Krajané a krajanská škola mezi oceněnými laureáty Gratias Agit 2022

Krajané a krajanská škola mezi oceněnými laureáty Gratias Agit 2022

24.10.2022 / 16:24 | Aktualizováno: 24.10.2022 / 16:31

Dne 19. října převzali z rukou ministra zahraničí Jana Lipavského cenu Gratias Agit mezi osmi laureáty rovněž tři zástupci z řad českých krajanů. Ministr zahraničí každoročně uděluje toto ocenění za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Za mimořádný přínos v oblasti vzdělávání dětí v zahraničí převzala cenu jménem České školy Řím její ředitelka Kateřina Zoufalová, emeritní profesor pařížské Sorbonny Antoine Mares a ředitelka českého a slovenského muzea v Cedar Rapids v Iowě Cecilia Rokusek.

Před slavnostním předáním ocenění vyzdvihl ve svém projevu ministr Lipavský význam činnosti Čechů v zahraničí pro šíření dobrého jména a připomněl rovněž politickou podporu vládních stran senátnímu návrhu zákona o korespondenční volbě, který čeká v Poslanecké sněmovně P ČR na své projednání.

Blíže k oceněným:

Česká škola Řím oslavila v roce 2021 deset let od svého vzniku a v průběhu let se stala jednou z nejrychleji se rozvíjejících českých sobotních škol ve světě. Škola se opírá o úzkou spolupráci s papežskou kolejí Nepomucenum, v jejíchž prostorách výuka probíhá. V roce 2018 škola podepsala s MŠMT ČR smlouvu o poskytování vzdělávání v zahraničí. Její program však jde dále za hranice pouhého vzdělávání, o čemž svědčí mimoškolní aktivity, řada konferencí a úspěchů školy ve vystoupeních a soutěžích. Vedení české školy je současně vedením i ve svém mateřském krajanském spolku, římské asociaci „Associazione Praga“, který vydává krajanský časopis Římské listy. Právě pod křídly tohoto spolku česká škola v Římě před deseti lety vznikla. Svými aktivitami přesahujícími pouhou školní výuku škola potvrzuje trend posledních let, který zaznamenáváme i u ostatních škol - v postupném přesunu těžiště hlavních krajanských činností do oblasti škol, které se tak stávají pevným základem pro vychovávání nových generací Čechů v zahraničí.

Historik a profesor Antoine Mares působil ve Francii v řadě významných vzdělávacích a vědeckých institucí. Mezi tyto instituce můžeme zařadit např. francouzskou akademii věd CNRS nebo pařížskou Sorbonnu. Prof. Mares je nositelem řady ocenění za přínos v budování česko-francouzských vztahů. Po řadu let patřilo jméno prof. Marese na Sorbonně, podobně jako jméno Jacquese Rupnika na SciencePo nebo spisovatele Milana Kundery v literatuře, k propojujícím mostům, jež přibližují francouzským studentům, pařížské akademické obci a veřejnosti nejen českou historii, ale i její současný sociokulturní kontext.

Cecilia Rokusek je potomkem českých přistěhovalců do Jižní Dakoty. Ve městě Cedar Rapids (Iowa), jehož obyvatelstvo je téměř z poloviny tvořeno obyvateli českého původu, vede Cecilia Rokusek od roku 2018 české a slovenské muzeum. Cecelia Rokusek se snaží o účinné propojení krajanské historie s přítomností. V roce 2023 se v Cedar Rapids bude konat konference český škol v USA a Kanadě.



Zařazenopo 24.10.2022 16:10:49
Vydáno
ZdrojMZV Zahraničí
Originálmzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/aktualni_informace/x2022_10_24_GA2022.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.