Výzva k předkládání žádostí o dotaci v rámci Programu podpory ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty

Výzva k předkládání žádostí o dotaci v rámci Programu podpory ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty

 

Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlašuje dne 7. května 2020 Výzvu k předkládání žádostí o dotaci v rámci Programu podpory ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty (ARP-AD), do kterého se mohou hlásit poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí zajistit pilotní provoz Ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty v trvání 18 měsíců. Termín ukončení příjmu žádostí je určen na 12. června 2020. Max. možná dotace pro jednu Ambulanci s rozšířenou péčí je stanovena na 5.300.000 Kč. 

Zřízení ARP-AD vychází ze Strategie reformy psychiatrické péče (www.reformapsychiatrie.cz) a jejich cílem je začlenění osob s dlouhodobým duševním onemocněním do běžného života tím, že zavádí model multidisciplinárního týmu, který podporuje člověka v jeho přirozeném prostředí.

Konkrétní podmínky jsou uvedeny ve Výzvě k předkládání žádosti a její příloze Metodice Programu podpory Ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty.

Ministerstvo zdravotnictví si tímto rovněž dovoluje pozvat potenciální žadatele na Seminář pro žadatele, který se uskuteční dne 26. května 2020, na adrese Krokova 827/2, Praha 2 – Nusle, blíže viz Pozvánka na seminář. Registraci na seminář, prosím, zasílejte na adresu miloslava.vlkova@mzcr.cz (v kopii na ns@mzcr.cz).

V případě, že nebude možné Seminář realizovat, přihlášení budou včas informováni a konzultace k dotačnímu programu budou probíhat individuálně.

Pilotní provoz ARP-AD bude hrazen z projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné“, (reg. číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008217) realizovaného Ministerstvem zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu.

 

 

 

Přílohy

  • Výzva ARP-AD_final (DOCX, 71Kb)
  • METODIKA PROGRAMU PODPORY PSYCHIATRICKÝCH AMBULANCÍ S ROZŠÍŘENOU PÉČÍ PRO ADIKTOLOGICKÉ PACIENTY_final (DOCX, 205Kb)
  • Pozvánka na seminář_ARP_AD 26_05_2020 (DOCX, 124Kb)
  • Výzva adiktologické ambulance (MSG, 2424Kb)

     

                                                     

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vyhlašuje v souladu s § 14j zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů (dále „Rozpočtová pravidla“) Výzvu k předkládání Žádostí o dotaci v rámci Programu podpory ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty dále („Výzva“) 

 

Poskytovatel dotace: ................................. ……………………………………Ministerstvo zdravotnictví ČR 

Max. výše dotace na realizaci pilotního provozu

jedné ambulance s rozšířenou péčí: …………………………………………………………………….  5 300 000,- Kč

 

 

1 Termíny výzvy

Datum vyhlášení výzvy: …………………………………………………………………7. 5. 2020

Datum zahájení příjmu Žádostí: …………………………………………………. 11. 5. 2020

Datum ukončení příjmu Žádostí: ………………………………………………….12. 6.2020

 

2 Kontaktní místo pro podávání informací a příjem Žádostí o dotaci

 

Žádost o dotaci může být podána:  

 o v listinné podobě[1]  

a. poštou na adresu:  

Ministerstvo zdravotnictví ČR 

Oddělení pro reformu péče o duševní zdraví

Palackého náměstí 4,

128 01 Praha 2.  

 

Uzavřená obálka musí být označena textem „Program na podporu ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ a upozorněním „NEOTVÍRAT“. 

 

osobně v úředních hodinách na podatelnu MZ ČR. Žádost musí být podána v uzavřené obálce označené textem „Program na podporu ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ a upozorněním „NEOTVÍRAT“. 

o Datovou schránkou

ID datové schránky MZ ČR:         pv8aaxd 

Identifikační číslo organizace:   00024341

o Elektronicky na adresu elektronické podatelny MZ ČR[2] 

Adresa elektronické podatelny: mzcr@mzcr.cz 

 

Individuální konzultace před podáním Žádosti o dotaci (osobně na základě objednání nebo elektronicky) poskytne: 

Ministerstvo zdravotnictví ČR 

Oddělení pro reformu péče o duševní zdraví

Palackého nám. 4,  

128 00  Praha 2

Kontaktní osobou je:  

Mgr. Miloslava Vlková, projektová manažerka, tel.: +420 224 972 644, email: miloslava.vlkova@mzcr.cz

 

3 Pravidla pro podávání Žádostí o dotaci a pro poskytnutí dotace 

Podrobné informace vztahující se k přípravě Žádostí o dotaci jsou blíže uvedeny v dokumentu Metodika Programu podpory ambulancí s rozšířenou péčí  pro adiktologické pacienty (dále jen „ARP-AD“), která je Přílohou č. 1 této Výzvy. Tento dokument v aktuálním platném znění, včetně příloh, je závazný jak v době přípravy a schvalování žádostí o dotaci, tak v době realizace – tj. v době pilotního provozu ambulancí s rozšířenou péčí. Metodika je pro žadatele a příjemce závazná ve verzi platné v den učinění příslušného úkonu, nebo v den porušení příslušného ustanovení plynoucího z Metodiky. 

