2023: Změny v daních pro fyzické osoby - podnikatele

Advokáti většinou podnikají jako osoby samostatně výdělečně činné („OSVČ“), proto nás stejně jako naše OSVČ klienty, zajímají změny v daních v této oblasti. Nastudovali jsme si novely zákonů, které tvoří tzv. Daňový baliček 2023 a máme dobrou zprávu: většina změn je pozitivních, měly by nám ulehčit v boji s inflací. Nejdůležitější je změna v paušální dani, je dobré ji věnovat pozornost. Nevhodné zařazení do příslušného pásma daně se Vám totiž může pěkně prodražit. Proč? O tom a o dalších nejdůležitějších změnách si přečtěte dále:

PAUŠÁLNÍ DANĚ NOVĚ: POZOR, REGISTRACE JE NUTNÁ DO 10.1.2023!

Již od r. 2021 platí poměrně jednoduchá pravidla pro paušální daně. Tato úprava umožňuje, aby podnikající fyzické osoby, které nejsou plátci DPH a nemají jiné významné příjmy, nemusely podávat daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovny ani platit odvody na různé účty. Uhradí jen jednu pevně stanovenou částku měsíčně a je hotovo. Pro ty OSVČ, kteří nemůžou uplatňovat vysoké náklady na své podnikání, je to vcelku sympatický systém.

Co se mění? Nově se zavádí 3 pásma a zároveň se hranice vstupu do paušálního režimu zvyšuje až do výše 2 mil. Kč příjmů ze samostatné činnosti za předchozí rok (paralelně se zvýšením hranice pro vstup pro plátce DPH). Pokud teda splňujete příslušné podmínky, do systému paušální daně se můžete přihlásit – musíte to ale udělat nejpozději do 10. ledna 2023.

V každém zvoleném pásmu pak budou poplatníci platit rozdílně vysokou paušální daň a paušální zdravotní a sociální pojištění – vše již zmíněnou jedinou platnou.

Pásma jsou na základě výše příjmu a charakteru příjmů poplatníka definovány následovně:

I. pásmo:

  • poplatníci, jejichž příjmy ze samostatné činnosti v předcházejícím zdaňovacím období nepřesáhly 1 mil. Kč, a to bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti tyto příjmy plynou (tedy bez ohledu jaké by k nim bylo možné uplatnit podle zákona o daních z příjmů výdaje procentem z příjmů);
  • poplatníci s příjmy ze samostatné činnosti v předcházejícím zdaňovacím období až do výše 1,5 mil. Kč, pokud alespoň 75 % těchto příjmů tvoří příjmy, k nimž lze podle zákona o daních z příjmů uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 80 % nebo 60 %;[2]
  • poplatníci s příjmy ze samostatné činnosti v předcházejícím zdaňovacím období až do výše 2 mil. Kč, pokud alespoň 75 % těchto příjmů tvoří příjmy, k nimž lze podle zákona o daních z příjmů uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 80 %.

II. pásmo:

  • poplatníci, jejichž příjmy ze samostatné činnosti „nepřesáhly“ v předcházejícím zdaňovacím období 1,5 mil. Kč (pozn. ale byly vyšší než 1 mil. Kč pro I. pásmo), a to bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti tyto příjmy plynou (tedy jaké by k nim bylo možné uplatnit podle zákona o daních z příjmů výdaje procentem z příjmů);
  • poplatníci s příjmy ze samostatné činnosti v předcházejícím zdaňovacím období do výše 2 mil. Kč (pozn. ale byly vyšší než 1 mil. Kč pro I. pásmo a 1,5 mil. Kč pro II. pásmo), pokud alespoň 75 % těchto příjmů tvoří příjmy, k nimž lze podle zákona o daních z příjmů uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 80 % nebo 60 %.

III. pásmo:

  • poplatníci, jejichž příjmy ze samostatné činnosti „nepřesáhly“ v předcházejícím zdaňovacím období 2 mil. Kč (pozn. ale byly vyšší než 1 mil. Kč pro I. pásmo a 1,5 mil. Kč pro II. pásmo), a to bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti tyto příjmy plynou (tedy jaké by k nim bylo možné uplatnit podle zákona o daních z příjmů výdaje procentem z příjmů).

Daňové zákony nejsou z těch nejpřehlednějších. Výraz „příjmy nepřesáhly“ je trochu zavádějící, odkazuje jen na horní hranici, tu dolní jaksi pomíjí. Finanční správa k tomu (vtipně) uvádí, že je prý možné si „dobrovolně“ vybrat i platby ve vyšším pásmu. My se ale domníváme, že stojí za to se nad příslušným ustanovením trochu zamyslet a rozhodnout se správně – tj. pro tu nejnižší možnou hranici plateb (nebo spíše se obrátit na daňového poradce, samozřejmě).

