mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.02.2022 00:00:00

Fakultní nemocnice v Marrákeši je vybavena českým zdravotnickým materiálem

Fakultní nemocnice v Marrákeši je vybavena českým zdravotnickým materiálem

01.02.2022 / 15:17 | Aktualizováno: 01.02.2022 / 16:18

Univerzitní centrum Mohammeda VI. v Marrákeši je fakultní nemocnicí s největší spádovou oblastí v regionu Marrakech-Safi. V rámci české humanitární pomoci získala tato nemocnice 20 lůžek pro jednotky intenzivní péče a dalších 30 přepravních lůžek od české společnosti LINET.

V lednu letošního roku došlo ke slavnostnímu předání zdravotnického vybavení poskytnutého ve formě tzv. vázaného peněžního daru v rámci české rozvojové pomoci. Humanitární dar ve výši téměř 7 milionů korun obsahoval dvě desítky lůžek pro intenzivní péči a dále také tři desítky přepravních lůžek.

Předání se uskutečnilo za přítomnosti generálního ředitele největší marrákešské nemocnice a ředitelů jednotlivých oddělení, kam byly lůžka umístěna. Za českou stranu se zúčastnil velvyslanec v Maroku Ladislav Škeřík, jeho zástupce Michael Brtnický a ekonomický diplomat Jan Hladík. Celé události byl přítomen také místní tisk, kterému český velvyslanec poskytl rozhovor.

Během návštěvy nemocnice měla česká delegace možnost navštívit veškerá oddělení, kam byla zdravotnická lůžka přidělena. Velkou část lůžek získalo například pediatrické oddělení, onkologické oddělení nebo také hematologické oddělení. Během rozhovorů s primáři jednotlivých oddělení se všichni shodovali na velmi vysoké kvalitě českých lůžek, které místnímu personálu usnadní mnoho práce a poskytnou vysoký standard péče tamním pacientům.

Sektor zdravotnictví patří dlouhodobě mezi perspektivní oborové příležitosti pro české výrobce. Jako všude ve světě význam tohoto sektoru vzrostl v souvislosti s pandemií Covid-19. Celosvětový nedostatek zdravotnického materiálu v počátcích pandemie donutil marockou administrativu k větším investicím v oboru, ale také urychlení dlouhodobě plánované reformy zdravotnictví.

Objem marockého trhu se zdravotnickými výrobky před pandemií v roce 2019 činil v přepočtu 7,2 miliard korun. V posledních dvou letech rostl tempem 7-10 %. Dováží se téměř 90 % výrobků. Dle statistik Oxford Business Group tak na jednoho obyvatele Maroka připadá dovezené zdravotnické zboží v hodnotě 8,3 USD. Jen pro srovnání u států jako Ghana nebo Senegal tato hodnota činí 2,7 USD. Mezi největší dovozce zdravotnického materiálu do Maroka se řadí Německo, Čína a Spojené státy.

Vysoká závislost na dovozu zdravotnického materiálu přiměla marockou administrativu k vytvoření tzv. Cluster Médical. Jedná se o sdružení několika významných aktérů, státní správu zastupuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví, nechybí ani představitelé největších univerzitních nemocnic a samozřejmě zástupci soukromých firem. Cílem clusteru je zvýšení kapacit vlastní produkce v oblasti zdravotnictví a možnost exportu zdravotnických výrobků do zahraničí.

Důležité je také zmínit, že Maroko postupně implementuje všeobecné zdravotního pojištění. To samozřejmě bude mít za následek daleko širší poskytování zdravotní péče a s tím související zvýšenou poptávku po zdravotnickém materiálu.

Národní produkce tak bude v určité míře pokrývat základní potřeby vlastního trhu. Při získávání mezinárodních registrací marockých zdravotnických výrobků s vyšší přidanou hodnotou však bude vyžadováno potřebné know-how. Příležitost pro české firmy v Maroku v příštích letech mohou být nejen v rámci dovozu vlastních výrobků do Maroka, ale i v možnostech investovat do nově rozvíjejícího se odvětví marocké ekonomiky.

přílohy

přepravní lůžka - 774 KB JPEG (FILE_TYPE_JPEG) 1.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4548972/sprinter_preprvni_luzka.JPEG


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688