Metodika včetně příloh je volně ke stažení na webovém portálu MZ ČR www.mzcr.cz, podrobněji v sekci: Mezinárodní vztahy a EU > Evropské fondy >2014 – 2020 Reforma psychiatrie > Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné.

  

4 Věcné zaměření Výzvy k předkládání Žádostí o dotaci v rámci Programu podpory ambulance s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty

Program podpory ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty (dále jen „Program“) realizuje opatření Strategie reformy psychiatrické péče schválené Ministerstvem zdravotnictví České republiky (dále též „MZ ČR“) dne 8.10.2013, jejímž hlavním záměrem je přesun těžiště péče o osoby s vážným duševním onemocněním do jejich přirozeného prostředí. Cílem Programu je pilotní zavedení komplexních zdravotních služeb poskytované ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty (dále jen „ARP-AD“), ověření jejich fungování v konkrétních podmínkách a využití výstupů pilotního ověření při dalším zavádění ARP-AD do praxe poskytování služeb lidem s psychiatrickým onemocněním v ČR.

Pilotním provozem se rozumí rozšíření služeb fungujících psychiatrických ambulancí pro adiktologické pacienty v souladu se Standardem ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou, vydaném ve Věstníku MZ ČR č. 5/2016 (dále jen „Standard ARP-AD“). Konkrétní rozsah služeb, minimální personální a materiálně technické zabezpečení jsou pro účely pilotních projektů definovány v Metodice /v příloze č. 6 Metodiky Základní principy péče poskytované v ARP-AD.

ARP-AD je definována Standardem ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou (Věstník MZ č.5/2016. Hlavním záměrem ARP-AD je přesun těžiště péče o osoby s adiktologickou poruchou do jejich vlastního sociálního prostředí. Cílem Programu je pilotní zavedení komplexních zdravotních služeb poskytovaných ARP-AD, ověření jejich fungování v konkrétních podmínkách a využití výstupů pilotního ověření při dalším zavádění ARP-AD do praxe poskytování služeb lidem s adiktologickou poruchou v ČR. Součástí zavedení pilotního provozu ARP-AD je také práce se sítí spolupracujících služeb. Cílem bude zejména navázat a rozvíjet spolupráci s již existujícími zdravotně-sociálními službami a klíčovými poskytovateli péče v oboru psychiatrie a adiktologie s maximálně efektivním využitím aktivních lékařských úvazků. Pro účely Programu se definice ARP-AD odvozuje ze Standardu ARP-AD (v omezeném rozsahu dle této Metodiky) a upřesňuje dokumentem Principy péče poskytované v ambulanci s rozšířenou péčí  pro adiktologické pacienty (Příloha č. 6 Metodiky).

4.1 Cílová skupina 

Cílovou skupinou ARP-AD pro účely Programu jsou:

•             rizikoví uživatelé alkoholu, tabáku i nelegálních návykových látek od 15 let, včetně patologických hráčů. Jedná se o tyto diagnostické skupiny dle MKN 10: F 1x.1, F 1x.2 (škodlivé užívání a závislost na psychoaktivních látkách) a F 63.0 (patologické hráčství). ARP-AD poskytuje služby osobám ve všech fázích vývoje adiktologických poruch (experimentující s?návykovými látkami, problémoví uživatelé návykových látek, závislí), s?různou motivací ke změně, včetně osob trpících jinou duševní poruchou, patologičtí hráči a osoby s?problematikou nelátkových závislostí, rodinní příslušníci a partneři těchto cílových skupin;

•             osoby s duševním onemocněním v celém diagnostickém spektru duševních poruch dle Mezinárodní klasifikace nemocí 10. revize (dále jen „MKN 10“), pokud je spolu s ním diagnostikována závažná adiktologická porucha.

4.2 Pilotní provoz ARP-AD 

Všechny služby ARP-AD jsou poskytovány zdravotnickým multidisciplinárním týmem, který je tvořen profesionály různých odborností. Všichni členové týmu sdílejí pacienty, průběžně si předávají důležité informace a část svých intervencí provádějí ve vlastním sociálním prostředí pacientů. Multidisciplinární tým musí pracovat jako jeden celek, který je v každodenním kontaktu a sdílí jedny prostory minimálně pro společné porady a kooperaci.

