consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  30.03.2023 07:55:00

Rada a Parlament dosáhly předběžné dohody o směrnici o obnovitelných zdrojích energie

Vyjednavači Rady a Parlamentu dnes dosáhli předběžné politické dohody o zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v EU na 42,5 % do roku 2030 s dodatečným orientačním navýšením o 2,5 %, které by umožnilo dosáhnout 45 %. K tomuto společnému cíli přispěje každý členský stát. Oba orgány musí nyní tuto předběžnou politickou dohodu potvrdit.

Vyjednavači Rady a Parlamentu se předběžně dohodli na ambicióznějších odvětvových cílech v oblasti dopravy, průmyslu, budov a dálkového vytápění a chlazení. Účelem dílčích cílů je urychlit integraci obnovitelných zdrojů energie v odvětvích, v nichž bylo jejich začleňování pomalejší.

Doprava

Předběžná dohoda zavádí možnost, aby si členské státy zvolily mezi:

Předběžná dohoda stanoví závazný kombinovaný dílčí cíl ve výši 5,5 % pro pokročilá biopaliva (obecně získávaná z nepotravinářských surovin) a obnovitelná paliva nebiologického původu (většinou obnovitelný vodík a syntetická paliva na bázi vodíku) v podílu energie z obnovitelných zdrojů dodávané do odvětví dopravy. V rámci tohoto cíle je stanoven požadavek, aby podíl energie z obnovitelných zdrojů dodávané do odvětví dopravy v roce 2030 obsahoval alespoň 1 % obnovitelných paliv nebiologického původu.

Průmysl

Předběžná dohoda stanoví, že průmysl zvýší využívání energie z obnovitelných zdrojů ročně o 1,6 %. Bylo dohodnuto, že do roku 2030 by 42 % vodíku používaného v průmyslu mělo pocházet z obnovitelných paliv nebiologického původu a do roku 2035 by tento podíl měl činit 60 %.

Dohoda pro členské státy zavádí možnost snížit příspěvek obnovitelných paliv nebiologického původu používaných v průmyslu o 20 %, a to za dvou podmínek:

Budovy, vytápění a chlazení

Předběžná dohoda stanoví orientační cíl alespoň 49% podílu energie z obnovitelných zdrojů v budovách v roce 2030

Dále stanoví postupné zvyšování cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie u vytápění a chlazení se závazným nárůstem o 0,8 % ročně na vnitrostátní úrovni do roku 2026 a o 1,1 % od roku 2026 do roku 2030. Minimální průměrná roční míra platná pro všechny členské státy byla doplněna dodatečnými orientačními mírami nárůstu vypočtenými konkrétně pro jednotlivé členské státy.

Bioenergie

Předběžná dohoda posiluje kritéria udržitelnosti pro biomasu k výrobě energie s cílem snížit riziko neudržitelné výroby bioenergie. Zajišťuje uplatňování zásady kaskádového využívání se zaměřením na režimy podpory a s náležitým ohledem na vnitrostátní specifika.

Rychlejší povolení pro projekty

Předběžná dohoda zahrnuje zrychlená povolovací řízení pro projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů. Účelem je urychlit zavádění energie z obnovitelných zdrojů v souvislosti s unijním plánem REPowerEU dosáhnout po ruské invazi na Ukrajinu nezávislosti na fosilních palivech z Ruska.

Členské státy navrhnou oblasti pro zrychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie, v nichž by projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů prošly zjednodušeným a rychlým povolovacím řízením. Zavádění energie z obnovitelných zdrojů bude rovněž považováno za „převažující veřejný zájem“, což by omezilo důvody pro právní námitky na nová zařízení.

Další postup

Předběžná politická dohoda, které bylo dnes dosaženo, bude nejprve předložena zástupcům členských států EU ve Výboru stálých zástupců v Radě a poté Parlamentu ke schválení.

Poté bude muset být směrnice formálně přijata Parlamentem a následně Radou, než bude vyhlášena v Úředním věstníku EU a vstoupí v platnost.

Souvislosti

Návrh na změnu směrnice o obnovitelných zdrojích energie se spolu s dalšími návrhy zabývá energetickými aspekty klimatické transformace EU v rámci balíčku „Fit for 55“.

Dne 14. července 2021 Komise předložila svůj balíček k dosažení 55% snížení emisí (balíček „Fit for 55“). Tento balíček má uvést legislativní rámec EU v oblasti klimatu a energetiky do souladu s jejím cílem dosáhnout do roku 2050 klimaticky neutrální EU a snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů nejméně o 55 % ve srovnání se stavem v roce 1990.

Kromě toho Komise v rámci plánu REPowerEU dne 18. května 2022 navrhla řadu dalších cílených změn směrnice o obnovitelných zdrojích energie s cílem zohlednit nedávné změny v energetickém prostředí. Prvky návrhu byly začleněny do dohody, které bylo dnes dosaženo.

Stávající směrnice o obnovitelných zdrojích energie je v platnosti od prosince 2018. Stanoví cíl na úrovni EU odpovídající 32% podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v EU do roku 2030 na úrovni EU.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688