Nový evropský Bauhaus je významným katalyzátorem Zelené dohody pro Evropu a bude navýšeno jeho financování

Komise předkládá první zprávu o pokroku Nového evropského Bauhausu, která hodnotí, čeho se podařilo dosáhnout v prvních dvou letech realizace iniciativy, a dále také první nástroj k hodnocení celého projektu: kompas Nového evropského Bauhausu. V rámci iniciativy Nový evropský Bauhaus vzniká pestrá komunita kreativních organizací a jednotlivců ze všech koutů Evropy, kteří sledují společnou vizi. Ta spojuje udržitelnost, začlenění a estetická hlediska. Klíčové aktivity, jež jsou součástí iniciativy Nový evropský Bauhaus – včetně cen Nového evropského Bauhausu, prvního festivalu a bauhausovské laboratoře – plní svůj účel a „zdola nahoru“ napomáhají vzniku nadnárodní sítě. Díky již přiděleným finančním prostředkům EU ve výši více než 100 milionů eur se nyní v celé Evropě realizují menší i rozsáhlé projekty. Jen v období 2023–2024 Komise tento rozpočet dále navýší o 106 milionů eur z programu Horizont Evropa.

Hnutí Nový evropský Bauhaus

Z této iniciativy se stalo hnutí, v jejímž jádru je aktivní a rozrůstající se komunita tvořená organizacemi i jednotlivci ze všech členských států EU i mimo ni.

Oficiálních partnerských organizací je již 600. Jedná se o celounijní sítě i místní iniciativy a Nový evropský Bauhaus tak oslovuje miliony občanů. Iniciativa sdružuje osoby z různých prostředí – od uměleckých oborů a designu, kulturních a kreativních odvětví, institucí kulturního dědictví až po pedagogy, vědce a inovátory, podniky, místní a regionální orgány a občanské iniciativy.

Od samého počátku Nový evropský Bauhaus povzbuzuje a inspiruje místní, regionální a celostátní aktéry k tomu, aby přicházeli s vlastními iniciativami. Aby Komise zajistila transparentní přístup k informacím o specializovaných výzvách Nového evropského Bauhausu, příjemcích finančních prostředků a členech komunity, vytvořila New European Bauhaus Dashboard. Jde o komplexní databázi v podobě interaktivní mapy.

Vizuál

Komunita Nového evropského Bauhausu je aktivní i na Ukrajině. Přispívá mimo jiné ke koncepci řešení nouzového bydlení, ale také při dlouhodobém plánování obnovy. Laboratoř Nového evropského Bauhausu realizuje tři pilotní projekty (zaměřené na bytovou nouzi, oběhovost a budování kapacit) a byl vypracován soupis potřeb ukrajinských obcí a zúčastněných stran (např. architektů, urbanistů, studentů a stavebních společností) pro krátkodobou a dlouhodobou rekonstrukci. Na základě výsledků pilotních projektů bude v prvním čtvrtletí roku 2023 pro Ukrajince, partnery Nového evropského Bauhausu a mezinárodní odborníky na rekonstrukci k dispozici soubor nástrojů k budování kapacit.

Objemné investice EU začínají přinášet ovoce

Díky cílenému financování z různých programů EU začal Nový evropský Bauhaus přinášet skutečné změny i v praxi. V roce 2022 bylo vybráno prvních šest demonstračních projektů Nového evropského Bauhausu – rozsáhlých a replikovatelných místních transformačních projektů – které začaly fungovat, všechny díky financování z programu Horizont Evropa. V roce 2023 jich přibude v rámci tzv. evropských inovačních akcí politiky soudržnosti dalších 10. Do projektů Nového evropského Bauhausu včetně menších projektů v celé Evropě podporovaných z různých programů víceletého finančního rámce bylo v letech 2021–2022 investováno více než 100 milionů eur.

Všechny členské státy zahrnuly odkazy na Nový evropský Bauhaus do svých programů politiky soudržnosti na období 2021–2027, díky čemuž budou moct projekty inspirované Novým evropským Bauhausem získat v rámci politiky soudržnosti finanční prostředky.

Kompas Nového evropského Bauhausu – nové vodítko pro další postup a hodnocení projektů

Komise dnes rovněž předkládá kompas Nového evropského Bauhausu, což je nástroj sloužící k hodnocení. Pomůže zjišťovat, do jaké míry projekty odpovídají nastavení Nového evropského Bauhausu. Objasňuje, co tři základní hodnoty Nového evropského Bauhausu – udržitelnost, začlenění a krása – v konkrétních kontextech znamenají a jak je lze integrovat a kombinovat s pracovními zásadami participace a mezioborovosti. Podle tohoto kompasu vzniknou nástroje k detailnějšímu hodnocení, počínaje zastavěným prostředím.

Další postup

Komise bude rovněž pokračovat v práci na začleňování Nového evropského Bauhausu do programů EU, včetně sdíleného řízení politiky soudržnosti, a na zajišťování dalšího financování iniciativy. Na příslušné výzvy týkající se Nového evropského Bauhausu bude v letech 2023 a 2024 v rámci mise a klastrů programu Horizont Evropa přiděleno více než 106 milionů eur.

V souvislosti s Evropským rokem dovedností se letošní ročník ceny Nového evropského Bauhausu tematicky zaměří na vzdělávání a její zeměpisný záběr se rozšíří také na západní Balkán. V letošním roce vznikne též Akademie Nového evropského Bauhausu a bude zajišťovat odbornou přípravu zaměřenou na udržitelnou výstavbu, oběhovost a biologické materiály s cílem urychlit transformaci tohoto odvětví.

Pokračovat budou probíhající projekty, například laboratoř Nového evropského Bauhausu, s cílem zakotvit Nový Bauhaus do všech politik. Dalším důležitým úkolem pro Nový evropský Bauhaus je také posílit svou přítomnost v jednotlivých zemích a regionech, včetně venkovských oblastí, kde je dosud jeho aktivita minimální.

Mladí Evropané budou moci brzy cestovat po trasách naplánovaných speciálně k tématu Nového evropského Bauhausu v rámci DiscoverEU/Erasmus+ a objevovat úžasnou rozmanitost evropské krajiny a architektury se zaměřením právě na projekty Nového evropského Bauhausu.

Další informace

Nový evropský Bauhaus – oficiální stránky

Nový evropský Bauhaus – LinkedIn

Nový evropský Bauhaus – Instagram


Zařazenoút 17.01.2023 09:01:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/23/203&language=cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V