Pro pilotní provoz je nutné zajištění následujících služeb (podrobnější popis jednotlivých služeb je uveden v dokumentu Základní principy péče poskytované v ARP-AD, který je Přílohou č. 6 Metodiky):

a.  Služby psychiatrické (tj. zdravotní služby poskytované psychiatrem v oboru psychiatrie v rozsahu vyšetření, diagnostika, edukace a léčba)

b. Služby klinické psychologa (tj. služby poskytované klinickým psychologem v rozsahu diagnostiky, konzultace, podpůrné terapeutické a edukační činnosti)

c. Služby v ošetřovatelské péči v psychiatrii  

d. Služby adiktologické

e. Služby krizové

f. Další služby

ARP-AD informuje veřejnost ve spádové oblasti o své činnosti s cílem zabezpečit dostupnost svých služeb, poskytovat pravdivé a vyvážené informace o své činnosti a možnostech podpory potenciálních pacientů/klientů a jejich sociálního okolí.

ARP-AD může poskytovat nad rámec běžně poskytovaných služeb další programy směřované na udržení   - rozvoj specifických dovedností:

a. programy zaměřené na udržení funkčních schopností a práceschopnosti

b. programy zaměřené na podporu rodičů a příbuzných pacientů s duševním onemocněním

c. programy zaměřené na integraci rodiny

d. programy zaměřené na spolupráci se specializovanými ambulancemi, např. gynekologie, stomatologie, ambulance ve vězeňských zařízeních apod.

4.3 Místo realizace pilotního provozu ARP-AD 

Místo realizace pilotního provozu je definováno v článku 7) kapitoly II Metodiky.

 

5 Oprávnění Žadatelé o dotaci 

Oprávněnými Žadateli jsou fyzické nebo právnické osoby, které jsou registrovaným subjektem v ČR, tj. osoby, které mají vlastní identifikační číslo (tzv. IČO někdy také IČ) a dále:

a) mají aktivní datovou schránku dle zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů ve znění pozdějších předpisů. 

b) jsou poskytovateli zdravotních služeb v psychiatrii v souladu se zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů[3] (dále jen „Zákon o zdravotních službách“);

c) mají uzavřenou smlouvu s se zdravotními pojišťovnami, minimálně s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) pro obor psychiatrie.  

Oprávněnými Žadateli nemohou být osoby, které nejsou oprávněny účastnit se Výzvy nebo získat dotaci z důvodů právní nebo finanční nezpůsobilosti, tj. pokud:

 

jsou v likvidaci, v úpadku, hrozícím úpadku či je proti nim vedeno insolvenční řízení ve smyslu zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů; 

mají v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky nebo mají nedoplatek na pojistném nebo na penále na veřejné zdravotní pojištění nebo na sociálním zabezpečení nebo příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; 

jsou obchodní společností, ve které veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, nebo jím ovládaná osoba vlastní podíl představující alespoň 25 % účasti společníka v obchodní společnosti, a to i v případě, kdy je obchodní společnost ve svěřenském fondu, jehož zakladatelem, správcem, obmyšleným nebo jinou osobou ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, je veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů.

byl na ně vydán inkasní příkaz po předcházejícím rozhodnutí Evropské komise prohlašujícím, že poskytnutá podpora je protiprávní a neslučitelná se společným trhem; 

byla jim v posledních 3 letech pravomocně uložena pokuta za umožnění výkonu nelegální práce podle § 5 písm. e) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. 

 

5.1 Požadavky na příjemce

1) Pro zajištění pilotního provozu ARP-AD je nutné, aby ARP-AD disponovalo všemi následujícími platnými oprávněními k poskytování zdravotních služeb (tato oprávnění jsou předkládána Poskytovateli dotace před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace viz kapitola XVII. Metodiky):

a) Povinné: Zdravotní služby podle Zákona o zdravotních službách a jeho prováděcích předpisů,

i. Obory/odbornosti zdravotní péče:

1. psychiatrie

2. klinická psychologie

3. sestra pro péči v psychiatrii

4. adiktologie

ii. Forma zdravotní péče:

1. ambulantní péče 

2. péče poskytovaná ve vlastním sociálním prostředí[4] – v případě sestry pro péči v psychiatrii povinné

 2) Pro zajištění pilotního provozu ARP-AD je požadována smlouva psychiatra se zdravotními pojišťovnami, minimálně se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, dle článku 2) a kapitoly VIII. Metodiky. Psychiatr má s ARP-AD uzavřenu Dohodu o pracovní činnosti, na jejímž základě je mu vyplácen transformační poplatek.

6 Obsah Žádosti o poskytnutí dotace – další podklady nutné pro rozhodnutí Poskytovatele

Podrobný popis obsahu Žádosti o dotaci uvádí Kapitola XV. Metodiky, Žádost o dotaci tvoří Přílohu č. 1 Metodiky. 

