Rozšíření obnovitelných energií je centrální prioritou Bavorska

Rozšíření obnovitelných energií je centrální prioritou Bavorska

08.07.2022 / 09:00 | Aktualizováno: 11.07.2022 / 11:53

Bavorská vláda oznámila záměr výrazně rozšířit využití obnovitelných zdrojů. Obnovitelné energie považuje za základní pilíř pro udržitelnou, energeticky nezávislou a k životnímu prostředí šetrnou budoucnost. Hlavními kroky mají být zvýšení počtu větrných elektráren a větší využití fotovoltaiky, především na střechách veřejných budov. Dále došlo ke změnám v Bavorském programu na ochranu životního prostředí. Bavorsko se má stát do roku 2040 klimaticky neutrální a do roku 2030 má být postaveno 70.000 dobíjecích stanic pro elektromobily. Tento plán představuje příležitost pro české firmy, které budou mít možnost získat zakázky na výstavbu a instalaci větrných elektráren, solárních panelů a dobíjecích stanic.

V oblasti výstavby větrných elektráren doposud v Bavorsku platí pravidlo „10H“, dle kterého musí být turbína vzdálena od nejbližšího obydlí minimálně desetinásobek své výšky. Turbína o výšce 200 metrů tak musí být vzdálena od nejbližších obydlí alespoň 2 000 metrů. Toto nařízení bude reformováno. Řadě ploch bude udělena výjimka z pravidla „10H“, např. v případě turbín stojících na výcvikových střediscích armády či v lesích bude stačit pouze vzdálenost 1 000 metrů k nejbližšímu obydlí. Bavorská vláda si od této změny slibuje výrazné zvýšení počtu větrných elektráren, pravidlo „10H“ bylo dlouhodobě kritizováno jako hlavní brzda výstavby větrných turbín v Bavorsku.

Využití solární energie patří již mnoho let k bavorským prioritám. Bavorsko se plánuje dále věnovat především výstavbě solárních panelů na veřejných budovách. Ministerstvo stavebnictví vyznačilo 1 300 pro fotovoltaiku vhodných veřejných budov a rozhodlo, na kterých se již tento rok budou instalovat solární panely. Od 1. ledna 2023 bude instalace fotovoltaických zařízení povinná na nově postavených komerčních budovách, od 1. července 2023 poté na všech komerčních a veřejných budovách.

Popularita automobilů s alternativním pohonem v Bavorsku výrazně roste. V dnešní době již 4 z 10 nově registrovaných vozů v Bavorsku jezdí na alternativní pohon, u mnoha z nich se jedná o elektromobily. Koncem ledna 2022 bylo v Bavorsku registrováno 150.000 elektromobilů. Kvůli vyššímu počtu elektromobilů je třeba výrazně zrychlit výstavbu dobíjecích stanic. Bavorsko disponuje nejvíce dobíjecími stanicemi ze všech německých spolkových zemí – má jich 12.000, z toho 1.500 vysokorychlostních. To však zdaleka nepokryje poptávku, především ve velkých městech. Počet dobíjení se v posledním čtvrtletí roku 2021 zčtyřnásobil. Bavorská vláda si je této problematiky vědoma, oznámila plán do roku 2030 vystavět 70.000 dobíjecích stanic. České firmy mají v této branži v Německu rozhodně šanci, Generální konzulát ČR v Mnichově obdržel informaci, že česká firma získala v jiné spolkové zemi velkou zakázku na dodávku sítě dobíjecích stanic.

Nově vypsané tendry v oblasti obnovitelných zdrojů mohou české firmy sledovat na portálu Auftragsvergaben aus Bayern. Obchodní úsek Generálního konzulátu ČR v Mnichově rád poskytne další informace k tomuto odvětví včetně relevantních kontaktních osob a institucí.

Autoři: P. Janoušek, ekonomický expert, Jan Kreuter, ekonomický konzul



Zařazenopo 11.07.2022 11:07:00
ZdrojMZv ČR v Mnichově
Originálmzv.cz/munich/cz/obchod_a_ekonomika/rozsireni_obnovitelnych_energii_je.html


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V