Dotaz:
Je pořízení kopie dokumentu ze spisu pro účastníka přestupkového řízení předmětem správního poplatku?
Odpověď:
Ustanovení § 2 odst. 2 zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o správních poplatcích“), obsahuje taxativní výčet úkonů, které nejsou předmětem správního poplatku. Vedle úkonů zahájených správním úřadem z moci úřední, s výjimkou místního šetření, a úkonů souvisejících s trestním řízením, nejsou předmětem správního poplatku úkony související s přestupkovým řízením, nestanoví-li sazebník zákona o správních poplatcích jinak.
Za vydání kopie ze spisu vybírá správní úřad správní poplatek podle položky 3 písmeno a) sazebníku zákona o správních poplatcích. Vzhledem k tomu, že v položce 3 není obsažena úprava odlišná od ustanovení § 2 odst. 2 zákona o správních poplatcích, vydání kopie ze spisu vedeného v přestupkovém řízení není předmětem správního poplatku. Rozhodující přitom není, zda kopii požaduje obviněný, poškozený nebo osoba přímo postižená spácháním přestupku.
| Zařazeno | st 07.10.2020 14:10:00 |
|---|---|
| Zdroj | MFČR |
| Originál | mfcr.cz/cs/verejny-sektor/dane/mistni-spravni-a-soudni-poplatky/odpovedi-na-dotazy/2020/sp-02-2020--... |
RSS - všechny zprávy
Vložit zprávy na www stránky