KSČM protlačila škrty v obraně a rozpočet 2021 má šanci projít po dalším z obratů ČSSD o 180 stupňů

Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá prosadila v dnešním dílčím hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok desetimiliardový škrt v obranných výdajích. Přesunem peněz do rezervy komunistická strana podmínila podporu rozpočtu, jak jej předložila menšinová vláda ANO a ČSSD. Komunisté budou pro návrh rozpočtu jako celek hlasovat, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. ČSSD, která dříve avizovala, že pokud na škrty v obraně, dojde, rozpočet nepodpoří, opět obrátila.

Koaliční strany se dosud k pozměňovacímu návrhu Vostré stavěly odmítavě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s ním před hlasováním vyslovila souhlas. Pro převod peněz z obranné kapitoly nakonec hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Celkem získal hlasy 58 ze 106 přítomných poslanců. Vládě pomohli i nezařazení Lubomír Volný a Marian Bojko z Jednotných.

Schillerová ráno před zahájením hlasování vyzvala poslance, aby zvážili, jak budou o rozpočtu hlasovat. Varovala před rozpočtovým provizoriem a uvedla, že věří, že nakonec nebude.

Ministryně připomněla, že v případě provizoria by se nemohly zvýšit platy učitelů a v sociálních službách. Pro města a obce by nemohly být vypsány nové dotační tituly.

Opozice kritizuje postoj ČSSD při hlasování o škrtu v obraně

Opoziční poslanci kritizují mimo jiné postoj vládní ČSSD při hlasování o přesunu deseti miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany do rozpočtové rezervy. Sněmovna návrh KSČM schválila. Komunisté, kteří tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD, jím podmiňovali podporu návrhu státního rozpočtu na příští rok.

"Tak dlouho a zásadně byla ČSSD proti odebrání deseti miliard armádě, až hlasovala pro," uvedl na twitteru předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "Až budu shánět kolegy ochotné spolknout ropuchu, zajdu do klubu ČSSD," napsal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. ČSSD zatím změnu svého stanoviska nevysvětlila.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není překvapení, že komunisté jsou silnějším koaličním partnerem hnutí ANO než ČSSD. "Hrdá strana by teď vypověděla koaliční smlouvu. Toho ale není rohožka schopna," uvedla na twitteru.

"Skvěle! Armáda přijde o deset miliard, protože vládní moc je jen tak velká, jak velké ústupky udělá komunistům," poznamenala ve stanovisku KDU-ČSL. "Vláda skáče, jak komunisti pískají: Poslanci ANO, ČSSD a KSČM snížili rozpočet Armády ČR o deset miliard Kč. Návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka z Pirátské strany sebrat armádě další dvě miliardy zaplaťbůh už neprošel," napsal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ferjenčík chtěl pozměňovacím návrhem přesunout celkem 8,15 miliardy do vládní rozpočtové rezervy z rozpočtů několika resortů.

"Rozklad KSČM v přímém přenosu. Komunisti si vydupali snížení rozpočtu obrany o deset miliard výměnou za podporu státního rozpočtu na rok 2021. Při tom ale ví, že někdy v březnu dostane obrana ty peníze zpátky. Tohle už není ani absurdní divadlo," sdělil místopředseda Pirátů Radek Holomčík.

Koaliční strany se dosud k pozměňovacímu návrhu poslankyně KSČM Miloslavy Vostré stavěly odmítavě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s ním před hlasováním vyslovila souhlas. Pro převod peněz z obranné kapitoly nakonec hlasovali poslanci ANO, ČSSD, KSČM a dva nezařazení. Celkem získal hlasy 57 ze 106 přítomných poslanců.


Zařazenopá 18.12.2020 11:12:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4569131/kscm-protlacila-skrty-v-obrane-a-rozpocet-2021-ma-sanci-projit-po-da...
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.