RVKPP zhodnotila dopady epidemie COVID-19 na oblast adiktologie a jednala o primární prevenci rizikového chování

TISKOVÁ ZPRÁVA: PRAHA, 25.06.2020 - Na Strakově akademii jednala Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP), která mimo jiné projednala informace o dopadech epidemie COVID-19 na oblast adiktologie, primární prevenci rizikového chování ve školství a v oblasti péče o dítě v ohrožení adiktologickým problémem. Rada také odsouhlasila priority a oblasti dotačního titulu Úřadu vlády ČR Protidrogová politika na rok 2021 a schválila Výroční zprávu o hazardním hraní v České republice za loňský rok. Předsedou Rady vlády je premiér a výkonnou místopředsedkyní národní protidrogová koordinátorka. Členy Rady vlády jsou zástupci odborných společností a ministerstev.

Oblast primární prevence je jednou z prioritních oblastí Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním na rok 2019–2027, a zejména v prostředí školství je role primární prevence nezastupitelná.

Na posilování a lepší koordinaci primární prevence rizikového chování ve školství se pracuje dlouhodobě. Přesto v současném systému lze mnohé zlepšit. Jedním z navržených bodů je posílení metodiků primární prevence ve školách. Rada se v této souvislosti podrobně věnovala také problematice dětí a mladistvých, kteří jsou v riziku rozvoje problému se závislostmi a dostávají se do systému speciálního školství, adiktologické péče – zdravotní či sociální.

„Potřebujeme jasné definování rolí a zodpovědnosti jednotlivých částí systému v péči o dítě s adiktologickým problémem. Některá slabá místa jsme identifikovali v oblastech včasného záchytu, předání do specializované péče a v zajištění dostupnosti a síťování služeb specializované péče. Zařízení institucionální výchovy také vykrývají bílá místa v systému a zajišťují péči, která není jiným způsobem dostatečně zajištěna,“ uvedla národní protidrogová koordinátorka Jarmila VEDRALOVÁ. Podle ní je průřezovým tématem také nedostatečné zapojení rodičů do systému péče o děti v ohrožení adiktologickým problémem, a to od úrovně preventivního působení přes včasný záchyt problému, léčebné intervence až po následnou péči.

Rada proto iniciovala vznik pracovní skupiny sekretariátu RVKPP složené ze zástupců věcně příslušných členů Rady a odborných společností, která zpracuje podrobnou analýzu situace systémového zajištění péče o děti s adiktologickým problémem a předloží návrh opatření směřujících k zefektivnění péče.

Rada na svém jednání dále projednala informace o dopadech epidemie COVID-19 na drogovou scénu, uživatele návykových látek a adiktologické služby. Konstatovala, že situace spojená s COVID-19 doposud nevedla k výrazným změnám na drogové scéně, nicméně že dopady na vzorce a míru užívání návykových látek v populaci nejsou z dosud dostupných informací úplné a mohou se ještě v čase proměnit. Přestože došlo k uzavření restaurací, hospod a další provozů, kde se nalévá alkohol, celkový dopad nouzového stavu na konzumaci alkoholu je komplexní. Pokud jde o rizika hazardního hraní, byl také přerušen provoz heren a kasin, nabídka on-line her ale zůstala a obecně došlo k nárůstu on-line komunikace a aktivit včetně digitálních her s předpokládanými negativními dopady.

„Z dostupných analýz se zdá, že nouzový stav nepůsobil na všechny uživatele návykových látek stejně. U intenzivních uživatelů, kteří konzumují návykové látky často a ve větším množství, došlo pravděpodobně ke zvýšení míry užívání. Týká se to uživatelů alkoholu, sedativ, ale i konopí. Naopak uživatelé příležitostní míru užívání spíše snížili,“ sdělil Viktor MRAVĆÍK, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, a dodal: „To jinými slovy také znamená, že stav intenzivních a závislých uživatelů se mohl zhoršit a lze očekávat jejich nárůst v adiktologických službách.“

„Dopady v oblasti závislostního chování je potřeba vnímat v kontextu dopadů v oblasti duševního zdraví a dalšího rizikových faktorů obecně (úzkostnost, změny nálady, sebevražednost, agresivita, domácí násilí apod.), které se v období nouzového stavu projevily ve zvýšené míře, lze tedy usuzovat, že v následujících měsících dojde ke zhoršení psychického stavu populace, a tedy i k potřebě větší kapacity sociálních a zdravotních služeb,“ uvedla Jarmila Vedralová. Podle ní adiktologické služby a další poskytovatelé služeb prokázali schopnost rychlé reakce a flexibilitu. V důsledku zaváděných opatření však v některých organizacích došlo k přerušení některých programů a/nebo k úpravě jejich činnosti, v současnosti dochází k postupnému návratu poskytování služeb do standardní míry a podoby.

Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády nyní bude jednat s příslušnými partnery na úrovni ministerstev, krajů, měst a obcí a pojišťoven o finančních prostředích pro adiktologické služby a zajištění dostupnosti služeb pro osoby se závislostním chováním. Ve spolupráci s odbornými společnostmi a zástupci ministerstev také budou připraveny metodické pokyny a standardní postupy pro případnou druhou vlnu epidemie COVID-19.

Rada dále odsouhlasila priority a oblasti dotačního titulu Protidrogová politika na rok 2021 Úřadu vlády ČR a doporučila jejich předložení vládě ke schválení. Dotační řízení bude reagovat na aktuální situaci v zajištění adiktologických služeb, a to i s ohledem na predikci vývoje epidemiologické situace v souvislosti s pandemii COVID-19.

Rada zároveň schválila Výroční zprávu o hazardním hraní v České republice v roce 2019 a doporučila její předložení vládě ČR pro informaci.

Kontakt pro média:

Kristina Vurmová Labohá
Média a PR
Odbor protidrogové politiky
Úřad vlády České republiky

+420 737 247 167

vurmova.kristina@vlada.cz

www.vlada.cz

www.koureni-zabiji.cz

www.alkohol-skodi.cz

www.hazardni-hrani.cz

www.drogy-info.cz

Národní linka pro odvykání kouření, alkoholu a hazardního hraní: 800 350 000


Zařazenopá 26.06.2020 08:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/protidrogova-politika/media/rada-vlady-pro-koordinaci-protidrogove-politiky-zhodnot...
KategorieMédia

Související témata

COVID 19 - koronavirus | Koronavirus

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.