EU urychlí povolovací řízení pro projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů

Ministři energetiky zemí EU dnes dosáhli politické dohody o nařízení Rady, kterým se stanoví dočasný rámec pro urychlení povolovacích řízení a zavádění projektů v oblasti energie z obnovitelných zdrojů. Nařízení zavádí naléhavá a cílená opatření zaměřená na konkrétní technologie a typy projektů s největším potenciálem pro rychlé zavedení a nejmenším dopadem na životní prostředí.

Jozef Síkela, český ministr průmyslu a obchodu

Učinili jsme další krok v boji proti vysokým cenám energie, v zájmu zlepšení bezpečnosti dodávek energie a snížení naší závislosti na ruských zdrojích energie. Více obnovitelných zdrojů energie v našich sítích nám pomůže snížit naši poptávku po fosilních palivech a snížit účty za energii. Touto dohodou urychlíme povolovací řízení, která jsou často příliš zdlouhavá a složitá.

Jozef Síkela, český ministr průmyslu a obchodu

Nová dočasná pravidla stanoví maximální lhůty pro udělování povolení pro solární energetická zařízení, modernizaci stávajících zařízení na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů a zavádění tepelných čerpadel. Nadto zavádějí pro projekty v oblasti energie z obnovitelných zdrojů domněnku převažujícího veřejného zájmu.

Solární energetická zařízení

Členské státy se shodly na tom, že délka povolovacího řízení nepřekročí tři měsíce. Za určitých okolností se projekty v oblasti solární energie na stávajících umělých stavbách budou moci odchýlit od požadavku na provedení zvláštního posouzení vlivů na životní prostředí. Při instalaci solárních energetických zařízení s výkonem do 50 kW, a to i pro osoby, které z obnovitelných zdrojů vyrábějí solární energii pro svou vlastní spotřebu, bude po uplynutí jednoho měsíce od podání žádosti možné využít tichého souhlasu, nevyvstanou-li žádné problémy týkající se bezpečnosti, stability a spolehlivosti sítě.

Modernizace zařízení na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů

Rada se dohodla na maximální šestiměsíční lhůtě pro povolovací řízení u projektů modernizace zařízení v oblasti energie z obnovitelných zdrojů, která zahrnuje veškerá relevantní posouzení vlivů na životní prostředí. Povede-li modernizace ke zvýšení kapacity zařízení pro výrobu elektrické energie až o 15 %, budou připojení k elektrizační soustavě povolena do tří měsíců.

Tepelná čerpadla

Členské státy se dohodly na lhůtě jednoho měsíce pro instalaci tepelných čerpadel s výkonem nižším než 50 MW a na lhůtě tří měsíců v případě tepelných čerpadel se zemním zdrojem. Pro určité kategorie tepelných čerpadel je připojení k přenosové nebo distribuční soustavě povoleno po oznámení příslušnému subjektu. Členské státy mohou z příslušných ustanovení vyloučit některé oblasti nebo stavby, a to z důvodů souvisejících s ochranou kulturního dědictví, zájmy národní obrany nebo bezpečností.

Převažující veřejný zájem

Rada se shodla na tom, že při plánování, výstavbě a provozu elektráren a zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů platí domněnka, že tyto činnosti jsou v převažujícím veřejném zájmu. Tyto projekty tak budou moci těžit ze zjednodušeného posouzení řady povinností v oblasti životního prostředí obsažených ve specifických směrnicích EU. Členské státy doplnily možnost omezit uplatňování těchto ustanovení na určité části svého území, druhy technologií nebo projekty.

Rada se dále shodla na tom, že by se do těchto lhůt neměla započítávat doba, po kterou jsou budována nebo modernizována zařízení, jejich připojení k soustavě a související nezbytná síťová infrastruktura. Rovněž objasnila, že členské státy budou moci lhůty pro povolovací řízení dále zkrátit. Rada se dohodla, že členským státům umožní, aby u stávajících žádostí o povolení uplatňovaly rychlejší pravidla pro udělování povolení. Nařízení bude platné po dobu 18 měsíců a poté Komise přezkoumá, zda je vhodné jej prodloužit.

Souvislosti a další kroky

V návaznosti na dnešní politickou dohodu Rada toto nařízení co nejdříve formálně přijme.

Komise předložila svůj návrh dne 9. listopadu podle článku 122 Smlouvy o fungování EU, který je určen pro mimořádné situace. Návrh navázal na závěry Evropské rady ze dne 20. a 21. října 2022, které vyzvaly ke zrychlení a zjednodušení povolovacích řízení s cílem uspíšit zavádění obnovitelných zdrojů energie. Vychází rovněž z plánu REPowerEU, představeného Komisí dne 18. května 2022.

V návrhu jsou promítnuta ustanovení dohodnutá v obecném přístupu Rady k návrhu na přezkum směrnice o obnovitelných zdrojích energie, o němž v současné době jednají Parlament a Rada. Jeho cílem je urychlit povolování obnovitelných zdrojů energie v krátkodobém horizontu a dočasně, dokud nevstoupí v platnost ustanovení směrnice o obnovitelných zdrojích energie.

Energie z obnovitelných zdrojů může snížit poptávku EU po fosilních palivech a díky nízkým provozním nákladům může větší objem obnovitelných zdrojů energie v energetickém systému EU vést ke snížení cen energie. Zdlouhavé a složité administrativní postupy jsou však často překážkou, která komplikuje rychlost a rozsah investic do obnovitelných zdrojů energie a související infrastruktury.

  • Nařízení Rady, kterým se stanoví dočasný rámec pro urychlení povolovacího řízení a zavádění projektů v oblasti energie z obnovitelných zdrojů

    Tento zdroj je v současné době k dispozici pouze v těchto jazycích:

    EN
  • Návrh nařízení Rady, kterým se stanoví rámec pro urychlení zavádění energie z obnovitelných zdrojů
  • Závěry Evropské rady, 20. a 21. října 2022
  • Balíček „Fit for 55“: Rada se dohodla na vyšších cílech v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti (tisková zpráva, 27. června 2022)
  • Ceny energií a bezpečnost dodávek (souvislosti)
  • Reakce EU na invazi Ruska na Ukrajinu (souvislosti)
Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 478 83 26 62
+32 2 281 84 55
@JohannaStore

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

Oblasti činnosti:
  • Klimatická neutralita
  • Energetika
  • Válka vedená Ruskem na Ukrajině

Zařazenočt 24.11.2022 18:11:00
ZdrojRada EU
Originálconsilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/11/24/eu-to-speed-up-permitting-process-for-renewab...
KategorieKlimatická neutralita


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V