Mayová dostala další dva týdny na prosazení brexitové dohody (Ranní zpráva z finančního trhu)

Večerní jednání představitelů Evropské unie s premiérkou Mayovou přineslo krátký odklad brexitu, ve kterém by si Velká Británie měla udělat jasno, co chce. Ve hře jsou stále tři možnosti, odchod bez dohody 12. dubna, rychlý odchod s dohodou 22. května nebo velmi dlouhý odklad a účast v evropských volbách. Trhy tak mohou na chvíli přesunout svou pozornost na data. PMI by totiž měla ukázat, že to nejhorší ze zpomalení na přelomu roku má eurozóna již za sebou.

PMI by se měly postupně zvyšovat

Nálada v eurozóně měřená indikátory PMI by v březnu měla vykázat zvýšení. O něco lepší je důvěra ve službách, které nejsou tolik zasaženy globálními problémy a těží z relativně silné domácí poptávky. Nahoru by však měl jít i indikátor z průmyslu. Ten se ale stále drží pod padesátibodovou hranicí, která rozděluje pásmo zvyšování aktivity od snižování. Očekáváme, že i nadále bude pokračovat postupné zlepšování nálady v eurozóně zejména v průmyslovém sektoru. To nejhorší by tedy evropská ekonomika měla už mít za sebou.

Po schválení nového jízdního řádu brexitu bude mít dnes Evropská rada čas na to věnovat se své plánované agendě. Mezi tu mimo jiné patří jednání o vztazích s Čínou.  

O brexitu by mělo být jasno do 12. dubna

Dolar včera dobýval pozice ztracené po středečním zasedání FOMC. Proti euru se mu podařilo smazat celou ztrátu a kurz nejobchodovanější měnového páru se vrátil na hladinu 1,136 USD/EUR.

Včera proběhla zásadní jednání o brexitu. Byl prodloužen termín odchodu Velké Británie z EU na 12. dubna. Pokud do té doby poslanci britského parlamentu schválí dohodu, odchod Británie nastane do 22. května podle dohody. Pokud ke schválení dohody nedojde, má Velká Británie na výběr dvě možnosti. První je odchod bez dohody 12. dubna. Druhou možností je dlouhé prodloužení brexitu. V tomto případě by EU vyžadovala, aby se Velká Británie zúčastnila voleb do Evropského parlamentu.  

Koruna zpět v nízkém tunelu

Po středečním mírném oslabení byl včera kurz koruny znovu v podstatě bez pohybu. Držel se ve velmi úzkém pásmu kolem hladiny 25,65 CZK/EUR. Jedinou zprávou z domácího trhu bylo, že zasedání bankovní rady příští týden se zúčastní všichni její členové. Nic to nemění na tom, že nyní již změnu sazeb neočekáváme. Nejistoty ze zahraničí převáží nad proinflačním domácím prostředím a bankovní rada se tentokrát rozhodne pro opatrnost.

Ani pohyby na ostatních středoevropských měnách nebyly nijak významné. Forint o čtvrt procenta oslabil na 314,6 HUF/EUR, zatímco zlotý zůstal v podstatě na svém (4,281 PLN/EUR).

Dnes nebudou zveřejněna žádná důležitá data z regionu. Čekat tak budeme zejména reakce na zasedání Evropské rady, která se zabývala odkladem brexitu. Svou roli mohou sehrát i PMI z eurozóny.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopá 22.03.2019 07:03:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/e494bff7_mayova_dostala_dalsi_dva_tydny_na_prosazeni_brexitove...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V