Cestující čeká velká změna. Jízdenky Českách drah si už jen tak nekoupíte

Od prosince se musejí cestující připravit na velkou změnu v prodeji jízdenek. Ve čtyřech krajích České republiky totiž nebude platit tarif TR10 Českých drah (ČD). Lidé si budou muset koupit jen jízdenky podle krajského tarifu. Nebudou tak moct využít ani e-shop ČD nebo třeba In Kartu.

Jihomoravský, Olomoucký, Ústecký a Zlínský kraj podepsaly s Českými drahami novou smlouvy. Ta drahám zakazuje od prosince vydávat cestujícím jízdenky podle tarifu TR10. Nově budou v těchto krajích platit jen jízdenky zakoupené podle krajského tarifu. V Plzeňském a Libereckém kraji budete moci využít oba tarify.

 

Chaos by mohl nastat například při cestě z Jihomoravského kraje do jiného, který bude jízdenky ČD stále akceptovat. Na to jsou však kraje připravené. Budou totiž akceptovat tarif Českých drah u cestujících přijíždějících z jiných krajů. Pokud pojedete například z Prahy do Ústí s přestupem, postačí vám pouze jedna jízdenka. Druhou si už nebudete muset kupovat.

 

Jedna jízdenka má i své výhody. "Cestující může využít všechny dopravní prostředky integrovaných dopravců. Přestup mezi příměstskými autobusy, městskou hromadnou dopravou, osobními a spěšnými vlaky, rychlíky a rychlíkem R8 dopravce RegioJet," uvedla pro lidovky.cz Eva Knajblová, mluvčí Olomouckého kraje.

 

 

Problémy mohou nastat také při koupi jízdenky na pokladnách nebo v e-shopu ČD. Zde cestující jízdenku nepořídí vůbec. Pořídit ji ale mohou na nádražích, ve vlaku nebo například v internetovém obchodě provozovaném daným krajem.

 

Změna se bude týkat pouze osobních a spěšných vlaků, které si kraje objednávají. Do expresů nebo rychlíků si jízdenku normálně pořídíte. "Chceme mít plnou kontrolu nad tarifem, jeho úpravami a výběrem jízdného v námi objednávaných vlacích," vysvětlila Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje. Stejný názor zastávají i ostatní kraje.

 

Pokud vlastníte In Kartu, což je slevový průkaz ČD, uvnitř kraje ji využít nemůžete. "Pokud zákazník In Kartu s některou naší aplikací nebude kvůli změně pravidel využívat, poměrnou částku mu za nevyužité období vrátíme," vzkázala cestujícím mluvčí ČD Vanda Rajnochová. In Kartu však mohou cestující použít při jízdě mezi kraji.


Zařazenost 02.10.2019 14:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/cestujici-ceka-velka-zmena-jizdenky-ceskach-drah-si-uz-jen-tak-nekoupite.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V