Slévárny či sklárny zažívají inovační boom. Regulace přinesly i dobré výsledky

Z nouze ctnost. Sklárny a slévárny, které přežily globální hospodářskou krizi, jsou odolnější. Pro regulaci je čekají velké investice, přinášejí však dobré hospodářské výsledky.

Snižování produkce skleníkových plynů, zákaz vedlejších toxických produktů a nároky na zdravější životní prostředí. Těžký průmysl prochází změnami a čeká ho další utahování opasků.

"Trend je jasný, emisní limity budou dále snižovat až pod hladinu reálných možností jednotlivých aplikací a v praxi to bude znamenat použití nových technologií pro úpravu emisí. Například "Dieselgate" emisní limit u spalovacího motoru na naftu je tak malý, že není reálně fyzikálně splnitelný, a proto se implementuje do aut vstřikování močoviny na snížení emisí," říká manager společnosti Air Products Vlastimil Pavlíček.

Firma, pro kterou pracuje, vidí změny v investičních strategiích průmyslníků denně. Ustupují konvenční plány a nahrazují je investice do alternativních paliv či technologických inovací, bez kterých by podniky nepřežily.

Snižování spotřeby

Air Products nabízí například kyslíko-plynové spalování pro různé spalovací procesy, kterými nahrazuje spalování se vzduchem, díky čemuž dochází k výraznému snížení spotřeby paliva. Díky vylepšení je výroba neregulovaná, produkce zůstává beze změny a emisní produkce klesne o desítky procent.

Oxid uhličitý, oxidy síry a oxidy dusíku dělají vrásky na čele nejen sléváren, ale také dalšímu odvětví těžkého průmyslu - sklářství. Jeden z nejkonvenčnějších byznysů na starém kontinentu kvůli hospodářské krizi před deseti lety téměř zanikl. Ti, kteří přežili jsou však dnes připravenější než kdykoliv předtím.

Podle slovenských a českých skláren jdou v současnosti na odbyt výrobky v celém odvětví. Stojí za tím i nové trhy. Zatímco tradiční odbytiště jako Ukrajina a Rusko omezily obchodní spolupráci, přibyly nové, například v Asii, na severu Afriky, či v Řecku a dalších členských státech Evropské unie. Za hranice putuje 80 až 90 procent všech slovenských a českých výrobků.

Nová pravidla a nutné investice

Úspěch však nepřichází zdarma. Například sklárny Crystalite Bohemia investovaly loni do modernizace půl miliardy korun. Podobně jsou na tom i další významní hráči. Inovace vyžaduje nová evropská legislativa.

Požadavky legislativy tlačí na snižování produkce oxidů dusíku a oxidu uhličitého. Pro sklárny jde o velký problém. Výroba totiž přirozeně vypouští do vzduchu významné objemy nežádoucích plynů.

Hlavní investice proto směřují do inovací, které povedou ke snížení produkce skleníkových plynů. K trendům patří celokyslíkový otop, při kterém se nahrazuje neefektivní a vysoce emisní konvenční spalování. Toto spalování dnes v našem regionu využívá asi čtvrtina sklářů, právě zde proto bude směřovat trend sklářských investic v současnosti.

Dobré výsledky a nové trendy

Podle společnosti Air Products narůstá zájem o hořákovou technologii Cleanfire, která kombinuje spalování plynu s kyslíkem. Díky technologií je možné snížit spotřebu spalovaného paliva až o polovinu, což vede až k 80-procentnímu snížení produkce emisí. Proto se pro řešení rozhodli špičkové firmy jako O-I (Owens-Illinois), AGC, Saint-Gobain, Guardian, Johns Manville, ale i umělecké sklárny Preciosa Lustry, Ajeto, SKLOJAS či Slávie.

Sklářství prožívá díky inovacím renesanci. Regulace totiž přináší zvýšené investiční náklady, ale zároveň zefektivňuje výrobu. Sklárny, které před dekádou přežily hospodářskou krizi a rozumně inovovaly, dnes zažívají výrazné vzestupy.

Například na Slovensku tržby sklářských firem od roku 2015 poprvé od roku 2008 překročily hranici 400 milionů eur. Dosáhly také lepší zisky a obraty.

Kontakt:

www.airproducts.cz

businesspr@biztweet.eu


Zařazenost 06.03.2019 12:03:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30786

Výsledky firem - tržby, zisk

Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V