mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.08.2023 08:52:00

Albánie připravuje výstavbu větrných elektráren- elektrárny budou soukromé, stát bude provozovatelům garantovat výkupní cenu a odebrané množství elektřiny

Albánie připravuje výstavbu větrných elektráren

01.08.2023 / 08:48 | Aktualizováno: 01.08.2023 / 08:52

Albánie letos zahájí výstavbu prvních větrných elektráren v zemi. Elektrárny budou soukromé, nicméně stát bude provozovatelům garantovat výkupní cenu a odebrané množství elektřiny. Do pěti let má být uvedeno do provozu celkem 350-400 MW instalovaného výkonu větrných zdrojů, což představuje 12 % energetického mixu v roce 2028. České firmy se mohou na těchto projektech podílet jako investoři nebo jako projektanti či dodavatelé technologických komponentů.

Vláda výstavbu a provoz větrných elektráren přenechala plně soukromým investorům. Ti se však musí mezi sebou nejdříve utkat v aukci, aby nejlepší z nich získali příslušnou licenci. Aukce je dvoukolová, v prvním kole se posuzují reference z oboru a finanční zázemí investorů. V druhém kole pak technické a finanční nabídky. Lokality jsou dané, investoři si nicméně mohou vybrat jednu nebo i více z nich. Volitelná je i velikost investice od 10 MW do 75 MW instalovaného výkonu. Stát bude garantovat výkupní množství a cenu elektřiny po dobu 15 let.

Všechny projekty budou tzv. „utility-scale on-shore wind power plants, což jsou energetické zdroje instalované na pevnině a napojené na distribuční síť. Celková výše licencí pro první aukci byla stanovena na 100-150 MW. Projekt je finančně a technicky podpořen Evropskou bankou pro rekonstrukci a rozvoj, která se podílela na přípravě technické studie a výběru jednotlivých lokalit.

První aukce byla vypsána v roce 2021, v září 2022 bylo ze 16 zájemců vybráno následujících 6 firem: Total Eren (Francie), Verbund (Rakousko), Voltalia (Francie), Eksim Yatrin Holding (Turecko), AYEN & Sallilari (Turecko+Albánie) a Guris & Mogan Energy (Turecko). Tyto firmy postoupily do druhého kola, kde měly předložit technickou a cenovou nabídku s max. výkupní cenou ve výši 75 EUR/MWh. Koncem července 2023 vláda vyhlásila vítěze, kterým se stalo konsorcium firem Total Eren (Francie)/KMV (Albánie) s bezkonkurenční cenou 44,88 EUR/MWh a nabídnutým instalovaným výkonem 75 MW. Vzhledem k tomu, že nabídku pro druhé kolo podaly z uvedených 6 firmem pouze firmy tři, vláda rozhodla udělit licence též zbývajícím dvěma firmám/konsorciím, kterými jsou Guris & Mogan Energy (Turecko)/BRD Energy (Albanie) s cenou 74 EUR/MWh a instalovaným výkonem 75 MW a Verbund (Rakousko) s cenou 74,95 EUR/MWh a instalovaným výkonem 72,6 MW. Celková výše licencí udělených v první aukci se proto zvýšila na 222,5 MW instalovaného výkonu. První větrné elektrárny z této aukce mají být připojeny na síť již v roce 2025.

Kromě účasti v aukcích vypisovaných Ministerstvem infrastruktury a energetiky mohou zájemci o provozování větrných elektráren požádat o schválení individuálního projektu. V dubnu 2022 byl takto schválen projekt z roku 2008, kterým je výstavba větrné elektrárny v oblasti Lezhe a Shenjin. Elektrárnu postaví a bude provozovat konsorcium firem Biopower Green Energy (Albánie) a Marseglia Group (Itálie). Jedná se o dva solární parky s 39 turbínami a instalovaným výkonem 234 MW. Práce na tomto projektu byly již zahájeny a první turbína by měla dodávat elektřinu již v roce 2024. Projekt přijde na 244 mil. EUR. U těchto individuálních projektů však stát výkupní množství a cenu předem negarantuje.

Albánie má pro výrobu větrné energie nevyužitý potenciál, zejména v oblastech kolem pobřeží Jaderského moře. Roční průměrná rychlost větru se pohybuje mezi 6-8m/s a průměrná energetická hustota větru je mezi 250-600 W/m2. Potenciál je minimálně pro výstavbu 20 větrných parků s celkovým instalovaným výkonem více jak 2 000 MW.

Celkový instalovaný výkon výroby elektrické energie v Albánii činí 2500 MW a je z 99 % tvořen vodními elektrárnami. Podíl obnovitelných zdrojů (bez vodních elektráren) je zatím necelé jedno procento. Záměrem vlády je zvýšit v příštích 5 letech podíl obnovitelných zdrojů na celkovém energetickém mixu až na 25 %.

Zájemci o další informace se mohou obrátit na Velvyslanectví České republiky v Tiraně.

Petr Vlk, Vedoucí obchodně-ekonomického úseku, Velvyslanectví České republiky v Tiraně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688