Perly týdne: Dolar neatraktivní, recese na obzoru a EET se zpožděním

Ve světě…

Dolar nahoru nepůjde: Investiční společnost Pictet tvrdí, že americký dolar má jen omezený prostor k dalšímu posilování. Rostoucí tenze v oblasti mezinárodního obchodu totiž zvyšují tlak na Fed, aby snížil sazby. Fed je také „citlivý na utahování finančních podmínek a obává se inverze výnosové křivky“.

V roce 2018 také došlo k velkému přílivu kapitálu do Spojených států, což bylo odrazem proběhlých změn v daňovém systému. V letošním roce ale podle Pictetu podobný příliv pravděpodobně čekat nelze. Proti posilování dolaru k euru hovoří i platební bilance eurozóny. A na slabší dolar podle investiční společnosti poukazují i „valuace a rozpočtové deficity“. Pictet pak s ohledem na současný globální vývoj doporučuje investorům defenzivní měny jako je japonský jen a „do určité míry švýcarský frank“. K tomu je dobré přidat zlato.

Recese na obzoru: Investiční společnost Schwab poukazuje na to, že index vedoucích indikátorů CLI sestavovaný OECD klesl na hodnotu 99. Ta je hranicí, která v minulosti oddělovala růst globální ekonomiky a recesi – viz následující graf.

Schwab také poukazuje na to, že „americká výnosová křivka stále flirtuje s inverzí, protože výnosy desetiletých obligací klesly pod výnosy tříměsíčních obligací“. V minulosti takový vývoj indikoval, že „recese už je na obzoru“.

Blockchain oficiálně horší: FTAlphaville píše o tom, že „u blockchainu se oficiálně potvrdilo, že je pomalejší a dražší“. Německá Bundesbanka totiž ve svém zkušebním projektu zaměřeném na vypořádání transakcí s cennými papíry a hotovostí zjistila, že použití blockchainu je z hlediska rychlosti i nákladů méně výhodné, než tradiční technologie. Zastánci blockchainu (decentralizované databáze uchovávající rozšiřující se počet záznamů) věří, že má potenciál předčit technologie současné. Nicméně Bundesbanka tvrdí, že vedle rychlosti a nákladů může mít blockchainu horší pozici i co se týče bezpečnosti.

Jak pracovala nacistická propaganda: Ekonom Albrecht Ritschl na stránkách VoxEU prezentuje výsledky své analýzy, která se zaměřuje na konfiskaci židovského majetku v nacistickém Německu. Odhaduje, že židovská populace v té době dosahovala asi 1 %, ale nacistická propaganda hovořila o tom, že Židé drží ve svých rukou obrovské bohatství. Konkrétně udávala až 20 % veškerého majetku a podle některých názorů mohlo jeho zabavení financovat armádní výdaje. Zmíněná analýza pracuje s daty, které byly shromážděny spojeneckými vládami v roce 1945. A dochází k závěru, že Židé mohli vlastnit maximálně 1,6 % majetku v zemi.

Zaměstnanost podle narození: Eurostat tento týden prezentuje graf se zaměstnaností populace v produktivním věku, rozlišené podle místa narození – v dané zemi, v EU a mimo EU. Nejvyšší zaměstnanost lidí, kteří se narodili v dané zemi, najdeme mezi zeměmi EU ve Švédsku (oranžově vyznačené body). Nejnižší je naopak v Řecku. Nejvyšší zaměstnanost lidí narozených v zemích EU je ve Velké Británii (modré body). A nejvyšší zaměstnanost lidí narozených mimo EU v České republice a na Slovensku:

… a u nás doma

EET se zpožděním: Ihned.cz píše tento týden o tom, že „nová vlna EET má přinést šest miliard do už tak těsného rozpočtu. Kvůli zpoždění ale stát získá zhruba o polovinu méně“. Ministryně financí Alena Schillerová prý počítá s tím, že díky elektronické evidenci tržeb příští rok do rozpočtu vybere celkově 18 miliard korun. Plánované spuštění takzvané třetí a čtvrté vlny EET, které mělo zajistit třetinu této částky, však nabírá zpoždění. Je tedy pravděpodobné, že vybraná částka bude o několik miliard nižší.

Prší, ale dál je sucho: Seznam.cz informuje o tom, že „prší, ale pořád málo“. Potvrzují to sledování specialistů z projektu Intersucho.cz. Od „vodní bídy“ nás podle odborníků nezachrání ani obří přehrady či přečerpávací kanály, ale postupná změna v zemědělském hospodaření. V ČR se totiž už sto let země porcuje na velké lány, bez remízků a vodních zádrží. Odborníci poukazují na to, že ve skutečnosti je vody dost, jenže zoufale rychle odtéká pryč, protože nejsme jen srdce Evropy, ale i její střecha. Následující mapa ukazuje aktuální intenzitu sucha v půdním profilu 0 – 100 cm:


Zařazenopá 31.05.2019 14:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4142483/perly-tydne-dolar-neatraktivni-recese-na-obzoru-a-eet-se-zpozdenim.h...
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V