Povinnými přílohami Žádosti o dotaci jsou:

Příloha č. 1 – Rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb dle Zákona o zdravotních službách -  DOKLÁDÁNO FORMOU PROSTÉ KOPIE.  

Příloha č. 2 – Popis zajištění pilotního provozu ARP-AD - Formulář Přílohy je součástí Metodiky. 

Příloha č. 3 – Jmenný seznam pracovníků multidisciplinárního týmu pilotního ARP-AD - Formulář Přílohy je součástí Metodiky. 

Příloha č. 4 – Rozpočet pilotního provozu ARP-AD - Formulář Přílohy je součástí Metodiky.  

Příloha č. 5 - Smlouva s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou - DOKLÁDÁNO FORMOU PROSTÉ KOPIE.

Příloha č. 6 - Statut svěřenského fondu – pokud relevantní – DOKLÁDÁNO FORMOU PROSTÉ KOPIE.

7 Informace dle § 14k Rozpočtových pravidel 

Poskytovatel si vyhrazuje právo ve všech fázích řízení o poskytnutí dotace využít možnosti § 14k Rozpočtových pravidel, tj. vyzvat Žadatele k odstranění vad žádosti, doložení dalších podkladů a údajů a úpravu žádosti. Podrobně je postup uveden v příslušných kapitolách Metodiky. 

K odstranění vad žádosti je vyzýván dle § 14k odst. 1 Rozpočtových pravidel zejména v případě, že žádost o dotaci neobsahuje veškeré dokumenty a údaje v podobě požadované Metodikou a Přílohou č. 1 Metodiky.

K doložení dalších podkladů a údajů je vyzýván dle § 14k odst. 3 Rozpočtových pravidel zejména v případě, že pro posouzení a odborné hodnocení Žádosti a vydání Rozhodnutí jsou nutné další údaje/doklady nad rámec toho, co měl žadatel uvést dle pravidel Metodiky a jejích příloh. 

Doporučení k úpravě Žádosti dle § 14k odst. 4 Rozpočtových pravidel je zasíláno zejména v případě, že Hodnotící komise navrhne úpravu Žádosti o dotaci.  

Dále pak bude Žadatel před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace vyzván k doložení dalších podkladů dle § 14k odst. 3 Rozpočtových pravidel:

Kopie smlouvy / potvrzení o vedení běžného účtu, na který bude převedena poskytnutá dotace;

Rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb dle Zákona o zdravotních službách; 

Jedná se o doložení kopie dokladu opravňujícího poskytování zdravotních služeb dle Zákona o zdravotních službách, pro obory zdravotní péče: psychiatrie, klinická psychologie a sestra pro péči v psychiatrii s formou zdravotní péče: ambulantní péče, v případě odbornosti sestra pro péči v psychiatrii s formou péče poskytované v přirozeném prostředí.   

Smlouva uzavřená mezi žadatelem a zdravotní pojišťovnou ve smyslu odst. c) článku 3) kapitoly XVII. Metodiky, tj. smlouva specificky uzavřená pro realizaci pilotního provozu ARP-AD

 

8 Zánik Žadatele o dotaci

Zemřel-li Žadatel o dotaci nebo zanikl-li Žadatel o dotaci přede dnem vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace, Poskytovatel řízení zastaví. 

 

9 Nové Rozhodnutí v případě, že byla Žádost o dotaci zcela nebo zčásti zamítnuta

Žádosti o poskytnutí dotace, která byla pravomocně zcela nebo zčásti zamítnuta, může Poskytovatel novým Rozhodnutím zcela nebo zčásti vyhovět a ve zbytku ji zamítnout, souhlasí-li s tím Žadatel o dotaci. Postup je uveden v kapitole XIX Metodiky.   

 

 

Příloha č. 1 Metodika Programu podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty



[1] Ve dvou vyhotoveních, přičemž jedno je zkompletovaným originálem se všemi povinnými přílohami. Druhý je identickou kopií s označením KOPIE. Současně musí být k Žádosti přiloženy všechny dokumenty v elektronické verzi na CD, nebo DVD, nebo Flash disku.

[2] V předmětu zprávy je nutné uvést označení: „Program na podporu ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“. Zpráva musí být podepsána uznávaným elektronickým podpisem. 

[3] Případně podle dříve platných předpisů, tj. zákona č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních. 

[4] Forma zdravotní péče – péče poskytovaná ve vlastním sociálním prostředí pacienta je pro psychiatra a klinického psychologa doporučována.


Zařazenočt 07.05.2020 17:05:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/Unie/dokumenty/vyzva-k-predkladani-zadosti-o-dotaci-v-ramci-programu-ambulance-s-rozsirenou-...
KategorieVýzva ambulance s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty

Související témata

Solární dotace | Dotace


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.