Šetřit energiemi může každý z nás, věří zakladatelky iniciativy Nahoď svetr

Šetřit energiemi může každý z nás, věří zakladatelky iniciativy Nahoď svetr

Na začátku ruské okupace Ukrajiny založily studentky lékařské fakulty výzvu Nahoď svetr, jejímž cílem bylo mimo jiné snížit energetickou závislost na Rusku. Bezmála rok poté se ukazuje, jak prozřetelné na jaře se svou iniciativou studentky byly.

Události
Tomáš Chramosta
Výzvu Nahoď svetr založily studentky lékařské fakulty Anna Zimovjanová (na fotografii vlevo) a Veronika Slonková už v březnu 2022
K šetření energií nabádá i Masarykova univerzita, která na začátku října 2022 spustila kampaň Desatero energetických úspor Masarykovy univerzity.

Když v únoru loňského roku začala ruská agrese na Ukrajině, studentky medicíny Anna Zimovjanová a Veronika Slonková z Lékařské fakulty MU neváhaly a založily v březnu 2022 výzvu Nahoď svetr. Tedy dávno před tím, než podobná komunikace zazněla i z úst politiků.

Zda se naší myšlenkou někdo inspiroval nebo ne, nevíme. Nicméně v jiných státech Evropy jsme podobnou iniciativu nezaznamenaly, tudíž usuzujeme, že buď jsme v České republice všichni stejně inovativní anebo se informace o naší iniciativě dostala i na úroveň vládní politiky, naráží autorky na výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové z loňského roku, který lidem radí, že energetickou krizi mají řešit svetrem navíc.

Kritici těchto slov ale říkají, že místo módních doporučení lidé čekají systémové řešení drahé elektřiny. To je zcela legitimní poznámka. Cíl ze strany vlády i ze strany naší iniciativy je podobný: racionální snížení spotřeby plynu a energie tak, abychom omezili obrovské množství peněz každodenně proudících z České republiky do Ruské federace. Kroky ze strany vlády a celkového systému našeho státu jsou naprosto klíčové, ovlivňují rozhodnutí a činy nás všech. Nezapomínejme ale, že iniciativa může být pojata nejen ze strany státního či mezinárodního aparátu, ale i ze strany každého z nás. S určitou mírou nadsázky se dá říci, že je zde jasné propojení mezi topením na šestku u mě v pokoji a útočícími ruskými tanky na zdecimovaný Mariupol, upozorňuje Anna Zimovjanová, která studuje sedmý semestr oboru Všeobecné lékařství na LF MU.

K šetření energií nabádá i Masarykova univerzita, která na začátku října 2022 spustila kampaň Desatero energetických úspor Masarykovy univerzity. Díky ní vede své zaměstnance a studenty k odpovědnému chování v oblasti úsporného užívání elektřiny, vody a plynu. Sepsané je to výborně, tak doufáme, že si každý tato doporučení vezme k srdci. Nakonec jediné, co opravdu můžeme ovlivnit, jsou činy nás samotných, věří Zimovjanová se Slonkovou.

Studentky připomínají, že výzva má smysl i pro domácnosti, které ve svých bytech či domech netopí plynem, ale například elektřinou. Důvodem podle nich ale nemusí být jen válka na Ukrajině šetření energetických zdrojů může pomoci i v souvislosti s klimatickou změnou. Pobyt v přetopených prostorách také zvyšuje náchylnost k infekčním onemocněním.

Aktivně oživit výzvu Nahoď svetr se autorky zatím nechystají. Nad tímto krokem jsme neuvažovaly, protože současná informovanost ohledně původu plynu v České republice je velmi výrazně vyšší než na začátku války, vysvětlují studentky lékařské fakulty.

 



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V