ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.03.2023 11:06:55

Komise podpořila 151 reformních projektů v členských státech s cílem posílit odolnost a konkurenceschopnost

Komise schválila nové kolo 151 reformních projektů v rámci Nástroje pro technickou podporu, kterým podpoří všechny členské státy při přípravě, navrhování a realizaci až 326 pokročilých reforem v roce 2023.

Podpořené projekty jsou reakcí na potřebu reforem vyjádřenou členskými státy a jsou zároveň v úzkém souladu s prioritami Evropské unie pro moderní a účinnou veřejnou správu, strategie udržitelného růstu a odolnou ekonomiku.

Řada reformních projektů se týká výzev v rámci národních plánů pro oživení a odolnost a plánu REPowerEU.

Intenzivnější spolupráce mezi veřejnými správami členských států

V tomto novém kole projektů pro rok 2023 bude Nástroj pro technickou podporu nadále klást silný důraz na zlepšování provozní kapacity a efektivity veřejných správ členských států. V této souvislosti bude zahájen nový projekt Výměna v rámci spolupráce veřejných správ (PACE – Public Administration Cooperation Exchange). Ten podpoří vzájemné učení a výměnu osvědčených postupů mezi úředníky z různých členských států, a posílí tak správní kapacitu a dovednosti v oblasti tvorby politik a jejich realizace.

Nástroj pro technickou podporu bude celý letošní rok upevňovat spolupráci mezi členskými státy prostřednictvím dosud nejvyššího počtu přeshraničních projektů, přičemž 33 reformních projektů zahrnuje více zemí a deset zahrnuje více regionů. Evropská komise podpoří členské státy při řešení společných výzev, a to podporou vzájemného učení a rozvojem společných přístupů, a každému členskému státu nebo regionu poskytne podporu na míru.

Pokračující zaměření na reformy související se společnými klíčovými prioritami

Projekty Nástroje pro technickou podporu pro rok 2023 budou nadále podporovat členské státy při navrhování a realizaci reforem zaměřených na dosažení ekologické a digitální transformace. 32 % z nich se zaměřuje na provádění cílů Zelené dohody a 40 % na digitální transformaci a inovace.

Abychom posílili solidaritu s Ukrajinou a účinněji využívali náš soubor nástrojů, podpoří Nástroj pro technickou podporu členské státy v implementaci sankcí vůči Rusku. Například za účelem efektivnějšího zmrazování aktiv se tato podpora zaměří na zjišťování, kdo skutečně vlastní nebo kontroluje nějakou společnost. Podpora z nástroje pomůže také při sledování transakcí v kryptoměnách s cílem zabránit obcházení sankcí, ale i při mapování, jakými kompetencemi pro implementaci sankcí disponují vnitrostátní orgány.

V rámci Evropského roku dovedností pak Nástroj pro technickou podporu podpoří několik členských států při budování jejich vnitrostátní strategie v oblasti dovedností s cílem odstranit nejen nedostatečnou nabídku dovedností, ale také nesoulad mezi nabízenými a poptávanými dovednostmi.

Velký zájem o stěžejní projekty Nástroje pro technickou podporu

Jedna třetina reforem souvisí se stěžejními projekty v oblasti energetiky, veřejné správy, veřejných financí, integrace migrantů a zdravotní péče. Například stěžejní projekt v oblasti integrované péče se zaměřuje na členské státy, které plánují připravit a realizovat reformy zaměřené na zlepšení interoperability a digitalizaci systémů zdravotní péče.

Souvislosti

Nástroj pro technickou podporu je hlavním prostředkem Komise k poskytování technické podpory při reformách v EU na základě poptávky vnitrostátních orgánů. Je součástí víceletého finančního rámce na období 20212027 a navazuje na úspěch svého předchůdce, programu na podporu strukturálních reforem. Od roku 2017 pomohly oba nástroje realizovat více než 1 500 projektů technické podpory ve všech členských státech.

Nástroj pro technickou podporu je založen na poptávce a poskytuje individualizované odborné znalosti orgánům členských států, které každoročně žádají o podporu. Jejich žádosti posuzuje a vybírá Komise. Od svého zřízení se tento flexibilní nástroj rychle přizpůsobil novým potřebám členských států, jako je pandemie COVID-19 a reakce na nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Pomohl také členským státům s přípravou jejich plánů na podporu oživení a odolnosti a územních plánů spravedlivé transformace.

Projekty, které mají nárok na podporu z Nástroje pro technickou podporu, se mohou týkat mimo jiné veřejné správy, správy veřejných financí, řízení migrace, podnikatelského prostředí, finančního sektoru, trhu práce, vzdělávacích systémů, sociálních služeb, podpory zranitelných dětí, zdravotní péče, ekologické transformace a kybernetické bezpečnosti.

Další informace

Internetové stránky věnované podpoře reforem

Nástroj pro technickou podporu (europa.eu)

Informativní přehledy o reformních projektech jednotlivých členských států

Roční pracovní program Nástroje pro technickou podporu 2023

Otázky a odpovědi o Nástroji pro technickou podporu v roce 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688