Mimořádné opatření – nařízení a sjednocení spolupráce v rámci Centrálního řídícího týmu COVID-19

Mimořádné opatření – nařízení a sjednocení spolupráce v rámci Centrálního řídícího týmu COVID-19

Vyvěšeno 3. 7. 2020

 

Přílohy

  • Mimořádné opatření – nařízení a sjednocení spolupráce v rámci Centrálního řídícího týmu COVID-19 (PDF, 244Kb)

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Palackého náměstí 375/4, 128 01  Praha 2

Praha 3. července 2020

Č. j.: MZDR 27737/2020*MZDRX01AWJPP*-1/MIN/KAN

 

MZDRX01AWJPP

M I M O Ř Á D N É   O P A T Ř E N Í

 

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), nařizuje postupem podle § 69 odst. 1 písm. i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva a prevenci šíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 toto mimořádné opatření:

 

I.


Všem krajům a hlavnímu městu Praze se nařizuje zabezpečit koordinaci činností poskytovatelů zdravotnické záchranné služby (dále jen „ZZS“), poskytovatelů zdravotních služeb zajišťujících odběr vzorků potřebných k diagnostice infekčního onemocnění  COVID-19 (dále jen „odběrná místa“), mobilních odběrných týmů, osob provozujících laboratoře zajišťující vyšetření vzorků na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 

(dále jen „laboratoře“).

 

II.

Krajským hygienickým stanicím (dále jen „KHS“) se nařizuje vytvářet žádanky k provedení odběrů prostřednictvím odběrných míst nebo cestou mobilních odběrných týmů a k vyšetření infekčního onemocnění COVID-19. KHS se nařizuje vytvářet tyto žádanky na základě telefonického kontaktování osob s příznaky onemocnění COVID-19 i osob bez těchto příznaků, které byly v rizikovém kontaktu s osobou, která má laboratorně potvrzenou diagnózu COVID-19.

 

III.

KHS se nařizuje odesílat osoby s příznaky onemocnění COVID-19 i osoby bez těchto příznaků, které byly v rizikovém kontaktu s osobou, která má laboratorně potvrzenou diagnózu COVID-19, na odběrná místa k provedení odběru. Výběr příslušného odběrného místa určí KHS dle dostupné odběrové kapacity. KHS může zajistit odběr i prostřednictvím mobilního odběrného týmu v místě pobytu osoby.

 

 

Str. 1 z 5

IV.

Všem odběrným místům se nařizuje poskytovat Centrálnímu řídícímu týmu COVID-19 zřízenému Ministerstvem zdravotnictví (dále jen „Centrální řídící tým COVID-19) vstupní informace a neprodleně hlásit jejich změny v rozsahu:

název pracoviště,

typ odběrového místa,

adresa, případně upřesnění polohy, ?          pracovní doba (od – do, po – pá / po – ne),

celková kapacita (počet vzorků odebraných za den),

kontaktní osoba,

kontaktní informace (telefonní číslo, adresa elektronické pošty),

navázané laboratoře,

způsob odesílání vzorků do laboratoře (frekvence 1x, 2x denně, podle množství).

 

V.

Všem odběrným místům a mobilním odběrným týmům se nařizuje provádět odběr na základě vydaných žádanek a odebrané vzorky předávat laboratořím. KHS ve spolupráci se ZZS se nařizuje koordinovat distribuci odebraných vzorků do laboratoří na základě dostupných kapacit. KHS a CŘT může v případě naplnění kapacity laboratoří nařídit redistribuci odebraných vzorků ve spolupráci s krajskými vojenskými velitelstvími, hasičským záchranným sborem a dalšími složkami integrovaného záchranného systému.

 

VI.

Všem odběrným místům se dále nařizuje dle nastaveného systému elektronického hlášení průběžně, alespoň dvakrát denně, poskytovat Centrálnímu řídícímu týmu COVID-19 prostřednictvím webové aplikace Covid Forms App (https://crt-covid-19-forms.army.cz) informace v rozsahu:

počet aktuálně odebraných vzorků,

počet vzorků čekajících na odeslání do laboratoře,

množství skladových zásob ochranných prostředků (na týden), ? množství skladových zásob spotřebního materiálu (na týden).

 

VII.

Všem laboratořím se nařizuje poskytovat Centrálnímu řídícímu týmu COVID-19 vstupní informace a neprodleně hlásit jejich změny v rozsahu:

název pracoviště,

typ laboratoře (např. soukromá/státní, zdravotnická/veterinární/akademická),

adresa, případně upřesnění polohy,

pracovní doba,

doba příjmu materiálu,

kapacita testování (kolik vzorků denně laboratoř vyšetřuje),

kontaktní osoba,

kontaktní informace (telefonní číslo, adresa elektronické pošty),

název používaného laboratorního informačního systému a jeho dodavatel,  je-li laboratorní informační systém používán,

používaný diagnostický a spotřební materiál (výrobce souprav, izolačních kitů).

 

 

VIII.