Výdaji procentem z příjmů“ ve výše uvedeném smyslu se rozumí výdaje, které by mohl poplatník uplatnit v případě, že by uplatňoval výdaje procentem z příjmů (i když je fakticky neuplatňoval) dle zákona o daních z příjmu.[3]

A jaké teda budou nově částky měsíční zálohy?

  • I. pásmo6 208 Kč (100 Kč daň, 3 386 Kč sociální a 2 722 Kč zdravotní pojištění),
  • II. pásmo16 000 (4 963 Kč daň, 7 446 Kč sociální a 3 591 Kč zdravotní pojištění),
  • III. pásmo26 000 (9 320 Kč daň, 11 388 Kč sociální a 5 292 Kč zdravotní pojištění).

Rozdíly v pásmech jsou poměrně výrazné, stojí za to skutečně tomu věnovat pozornost!

ZVÝŠENÍ ZÁKLADNÍ SLEVY NA POPLATNÍKA

S inflací se zvyšuje také sleva na poplatníka. Z částky 27 840 Kč (platné pro rok 2021) na 30 840 (pro rok 2022).[4]

PODPORA UKRAJINY SE I NADÁLE VYPLATÍ

Podle samostatného zákona na podporu Ukrajiny,[5] je možné odečíst z daňového základu dary poskytnuté Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamních neziskových organizací. Fyzické osoby tak mohou i za rok 2022 uplatnit dar jako nezdanitelnou část základu daně až do výše 30 %. A to je vcelku zajímavé, že?

JEDNORÁZOVÝ PŘÍSPĚVEK NA DÍTĚ NENÍ ZDANITELNÝM PŘÍJMEM

Úřady práce v létě a na podzim vyplácely jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč. Pokud jste se zamysleli nad tím, jestli z toho nebudete teď zimě platit daně, neděste se. Jedná o příjem od daně osvobozený.[6] Z pohledu zákona příspěvek náleží dítěti, tudíž nebude započítáván ani do limitu 68 000 Kč vlastních příjmů manžela/manželky.

PRODLOUŽENÍ MIMOŘÁDNÝCH ODPISŮ

V reakci na inflaci zákonodárci rozhodli o prodloužení možnosti využít mimořádné odpisy i na majetek pořízený až do 31.12.2023. Znamená to, že pro hmotný majetek pořízený mezi 1.1.2020 až 31.12.2023 lze uplatnit mimořádné daňové odpisy, a to během 12 měsíců u majetku spadajícího do 1. odpisové skupiny a během 24 měsíců u majetku zařazeného do 2. odpisové skupiny.

ZVÝŠENÍ LIMITŮ ZDANITELNÝCH PŘÍJMŮ PRO POVINNOST PODÁNÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ

Stručně: limit se zvyšuje z dosavadních 15 000 Kč na 50 000 Kč [7] - to platí, pokud se jedná o jediný příjem. Změna je také ve výši limitu pro vznik povinnosti podání daňového přiznání poplatníka s příjmy ze závislé činnosti, jehož další příjmy[8] přesahují 6 000 Kč, nově je zavedena částka 20 000 Kč.[9]

OSVOBOZENÍ ODMĚNY ZA VÝKON FUNKCE ČLENA VOLENBÍ KOMISE

A nakonec pro naše aktivní spoluobčany dobrou zprávou je, že nově se od daní osvobozuje zvláštní odměna za výkon funkce člena okrskové volební komise.[10] Odměna za výkon této náročné funkce v našem komplikovaném volebním systému je sice skutečně jen symbolická, ale i tak je to pozitivní zpráva.

Mgr. Beáta Sabolová, LL.M., advokátka - kontakt: sabolova@chslegal.eu

PŘEHLEDNĚ ZPRACOVANÉ INFORMACE O PAUŠÁLNÍ DANI 2023, KALKULAČKY, SROVNÁNÍ A KONTAKTY NA PŘÍSLUŠNÉ FINANČNÍ ÚŘADY NAJDETE ZDE:

www.kurzy.cz/danove-priznani/pausalni-dan/


[1] Jedná se přijetí zákona č. 366/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), a některých dalších zákonů

[3]podle § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů

[4] viz § 35ba odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů

[5]zákon č. 128/2022 Sb., účinný od 28.5.2022

[6] podle § 4 odst. 1 písm. i) zákona o daních z příjmu

[7] Podle § 38g odst.1 zákona o daních z příjmů

[8] Podle § 7 až § 10 zákona o daních z příjmů

[9] Podle § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů

[10] § 6 odst. 9 písm. w) zákona o daních z příjmů


Zařazenočt 29.12.2022 14:12:00
Zdrojchslegal.eu
Originálchslegal.eu/aktualne/detail/danovy-balicek-2023-pro-fyzicke-osoby-podnikatele-74/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V