Rostoucí cena másla trápí kromě Česka také další evropské země. Problém řeší například ve Velké Británii nebo ve Francii. Tam je podle místních médií nejméně másla od druhé světové války. Jeho cena během posledního roku raketově stoupla.
Ceny croissantů a dalších francouzských pochoutek rostou. Stejně jako cena za kostku másla, ze kterého se vyrábějí. V regálech, kde by Francouzi normálně našli máslo, je prázdno.
"Bez másla jsem trochu nešťastná. A nejen já, také moje rodina. Moje děti i vnoučata jedí máslo každý den. Nemůžu bez něj žít, protože z něj vařím, jím ho k snídani, je to nepředstavitelné," stěžuje si jedna z Francouzek.
Zatímco loni v dubnu stála tuna másla 2500 eur, letos v létě to bylo 7000 eur, tedy v přepočtu zhruba 190 tisíc korun. V Česku se kostka másla oproti loňskému roku zdražila o deset korun.
"Nedostatek másla způsobila opatření Evropské unie, která měla zastavit pokles cen za mléčné výrobky. Produkce mléka se tak zpomalila, což vedlo k tomu, že je méně dostupné pro ty, kteří ho zpracovávají, například pro pekaře," řekl médiím ekonom ze zemědělské komory Thierry Pouch.
Za zdražováním stojí podle francouzských médií zvýšená poptávka po másle jinde ve světě a také stále větší obliba francouzského pečiva, jako jsou croissanty, v zahraničí, především v Číně.
Deník Figaro o víkendu přišel s návodem, jak přežít bez másla. Francouzští pekaři mluví o krizi - přesto ale v tradičním pečivu odmítají používat margarín.
"Musíme platit o 2000 eur ročně víc. Můžeme zúžit naši nabídku, ale v jisté chvíli už to víc nejde, takže se to musí promítnout na cenách produktů," řekl pekař Mickael Pfeiffer.
Nedostatek másla trápí také Skotsko. Tamní výrobci másla varovali, že na Vánoce zřejmě nebude možné uspokojit poptávku. Problém řeší také v Severním Irsku, kde z rostoucí ceny másla někteří viní populární kuchařské televizní soutěže.
Zařazeno | út 24.10.2017 20:10:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova Ekonomika |
Originál | tn.nova.cz/ext/je-drahe-a-je-ho-malo-nedostatek-masla-trapi-celou-evropu.html |
Přílohy |