve snaze zkrotit inflaci. Vzhledem ke zpomalení růstu cen však nad trhy visí klíčové otázky, jakým tempem bude letos docházet ke snižování úrokových sazeb a zda se ekonomika vyhne recesi. Očekává se, že maloobchodní tržby v prosinci vzrostly o 0,4 % po listopadovém zvýšení o 0,3 %. Údaje o zahájených stavbách a prodejích stávajících domů by měly poukázat na zdraví trhu s bydlením, který se stále potýká s vyššími výpůjčními náklady. Investoři budou mít také možnost vyslechnout několik představitelů Fedu, včetně guvernéra Fedu Christophera Wallera a prezidenta Fedu v Atlantě Raphaela Bostice, stejně jako šéfku FeduSan Francisku Mary Dalyovou.

Výsledková sezóna

Po smíšených výsledcích velkých bankovních domů budou trhy v úterý a ve středu sledovat výsledky bank Goldman Sachs (GS) a Charles Schwab (SCHW). Největší americké banky vykázaly nižší zisky v neuspokojivém čtvrtém čtvrtletí, které bylo poznamenáno poplatky a propouštěním. Přitom se objevily známky toho, že růst příjmů z vysokých úrokových sazeb slábne a některé spotřebitelské úvěry

začínají zlevňovat. Největší věřitelé v zemi, JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC), Bank of America (BAC) a Citigroup (C), nastolili optimistický tón ohledně ekonomiky, poznamenávajíce, že spotřebitelé zůstávají odolní, i když se nesplácení spotřebitelských úvěrů začalo vracet na úroveň před pandemií. Jamie Dimon, generální ředitel největší americké banky JPMorgan Chase, uvedl, že spotřebitelé stále utrácejí a že trhy očekávají „soft landing“, ale zároveň varoval, že vládní výdaje by mohly nadále tlačit na růst cen.

Davos

V pondělí začíná ve švýcarském lyžařském středisku Davos 54. ročník Světového ekonomického fóra s názvem „Obnovení důvěry“. Političtí představitelé, centrální bankéři a vedoucí představitelé velkých firem budou diskutovat o náročných globálních ekonomických vyhlídkách, přičemž na pořadu jednání jsou války na Ukrajině a v Gaze, obchodní problémy a rostoucí zadlužení. Čínský premiér Li Keqiang a francouzský prezident Emmanuel Macron, jediný lídr skupiny G7, který se Davosu účastní, by měli pronést své projevy. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová by měla vystoupit třikrát. Zúčastní se také výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová, prezident Světové banky Ajay S. Banga a generální ředitelka Světové obchodní organizace Ngozi Okonjo-Iweala.

HDP Číny a Německa

Čína ve středu zveřejní celoroční údaje o HDP, které ukážou, jak blízko se druhá největší ekonomika světa dostala k naplnění oficiálního 5% ročního cíle. Vleklé krize v oblasti nemovitostí, opatrní spotřebitelé a geopolitické problémy naznačují, že čínskou ekonomiku čeká další náročný rok.

Německu budou v pondělí zveřejněny celoroční údaje o HDP, které by mohly ukázat, že největší ekonomika eurozóny utrpěla v roce 2023 mělkou recesi

Ve Spojeném království budou ve středu, den po nejnovějších údajích o zaměstnanosti, zveřejněny důležité údaje o inflaci. Očekává se, že základní inflace zůstane výrazně nad 2% cílem Bank of England. Banka uvedla, že plánuje udržet vysoké úrokové sazby "po delší dobu", aby zajistila, že prudký nárůst inflace nezpůsobí dlouhodobé problémy v ekonomice, ale investoři sázejí na první snížení sazeb již v květnu.

Světové ceny ropy

Je pravděpodobné, že ceny ropy zůstanou v nadcházejícím týdnu volatilní poté, co v pátek

vzrostly o 1 % v důsledku rostoucího počtu ropných tankerů, které odklonily kurz z Rudého moře po úderech USA a Velké Británie na cíle Hútíů v Jemenu. Tato skupina podporovaná Íránem provedla několik útoků na lodní dopravu v Rudém moři. Za celý týden ropa Brent poklesla o 0,5 % a americká ropa WTI připsala 1,1 %. Začátkem týdne prudké snížení cen ze strany největšího vývozce Saúdské Arábie a překvapivé navýšení zásob ropy v USA podnítily obavy z dodávek. Přestože nedostatek lodní dopravy přes Rudé moře způsobuje problémy s přepravou některých dodávek ropy, dopad na fyzické trhy s ropou je zatím minimální. Pokud by se konflikt rozšířil na druhou stranu Arabského poloostrova, ropné trhy by mohly reagovat mnohem výrazněji.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688