Výrobce cigaret vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Lék testují i v Austrálii

Výrobce tabákových produktů značky Lucky Strike, Rothmans a Viceroy odhalil, že tabákové rostliny by mohly být jednou ze složek potenciální vakcíny proti Covid-19. Pokud by vakcína vyvinutá společností Kentucky BioProcessing prošla klinickým testováním, do distribuce by mohly jít až tři miliony dávek týdně. Prohlásili to zástupci tabákového giganta British American Tobacco (BAT), který má pobočku také v Česku. Dvě potenciální vakcíny testují v laboratořích i australští vědci.

Zástupci BAT ve středu uvedli, že jejich biotechnologická dceřiná společnost Kentucky BioProcessing pracuje na potenciální vakcíně na nový koronavirus, která může být produkována v laboratorně pěstovaných tabákových rostlinách. V nich je možné vypěstovat látku, která má potenciál účinně zastavit šíření Covid-19. Stejná biotechnologická firma pomohla v roce 2014 vyvinout experimentální lék na virus Ebola.

 

Vývoj vakcín obvykle trvá roky, vědci a úřady však doufají, že se tento proces podaří urychlit, aby se zabránilo opětovnému výskytu viru. Řada odborníků namítá, že účinnou vakcínu se podaří vyrobit nejdříve v horizontu 18 měsíců, a to při velkém optimismu. BAT prohlásil, že jeho potenciální vakcína je v současné době testována na zvířatech a zvažuje partnerství s vládními agenturami, aby se mohlo přikročit ke klinickým studiím.

 

 

"Vývoj vakcín je náročná a složitá práce, ale věříme, že jsme s technologickou platformou pro tabákové rostliny dosáhli významného průlomu," řekl David O'Reilly, ředitel vědeckého výzkumu British American Tobacco. Pokud budou klinické studie úspěšné, společnost je prý schopna produkovat až 3 miliony dávek vakcíny týdně, počínaje červnem. O'Reilly počítá i s možným neúspěchem, to je ale podle něj "cena, kterou platíme, abychom ušetřili čas".

 

 

Aby mohly laboratoře Kentucky BioProcessing vakcínu vyvinout, naklonovala tamní genetická sekce vir Covid-19 a vpravila ho do tabákových rostlin. Ty si vyvinuly protilátku, antigen, který v těle startuje imunitní reakci potřebnou k boji proti virům. Aktuálně probíhá testování na hlodavcích. Podle Světové zdravotnické organizace mohou být vakcíny získané z rostlin vyráběny velmi levně a ve velkém množství. Je prý také méně pravděpodobné, že budou obsahovat škodlivé látky, jako tomu bývá u tradičně vyvinutých vakcín.

 

 

Výrobce cigaret si uvědomuje, že zájem společnosti produkující tabákové výrobky na výrobě léku může spoustu lidí překvapit. "Doufáme, že do této záležitosti nebude zatahována tabáková politika a že lidé objektivně určí, za by naše technologie mohla být užitečná," řekl O'Reilly.

 

Hned dvě potenciální vakcíny proti koronaviru začali testovat vědci v Austrálii. Vakcíny, které vyrobila Oxfordská univerzita ve spolupráci s americkou biotechnologickou společností Inovio Pharmaceutical, schválila Světová zdravotnická organizace pro testování na zvířatech. Na výrobě vakcíny pracuje Australská organizace pro vědecký a průmyslový výzkum (CSIRO).

 

 

V průběhu posledních dní tým vědců CSIRO vložil vzorky vakcíny do fretek, u nichž se projevy koronaviru prokázaly stejné jako u lidí. "Běžně to trvá asi dva roky, než se dospěje k tomuto bodu, my jsme to ve skutečnosti zkrátili na několik měsíců," řekl ve čtvrtek Rob Grenfell z CSIRO.

 

Jedním ze způsobů, jakým vědci Oxfordské univerzity vytváří vakcínu proti koronaviru je použití "vadného" viru, který přiměje imunitní systém k obranné reakci. Nedokáže se ale replikovat a podle Trevora Drewa, který se na testování podílí, pak není možné Covidem-19 onemocnět. Druhá testovaná vakcína pracuje s vytvořením určitých proteinů v imunitním systému, které dokáží koronavirus rozeznat ještě dříve, než nemoc propukne.


Zařazenočt 02.04.2020 14:04:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/vyrobce-cigaret-vyviji-vakcinu-proti-koronaviru-lek-testuji-i-v-australii.html
Přílohy

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V