Všem laboratořím se nařizuje průběžně, alespoň dvakrát denně, poskytovat Centrálnímu řídícímu týmu COVID-19 z laboratorních SW systémů do webové aplikace Covid Forms App (https://crt-covid-19-forms.army.cz) informace o aktuálním počtu požadavků na vyšetření vzorků na přítomnost koronaviru. Všem laboratořím se dále nařizuje jednou denně poskytovat Centrálnímu řídícímu týmu COVID-19 způsobem podle věty první:

celkový počet všech vyšetřených vzorků za předchozí den,

celkový počet všech pozitivních výsledků za předchozí den,

počet vzorků indikovaných k vyšetření tím poskytovatelem zdravotních služeb,  v rámci kterého laboratoř poskytuje zdravotní služby,

množství skladových zásob ochranných prostředků (na týden), ? množství skladových zásob spotřebního materiálu (na týden), ? množství skladových zásob diagnostik a izolačních kitů (na týden).

 

IX.

Všem laboratořím se povoluje přebírat pouze vzorky, které jsou schopny vyhodnotit na základě své vlastní dostupné kapacity do 48 hodin. V případě překročení kapacit se jim nařizuje informovat centrální řídící tým COVID-19, který bude koordinovat přerozdělení vzorků.

 

X.

KHS a ZZS se nařizuje průběžně se seznamovat prostřednictvím webového portálu https://chk.nakit.cz/ s kapacitou odběrných míst a laboratoří.

 

XI.

Registrujícím poskytovatelům zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství  a praktické lékařství pro děti a dorost se nařizuje indikovat vyšetření na přítomnost  koronaviru SARS-CoV-2 a informaci o indikaci vyšetření předat místně příslušné KHS  v souladu s § 62 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb. ve spojení s § 1 odst. 5 vyhlášky  č. 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění  a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče,  

 

ve znění vyhlášky č. 244/2017 Sb. Registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost následně od KHS obdrží informaci o nejdostupnějším odběrném místě.

 

 

 

XII.

Zrušují se mimořádné opatření ze dne 3. dubna 2020, č. j. MZDR 14629/2020-1/HN a mimořádné opatření ze dne 17. dubna 2020, č. j. MZDR 16545/2020-1/MIN/KAN.

 

XIII.

Toto mimořádné opatření nabývá účinnosti dnem 4. července 2020.

 

XIV.

Toto mimořádné opatření nabývá platnosti dnem jeho vydání.

 

 

Odůvodnění:

 

V souvislosti se zánikem Centrálního řídícího týmu jako poradního orgánu Vlády ČR ke dni 30. 6. 2020 a vzniku Centrálního řídícího týmu zřízeného Ministerstvem zdravotnictví dochází k nahrazení dvou stávajících opatření jedním opatřením novým reflektujícím tuto změnu.

Toto mimořádné opatření se vydává v souvislosti s implementací opatření k zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 na území České republiky. Toto stanovuje kontrolní mechanismus odběrů na úrovni kraj, KHS a ZZS k zamezení neefektivního využití kapacit odběrových míst a kapacit laboratoří zpracovávajících odebrané vzorky. Celkově tento mechanismus pozitivně přispěje  k urychlení činností zabezpečujících testování populace a rychlejší způsob vyhodnocování vzorků a identifikace infikovaných v rámci populace ČR.

Cílem tohoto mimořádného opatření je zajistit důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů, jejich distribuci laboratořím všech typů, a případnou redistribuci při naplnění kapacit odběrných míst či laboratoří v rámci kraje. V této souvislosti jsou rovněž sledovány kapacity a vytíženost jak odběrných míst, tak laboratoří v závislosti na možné eskalaci nemoci v okrese/kraji – identifikace rizikových lokalit.

Předvídání rizikových lokalit, kde lze očekávat nárůst počtu pozitivních případů a kontaktů, poté umožňuje včasné a strategické rozložení sil a prostředků IZS a Armády ČR včetně mobilních odběrových týmů. Vytvořený webový portál Chytré karantény (chk.nakit.cz) vytvořený NAKIT, s. p. Ve spolupráci s Armádou ČR přešel do gesce Ústavu zdravotnických informací  a statistiky ČR a nadále sdružuje jednak informace KHS (poskytnutých portálu prostřednictvím ÚZIS) a jednak daty získanými prostřednictvím aplikace Covid Forms App (vyplňují laboratoře a odběrná místa). Pomocí tohoto portálu budou (dle schématu) jak kraj, tak KHS a ZZS detailně informovány o možnosti výskytu rizikových lokalit na svém území, stavu kapacit odběrových míst a laboratoří, což napomůže efektivnímu řízení a koordinaci distribuce odebraných vzorků laboratořím k zabezpečení jejich rychlého vyhodnocování.

Tímto mimořádným opatřením sjednocuje Ministerstvo zdravotnictví celorepublikově mechanismus spolupráce všech krajů, KHS, ZZS, odběrných míst a laboratoří s Centrálním řídícím týmem COVID-19 v rámci systému Chytrá karanténa k poskytování požadovaných informací za účelem zefektivnění protiepidemických opatření.

Neprodlená realizace tohoto opatření je nezbytná pro adekvátní a rychlé zhodnocení rizika vzhledem k současné nepříznivé epidemiologické situaci ve výskytu onemocnění COVID-19, a proto den nabytí účinnosti je den jeho vydání.

 

 

 

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

ministr zdravotnictví

 

podepsáno elektronicky


Zařazenopá 03.07.2020 18:07:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/dokumenty/mimoradne-opatreni-narizeni-a-sjednoceni-spoluprace-v-ramci-centralniho-ridici_195...
KategorieAktuální mimořádná a ochranná opatření ke covid-19

Související témata

Centrální banka | ECB

Vydaná opatření a zpravodajství

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.