Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.10.2018 10:10:27

Výdaje státního rozpočtu podpořily investiční dynamiku i ve třetím čtvrtletí (Slovenská ekonomika)

Výsledek státního rozpočtu je podporován růstem příjmů plynoucí z dobré ekonomické situace. Zvyšují se však i kapitálové výdaje vlády, které se v třetím čtvrtletí odrazí v celkové dynamice investic. Růst průmyslové výroby stagnuje v souladu s naší prognózou. Důvodem je především utažený trh práce, který se projevuje jak rekordně nízkou nezaměstnaností, tak i solidním růstem mezd. Spotřebitelské ceny zůstaly v září meziměsíčně nezměněné. Meziroční inflace tedy mírně zpomalila, a zaostala tak desetinu za naší prognózou.

Státní rozpočet skončil v září schodkem 610 milionů eur, což je téměř o 500 mil. eur méně než v září loňského roku. Rozdíl je způsoben především růstem celkových příjmů, zejména těch daňových. Rovněž výdaje se zvýšily, ovšem podstatně méně. Dobrou zprávou je, že rostou kapitálové výdaje. Ve třetím čtvrtletí bylo na investice vydáno celkem  564 mil. eur, přesto stále existují rezervy. Z evropských fondů Slovensko 4erpalo ke konci září pouze 14 % prostředků schválených na programové období 20142020. Vše tedy nasvědčuje tomu, že veřejné finance výrazně nadále přispívají k celkovému růstu investic. Státní rozpočet si letos vede lépe než minulý rok a podle našich odhadů skončí 0,8% deficitem v poměru k HDP, tedy nejlepším výsledkem v tomto hospodářském cyklu.

Dynamika průmyslové výroby nadále stagnuje. Jak v červenci, tak i v srpnu rostla průmyslová produkce tempem mírně nad 2 %, a to přesto, že ji nechybí domácí i zahraniční zakázky. Ty v prázdninových měsících vzrostly v průměru o 12 % meziročně. Průmyslovou výrobu brzdí kapacitní možnosti slovenské ekonomiky, především nedostatek zaměstnanců. Proto neočekáváme, že by na konci třetího čtvrtletí chytla druhý dech a její dynamika se v Q3 bude pohybovat lehce nad 2 % v průměru.

Nižší růst produkce se odráží v zahraničním obchodě. Ten si, poté co v červenci skončil malým přebytkem, připsal v srpnu poprvé v tomto roce deficit. Dynamika exportů i importů poklesla z dvouciferných čísel na polovinu. My ve své prognóze pro Q3 očekáváme nižší přebytek než jsme viděli ve druhém čtvrtletí, přesto, pokud vývozní dynamika výrazně v září nevzroste, zahraniční obchod skončí značně pod námi předpokládanými 800 mil. eur.

Míra nezaměstnanosti v září stagnovala na 5,4 % a zůstává tak na svém dosavadním minimu. Ve své prognóze na třetí čtvrtletí jsme předpokládali její mírný nárůst vlivem sezónnosti, především příchodu absolventů. Skutečnost ale ukazuje, že trh práce je tak napjatý, že všechny nově příchozí dokázal bez problému absorbovat. Míra nezaměstnaných mírně vzrostla v červenci, od té doby ale postupně klesá, a za celé třetí čtvrtletí zůstala v průměru na 5,4 %, to je o desetinu níže, než jsme očekávali.

Napjatost na trhu práce se také odráží v růstu mezd. Ty v průmyslu si v srpnu reálně připsaly solidních 4,4 % meziročně a podobně to bude i v září. Celkově tak reálná mzdová dynamika v průmyslu zrychlí v Q3 nad 5 % y/y.

Mzdy ale rostou výrazně i v ostatních sektorech, pouze v sektoru prodeje a opravy motorových vozidel meziročně poklesly. Očekáváme, že celkové reálné mzdy vzrostou ve třetím čtvrtletí o 4 % y/y.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen vzrostl ve třetím čtvrtletí v průměru o 2,7 % meziročně, tedy desetinu méně, než jsme očekávali. Důvodem je zářijová meziměsíční stagnace spotřebitelských cen. Ceny táhla dolů především sezónnost, snížily se ceny dopravy a rekreací a kultury. Inflace v září tak v meziročním vyjádření zpomalila na 2,7 % ze srpnových 2,9 %.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688