Článek - Jak EU podporuje obnovitelné zdroje energie

Energetika v současné době zodpovídá za více než tři čtvrtiny emisí skleníkových plynů v EU. Sektor zahrnuje výrobu elektřiny, vytápění a dopravu – vše nezbytné pro každodenní život. Aby EU dosáhla klimatické neutrality do roku 2050, potřebuje emise v tomto odvětví snížit. Klíčem k tomu je zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů.

Díky rozvoji obnovitelných zdrojů by země EU byly zároveň méně závislé na dovozu energie a méně zranitelné vůči výpadkům, které mohou ovlivnit ceny.

Spolu s tím EU pracuje na opatřeních k úsporám energie.

Přečtěte si více o opatřeních EU ke snížení emisí

Zvyšování cílů EU pro energii z obnovitelných zdrojů


Více než 20 % energie spotřebované v EU pochází z obnovitelných zdrojů. Od roku 2004 se tento podíl více než zdvojnásobil. Současný cíl EU pro rok 2030 ve výši 32 % prochází revizí spolu s aktualizovanými cíli pro budovy, vytápění a chlazení a průmysl. V září 2022 Parlament požadoval jeho zvýšení na 45 % do roku 2030.

V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a kvůli nutnosti řešit závislost EU na ruských fosilních palivech se očekává, že Parlament bude v prosinci hlasovat o dalších opatřeních pro urychlení a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v EU. Mělo by se tak stát v dostatečném předstihu před rokem 2030. Tato navrhovaná opatření zahrnují:

  • snížení byrokracie a zkrácení lhůt pro udělování povolení pro projekty obnovitelných zdrojů energie a obnovu elektráren a nových zařízení
  • postupné vyřazování paliv z primární dřevní biomasy
  • urychlení zavádění solárních zařízení v umělých stavbách
  • zavedení velkého počtu nových tepelných čerpadel do roku 2030 s cílem snížit spotřebu plynu ve vytápění


Přečtěte si více o cílech EU v oblasti obnovitelné energie

Sázka na obnovitelný vodík


V případě, že je vodík používán jako zdroj energie, nevypouští skleníkové plyny. Znamená to, že by mohl pomoci dekarbonizovat odvětví, kde je snižování emisí CO2 obtížné. Odhaduje se, že do roku 2050 by vodík mohl nasytit 20–50 % energetické poptávky EU v dopravě a 5–20 % v průmyslu.

Aby byl vodík udržitelný, musí být vyráběn z obnovitelné elektřiny. Europoslanci trvají na jasném rozlišování mezi obnovitelným a nízkouhlíkovým vodíkem a chtějí postupně vyřadit vodík na bázi fosilních paliv.

Ve svých plánech na aktualizaci pravidel EU pro obnovitelné zdroje energie prosazují zvýšení podílu vodíku a jednodušší systém pro zaručení jeho původu.

Posílení obnovitelné energie na moři


V současné době je vítr jediným obnovitelným zdrojem energie na moři využívaným v komerčním měřítku. EU zkoumá i další možné zdroje energie, jako je příliv nebo vlny, plovoucí solární energie nebo využití řas pro biopaliva.

Komise navrhla strategii EU pro zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na moři. Samotná kapacita větrných elektráren na moři tak by vzrostla z dnešních 12 GW na 300 GW do roku 2050. Parlament svůj postoj zatím nevyjádřil, měl by tak ale učinit v nejbližší době.

Alternativní paliva


Silniční doprava se na emisích uhlíku v EU podílí zhruba jednou pětinou, proto chce EU nahradit fosilní paliva obnovitelnými a nízkouhlíkovými alternativami. Mezi obnovitelné varianty patří například paliva z biomasy a biopaliva, syntetická a parafinická paliva, včetně čpavku, vyráběná z obnovitelné energie.

Kromě toho musí přechod na vozidla s nulovými emisemi doprovázet komplexní infrastruktura dobíjecích a čerpacích stanic.

V říjnu 2022 přijal Parlament postoj k pravidlům týkajícím se infrastruktury nezbytné pro zpřístupnění dobíjecích a čerpacích stanic v celé Evropě. Poslanci navrhují, aby do roku 2026 byly podél hlavních silnic EU alespoň jednou za 60 kilometrů zóny pro dobíjení elektromobilů. Pro nákladní automobily a autobusy by měly být do roku 2026 dobíjecí zóny po každých 60 kilometrech alespoň na hlavních transevropských dopravních sítích (TEN-T).

Přečtěte si více o alternativních palivech

Financování infrastruktury pro zelenou energii


Aby Unie splnila své klimatické cíle, revidovala pravidla pro financování přeshraničních projektů energetické infrastruktury.

Cílem nových pravidel je postupně ukončit financování projektů EU v oblasti zemního plynu a přesměrovat peníze do vodíkové infrastruktury a do projektů na zachycování a ukládání uhlíku. Pravidla vstoupila v platnost v červnu 2022. Poslanci Evropského parlamentu úspěšně prosadili více projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie na moři a usnadnění jejich integrace do sítí EU. Všechny nové infrastrukturní projekty musí přispívat k dosažení klimatických cílů EU pro roky 2030 a 2050, čímž se fakticky ukončí podpora EU pro infrastrukturu založenou na fosilních palivech.

Více informací o financování přeshraniční energetické infrastruktury

Zajištění spravedlivé energetické transformace pro všechny


Na podporu zranitelných domácností a malých podniků během tohoto energetického přechodu chce EU zřídit Sociální fond pro klimatická opatření s odhadovaným rozpočtem ve výši 16,4 miliardy eur do roku 2027. Ten by se mohl do roku 2032 rozrůst až na 72 miliard eur.

Fond by zahrnoval pobídky k přechodu na obnovitelné zdroje energie, ale i opatření ke snížení daní a poplatků za energii, pobídky k renovaci budov a sdílení automobilů a rozvoj trhu s použitými elektromobily.

Parlament o fondu jedná s vládami zemí EU.

Přečtěte si o Sociálním fondu pro klimatická opatření více informací

Obnovitelná energie v EU

  • Energie v EU v číslech: statistická kapesní příručka 2021
  • Statistiky týkající se obnovitelné energie
  • Studie: solární energie v EU (srpen 2022, anglicky)
  • Stručně: urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie v době krize (listopad 2022, anglicky)

Zařazenoút 29.11.2022 17:11:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20221128STO58001/
KategorieČlánek


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V