Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Co je živnost?

Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

Jaké obory do volné živnosti spadají?

Seznam oborů živnosti volné je dostupný na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Obsahovou náplň živnosti volné podle jednotlivých oborů činností stanoví nařízení vlády č. 278/2008 Sb.

Jaké podmínky musím pro provozování volné živnosti splnit?

U volné živnosti není vyžadovaná odborná způsobilost. Musíte splnit pouze všeobecné podmínky provozování živnosti podle § 6 živnostenského zákona, kterými jsou plná svéprávnost a bezúhonnost. Zároveň u Vás nesmí trvat žádná z překážek provozování živnosti (§ 8 živnostenského zákona).

Plnou svéprávnost lze nahradit přivolením soudu k souhlasu zákonného zástupce nezletilého k samostatnému provozování podnikatelské činnosti.

Bezúhonnost prokazuje fyzická osoba výpisem z Rejstříku trestů. O výpis z Rejstříku trestů si živnostenský úřad žádá sám poté, co ohlásíte živnost.

Jak můžu volnou živnost ohlásit?

Doporučujeme Vám využít tyto možnosti ohlášení živnosti:

  • osobně přímo na živnostenském úřadě (Školní 4, Prostějov),
  • elektronicky prostřednictvím Portálu živnostenského podnikání.

Pokud se na živnostenský úřad dostavíte osobně, prokážete se platným dokladem totožnosti. Formulář ohlášení živnosti vyplníme za Vás.

Prostřednictvím Portálu živnostenského podnikání vyplníte elektronický formulář, který následně odešlete do naší datové schránky. Pokud si nebudete jisti, jaký formulář zvolit a jak jej správně vyplnit, zavolejte nám na telefonní číslo 582 329 510. Předejdete tak případnému nedorozumění a komplikacím při zpracování Vašeho podání.

Do formuláře vždy uvádějte telefonní kontakt na sebe, abychom se s Vámi mohli operativně spojit, bude-li to třeba.

Musím mít sídlo? Jaké doklady k sídlu musím k ohlášení živnosti připojit?

Podnikatel, který podniká v režimu živnostenského zákona, musí mít na území České republiky sídlo, odkud řídí své podnikatelské aktivity. Adresa sídla musí být jednoznačně identifikovatelná a snadno zjistitelná. Adresa sídla podnikatele je nezbytnou náležitostí ohlášení živnosti. Vedle údaje o jméně a příjmení fyzické osoby a identifikačního čísla je základním identifikátorem podnikatele, který se zapisuje do živnostenského rejstříku.

Je-li adresa Vašeho sídla shodná s adresou Vašeho bydliště (a současně nemáte bydliště na adrese ohlašovny), nemusíte při ohlášení živnosti prokazovat, že jste oprávněn/a prostory užívat.

Zvolíte-li si adresu sídla odlišnou od Vašeho bydliště, musíte při ohlášení živnosti prokázat, že jste oprávněn/a tyto prostory užívat. Můžete předložit doklad o vlastnictví prostor, nájemní nebo podnájemní smlouvu, ve které je výslovný souhlas s umístěním Vašeho sídla, nebo písemné prohlášení vlastníka, že souhlasí s umístěním Vašeho sídla.

Pozor! Jestliže máte bydliště na ohlašovně, musíte při ohlášení živnosti prokázat, že jste oprávněn/a užívat prostory na adrese, kam umístíte své sídlo.

Jaký je správní poplatek za ohlášení živnosti?

Správní poplatek ve výši 1 000,- Kč (v případě, že se jedná o první živnost) je splatný při ohlášení živnosti. Zaplatit můžete přímo na přepážce v hotovosti nebo platební kartou.

V případě, že živnost ohlásíte elektronicky prostřednictvím Portálu živnostenského podnikání, budeme Vás ohledně úhrady správního poplatku kontaktovat.

Jaké jsou lhůty pro vydání výpisu z živnostenského rejstříku?

Pokud splníte podmínky stanovené živnostenským zákonem pro ohlášení živnosti, provedeme nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne ohlášení živnosti zápis do živnostenského rejstříku. V této lhůtě Vám vydáme také výpis. Výpis si pak můžete vyzvednout osobně na živnostenském úřadě (zašleme Vám SMS zprávu, že je pro Vás připraven k osobnímu převzetí). Nebo máte-li zřízenou datovou schránku, zašleme Vám výpis do Vaší datové schránky. Nemáte-li datovou schránku a nemůžete-li se dostavit k osobnímu převzetí, zašleme Vám výpis poštou do vlastních rukou.

Musím mít datovou schránku? Jak ji zřídím?

Pro podnikající fyzické osoby v režimu živnostenského zákona je datová schránka povinná. Datovou schránku podnikající fyzické osoby Vám Ministerstvo vnitra zřídí automaticky poté, co Vás zapíšeme do živnostenského rejstříku. Přístupové údaje k datové schránce obdržíte od Ministerstva vnitra poštou.

Co znamená Centrální registrační místo (CRM)?

Služby Centrálního registračního místa zajišťují obecní živnostenské úřady. Centrální registrační místo (CRM) je místo, odkud můžete učinit registraci, resp. přihlášení a hlášení vůči ostatním institucím (Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna, finanční úřad, úřad práce). Typicky se jedná o oznámení o zahájení samostatně výdělečné činnosti vůči správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně nebo o přihlášku k registraci k dani z příjmů fyzických osob vůči finančnímu úřadu.

Co se stane, když ohlášení živnosti nemá náležitosti podle živnostenského zákona?

V případě, že Vaše ohlášení živnosti nemá náležitosti podle § 45 a 46 živnostenského zákona, vyzveme Vás ve lhůtě 5 pracovních dní ode dne doručení ohlášení, abyste závady odstranil/a. Ve výzvě Vám k tomu stanovíme přiměřenou lhůtu (nejméně 15 dnů). Jsou-li k tomu závažné důvody, můžeme na Vaši žádost lhůtu prodloužit i opakovaně. Po dobu lhůty uvedené ve výzvě neběží lhůta pro provedení zápisu do živnostenského rejstříku a vydání výpisu. Pokud závady ve stanovené nebo prodloužené lhůtě odstraníte, považuje se ohlášení od počátku za bezvadné.

Neodstraníte-li závady ve stanovené nebo prodloužené lhůtě, zahájíme řízení a rozhodneme o tom, že Vám živnostenské oprávnění ohlášením nevzniklo. Pokud před vydáním rozhodnutí závady odstraníte a my zjistíme, že jsou splněny podmínky pro vznik živnostenského oprávnění, řízení ukončíme zápisem do živnostenského rejstříku a vydáme Vám výpis.

Když v průběhu zpracování Vašeho ohlášení živnosti zjistíme, že nesplňujete podmínky stanovené živnostenským zákonem, zahájíme řízení a rozhodneme o tom, že Vám živnostenské oprávnění ohlášením nevzniklo.

Jaké jsou opravné prostředky?

Proti rozhodnutí obecního živnostenského úřadu o tom, že živnostenské oprávnění ohlášením nevzniklo, nebo o tom, že ohlašovatel nesplnil podmínky pro vznik živnostenského oprávnění, lze podat odvolání ve lhůtě 15 dnů ode dne jeho oznámení. Odvolání se podává u obecního živnostenského úřadu, který napadené rozhodnutí vydal.



Zařazenočt 22.06.2023 13:06:00
ZdrojProstějov
Originálprostejov.eu/cs/podnikatel/informace-pro-podnikatele/ohlaseni-zivnosti-volne-pro-fyzicke-osoby-s-byd...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V