Hotel inspiroval Lucase k vozítku ve Star Wars, teď má jít k zemi.

Ikonický hotel v Tunisu, kterým se měla inspirovat i série Hvězdné války, půjde zřejmě k zemi. Podle úřadů už několik let budova chátrá a byla poškozena požárem v roce 2011. Architekti a milovníci brutalismu se proti rozhodnutí vzbouřili.

Hotel du Lac, který stojí v centru hlavního města Tuniska, se proslavil díky neobvyklému tvaru. Budova připomíná obrácenou pyramidu, s každým patrem přibude několik pokojů na každé straně, píše portál CNN.

Tuniský hotel svým neobvyklým tvarem údajně inspiroval také režiséra a scenáristu George Lucase, když vytvářel kultovní sérii Hvězdné války. Podobný tvar mají totiž písečné pásáky (sandcrawlers) - pásová vozidla sloužící jako mobilní základny Jawů na planetě Tatooine.

Hotel navrhnul italský architekt Raffaele Contigiani, velkolepé otevření proběhlo v roce 1973. Mezi klienty v době největší prosperity patřil třeba i zpěvák James Brown. Sláva ale brzy pominula a v roce 2000 byl hotel uzavřen.

Od té doby budova, kterou tvoří 416 pokojů, chátrá. V roce 2011 tehdejší tuniský prezident Zine El Abidine Ben Ali prodal pozemek firmě Lafico, kterou ovládala libyjská vláda. Ve stejném roce část hotelu vyhořela a nebylo jasné, co s ním bude dál.

Teď se zřejmě dlouhý příběh nejistoty chýlí ke konci. V únoru architekt a aktivista Sami Aloulou v tuniském radiu oznámil, že se chystá demolice hotelu. Okamžitě se zvedla vlna nevole mezi odborníky i milovníky neobvyklé architektury.

Městský úřad v Tunisu se snažil uklidnit vášně prohlášením, že dosud nepřijal žádost o demolici a ani žádné povolení neudělil. Podle Alouloua ale jde jen o otázku času, než slavný hotel půjde k zemi. Společnost Lafico, která ho vlastní, má prý už připraveno 12 možností, jak využít prostor místo něj.

"Boj stále pokračuje," prohlásil Aloulou, který také spolupracuje se skupinou Edifices et Memoires (Budovy a vzpomínky). Její členové se snaží demolici zabránit všemi dostupnými prostředky. Spustili petici, plánují oslovit George Lucase a chtějí zažádat o zapsání hotelu na seznam památek UNESCO.


Zařazenopo 25.03.2019 18:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/hotel-inspiroval-lucase-k-vozitku-ve-star-wars-ted-ma-jit-k-zemi.html
Přílohy

Související témata

Hotely

Zprávy k cestování




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V