Brexit: Evropská komise doporučuje Evropské radě (článek 50), aby potvrdila dohodu

@EU

Evropská komise dnes doporučila Evropské radě (článek 50), aby potvrdila dohodu dosaženou na úrovni vyjednavačů o dohodě o vystoupení, včetně revidovaného protokolu o Irsku / Severním Irsku, a schválila revidované politické prohlášení o rámci budoucích vztahů mezi EU a Spojeným královstvím.

Komise rovněž doporučuje, aby Evropský parlament vyslovil s touto dohodou souhlas. Je výsledkem řady intenzivních jednání mezi vyjednavači Evropské komise a Spojeného království v posledních dnech.

17/10/2019

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil: „Tato dohoda je spravedlivým kompromisem mezi EU a Spojeným královstvím. Je důkazem odhodlání a ochoty na obou stranách učinit vše, co je pro občany EU a Spojeného království nejlepší. Nyní máme nově dohodnutý protokol, který chrání mír a stabilitu na ostrově Irsko a rovněž plně chrání náš jednotný trh. Doufám, že nyní můžeme dohodu uvést v život a našim občanům a podnikům poskytnout jistotu, kterou si zaslouží.“

Hlavní vyjednavač Evropské komise Michel Barnier k tomu uvedl: „V uplynulých dnech jsme vedli obtížná jednání. Podařilo se nám najít řešení, která plně respektují celistvost jednotného trhu. Vytvořili jsme nové a právně funkční řešení, abychom zabránili vzniku tvrdé hranice a ochránili mír a stabilitu na irském ostrově. Je to řešení, které je funkční pro EU, pro Spojené království i pro občany a podniky v Severním Irsku.“

Revidovaný protokol stanoví právně funkční řešení, které zabraňuje vzniku tvrdé hranice na irském ostrově, chrání celoostrovní hospodářství a Velkopáteční (Belfastskou) dohodu ve všech jejích aspektech a zajišťuje integritu jednotného trhu. Toto řešení reaguje na výjimečné okolnosti na ostrově Irsko a klade si za cíl chránit mír a stabilitu.

Všechny ostatní prvky dohody o vystoupení zůstávají v podstatě nezměněny, jako byly v dohodě dosažené dne 14. listopadu 2018. Dohoda o vystoupení vnáší jistotu do oblastí, do nichž plánovaný odchod Spojeného království z EU vnesl nejistotu: občanská práva, finanční vypořádání, přechodné období nejméně do konce roku 2020, systém správy, protokoly týkající Gibraltaru a Kypru, jakož i řady dalších otázek vyplývajících z vystoupení z EU.

Revidovaná dohoda o vystoupení

Pokud jde o právní předpisy, Severní Irsko zůstane sladěno s omezeným souborem pravidel týkajících se jednotného trhu EU, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice: jedná se o právní předpisy týkající se zboží, sanitární předpisy pro veterinární kontroly („předpisy o sanitárních a fytosanitárních opatřeních“), předpisy týkající se zemědělské produkce/marketingu, DPH a spotřební daně s ohledem na zboží a předpisy týkající se státní podpory.

Pokud jde o cla, jednotné celní území EU a Spojeného království, jak bylo dohodnuto v listopadu 2018, bylo na žádost stávající vlády Spojeného království z protokolu o Irsku / Severním Irsku odstraněno. Vyjednavači EU a Spojeného království nyní nalezli nový způsob, jak dosáhnout cíle, kterým je zabránit vzniku celní hranice na irském ostrově, a zároveň zajistit, aby Severní Irsko zůstalo součástí celního území Spojeného království. Tato dohoda plně chrání integritu jednotného trhu a celní unie EU a brání regulačním a celním kontrolám na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem.

EU a Spojené království se nakonec dohodly na vytvoření nového mechanismu „souhlasu“, který členům Shromáždění Severního Irska poskytne rozhodující hlas, pokud jde o dlouhodobé uplatňování příslušných právních předpisů EU v Severním Irsku. Komise byla v tomto ohledu v úzkém kontaktu s vládou Irska.

Revidované politické prohlášení

Hlavní změna v politickém prohlášení se týká budoucích hospodářských vztahů mezi EU a Spojeným královstvím, kde si současná vláda Spojeného království zvolila model založený na dohodě o volném obchodu. Politické prohlášení stanoví ambiciózní dohodu o volném obchodu s nulovými celními sazbami a kvótami mezi EU a Spojeným královstvím. Zdůrazňuje, že pevné závazky v oblasti rovných podmínek by měly zajistit otevřenou a spravedlivou hospodářskou soutěž. Přesná povaha závazků bude úměrná ambicím budoucího vztahu a zohlední hospodářskou propojenost a zeměpisnou blízkost Spojeného království.

Další kroky

Je na Evropské radě (článek 50), aby potvrdila revidovanou dohodu o vystoupení v celém jejím rozsahu a schválila revidované politické prohlášení o rámci budoucích vztahů.

Než může dohoda o vystoupení vstoupit v platnost, musí ji ratifikovat EU a Spojené království. Za EU schvaluje podpis dohody o vystoupení Rada EU. Následně ještě musí dohodu odsouhlasit Evropský parlament. Dohodu musí samozřejmě ratifikovat také Spojené království, a to podle svého vlastního ústavního pořádku.

Další informace

Dopis předsedy Jeana-Claudea Junckera adresovaný předsedovi Donaldu Tuskovi

Revidovaný Protokol o Irsku / Severním Irsku

Revidované politické prohlášení

Doporučení Evropské komise

Otázky a odpovědi

Další informace jsou k dispozici na našich internetových stránkách


Zařazenočt 17.10.2019 02:10:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/191017_brexit_cs

Související témata

PX 50 | 50 sirotků ze Sýrie | ECB | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.