07.04.2020 Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie...

7. dubna 2020

V prvním článku prvního čísla 62. ročníku časopisu Demografie zkoumá Oldřich Hašek regionální rozdíly úrovně úhrnné plodnosti podle typologií venkovských regionů v Česku. Autor v článku nazvaném Regionální diferenciace plodnosti podle typologie venkova upozorňuje na regionální diference, které jsou patrné u všech sledovaných typologií a i v případě všech období.

Kateřina Maláková, Luděk Šídlo a Jan Bělobrádek v příspěvku Region, věk a dostupnost zdravotních služeb: Případ všeobecného praktického lékařství v Česku analyzují, kde se nachází největší problémy s dostupností všeobecných praktických lékařů na regionální úrovni s ohledem na věkovou strukturu populace a lékařů. Byly zjištěny regionální rozdíly ve věkové struktuře všeobecných praktických lékařů i obyvatelstva na úrovni spádových regionů. Autoři tvrdí, že současné rozložení kapacit všeobecných praktických lékařů je v Česku poměrně rovnoměrné, nicméně dostupnost těchto služeb může být již brzy ovlivněna odchodem lékařů ze systému v důsledku jejich nepříznivé věkové struktury, a to především ve venkovských regionech.

Robert Šanda se v článku Vyšetřenost údajů o dojížďce ve sčítání lidu v roce 2011 a jejich rekonstrukce pomocí metody Jaro-Winkler vrací k poslednímu provedenému sčítání lidu, domů a bytů na území Česka. Autor se snaží zdůvodnit vysoký podíl nezjištěných odpovědí na dojížďku, který byl podle něj způsoben nepřesnostmi v odpovědích respondentů a problémech v postupu zpracování. Pomocí metod pravděpodobnostního propojení potom dojížďku rekonstruuje a zvyšuje tak podíl zjištěných odpovědí. Na závěr autor formuluje doporučení pro příští sčítání.

Luděk Šídlo a Boris Burcin se v přehledovém článku Diabetici v Česku v období 2010–2017 se zaměřením na pacienty v péči diabetologických ambulancí zabývají vývojem počtu a struktury pacientů léčených v diabetologických ambulancích v letech 2010 a 2017, přičemž vychází z dat VZP. Byla prokázána zvyšující se náročnost péče o diabetologické pacienty, jak celkem, tak napříč okresy Česka.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na webových stránkách ČSÚ, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

 

Kontakty:
Jiří Novotný
redakce Demografie
e-mail:
redakce@czso.cz

Roman Kurkin
předseda redakční rady
e-mail:
roman.kurkin@czso.cz

 

Přílohy

  • avizo_demografie_2020_1.docx

Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie – Demografie 1/2020

V prvním článku prvního čísla 62. ročníku časopisu Demografie zkoumá Oldřich Hašek regionální rozdíly úrovně úhrnné plodnosti podle typologií venkovských regionů v Česku. Autor v článku nazvaném Regionální diferenciace plodnosti podle typologie venkova upozorňuje na regionální diference, které jsou patrné u všech sledovaných typologií a i v případě všech období.

Kateřina Maláková, Luděk Šídlo a Jan Bělobrádek v příspěvku Region, věk a dostupnost zdravotních služeb: Případ všeobecného praktického lékařství v Česku analyzují, kde se nachází největší problémy s dostupností všeobecných praktických lékařů na regionální úrovni s ohledem na věkovou strukturu populace a lékařů. Byly zjištěny regionální rozdíly ve věkové struktuře všeobecných praktických lékařů i obyvatelstva na úrovni spádových regionů. Autoři tvrdí, že současné rozložení kapacit všeobecných praktických lékařů je v Česku poměrně rovnoměrné, nicméně dostupnost těchto služeb může být již brzy ovlivněna odchodem lékařů ze systému v důsledku jejich nepříznivé věkové struktury, a to především ve venkovských regionech.

Robert Šanda se v článku Vyšetřenost údajů o dojížďce ve sčítání lidu v roce 2011 a jejich rekonstrukce pomocí metody Jaro-Winkler vrací k poslednímu provedenému sčítání lidu, domů a bytů na území Česka. Autor se snaží zdůvodnit vysoký podíl nezjištěných odpovědí na dojížďku, který byl podle něj způsoben nepřesnostmi v odpovědích respondentů a problémech v postupu zpracování. Pomocí metod pravděpodobnostního propojení potom dojížďku rekonstruuje a zvyšuje tak podíl zjištěných odpovědí. Na závěr autor formuluje doporučení pro příští sčítání.

Luděk Šídlo a Boris Burcin se v přehledovém článku Diabetici v Česku v období 2010–2017 se zaměřením na pacienty v péči diabetologických ambulancí zabývají vývojem počtu a struktury pacientů léčených v diabetologických ambulancích v letech 2010 a 2017, přičemž vychází z dat VZP. Byla prokázána zvyšující se náročnost péče o diabetologické pacienty, jak celkem, tak napříč okresy Česka.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na webových stránkách ČSÚ, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

Kontakty:

Jiří Novotný

redakce Demografie

e-mail: redakce@czso.cz

Roman Kurkin

předseda redakční rady

e-mail: roman.kurkin@czso.cz


Zařazenoút 07.04.2020 00:04:00
ZdrojČSÚ
Originálczso.cz/csu/czso/prave-vyslo-nove-cislo-odborneho-recenzovaneho-casopisu-demografie-demografie-12020

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V