TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  29.09.2018 09:57:43

Českých vepřínů ubývá, likviduje je dovoz a nízké ceny

V České republice ubývá farmářů, kteří chovají prasata. Výkupní ceny se podle Svazu chovatelů prasat dostaly na historická minima. Naopak dovoz ze zahraničí letí prudce vzhůru.

Vepříny, ve kterých ještě před nedávnem chovali zemědělci prasata, stojí opuštěné a začínají chátrat. Mnohé přitom před pár lety prošly nákladnou opravou. Miliony korun se ale farmářům nikdy nevrátí.

“Nemáme zpracovatelský průmysl, ten se rozpadl. Jatky taky ne, u nás to nemá kdo zabít, takže vrátit se k něčemu takovému je pro nás utopie,“ řekl předseda zemědělského družstva Vojtěch Kubík.

A podle Svazu chovatelů prasat bude ještě hůř. “Letošní rok je extrémně špatný, nejhorší za celou řadu let. Opět se chovy rozhodují o tom, že budou buď snižovat stavy, nebo končit s chovem prasat,“ popsal ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibala.

Ceny energií, krmiv, vody i nafty letí vzhůru. Zemědělci ale kasírují za vykrmeného vepře méně než v roce 2010! “Při těchto cenách ta návratnost není možná. To je prostě ekonomická sebevražda,“ zhodnotil jednatel zemědělského družstva Milan Odložilík.

Jedním z posledních míst, kde ještě chov prasat na Kroměřížsku nezrušili, je zemědělské družstvo u Holešova. “Pracuji tady jako zootechnik 25 let, ale letos od nového roku jsou hrozné, mizerné ceny,“ prohlásila zootechnička Radka Koblihová.

Za kolik vepře prodává, si Koblihová roky pečlivě zapisuje. Nebýt bioplynové stanice, která vydělává, byly by nejspíš prázdné i tyto vepříny. “Díky tomu možná nejsme zavřeni, protože bioplynka potřebuje naši kejdu,“ vysvětlila zootechnička.

Podle farmářů bude pokles chovu prasat dál pokračovat. Jejich stavy se propadly na jeden a půl milionu kusů. Přitom začátkem devadesátých let to bylo téměř pět milionů.

Za tím, že klesají stavy chovaných prasat, jsou podle zemědělců levné dovozy ze zahraničí, které srážejí cenu masných výrobků. Na pultech prodejen to přitom není znát. Ceny vepřového neustále rostou.

Dvaačtyřicet kilogramů vepřového masa - tak taková je průměrná roční spotřeba každého Čecha. I přesto, že naši farmáři ruší chovy prasat ve velkém, vepřového je na trhu dost kvůli dovozům ze zahraničí.

“Nemůžeme se porovnávat se zeměmi jako Německo a podobně, kde dotace, potažmo skryté dotace, jsou podstatně větší než u nás,“ srovnal Odložilík.

Právě ze sousedního Německa a také ze Španělska do Česka míří denně tuny vepřového. Evropský trh navíc poznamenalo ruské embargo, nebo výskyt afrického moru prasat v Belgii. Vepřového je proto nadbytek.

“Každá komplikace na zahraničních trzích znamená přetlak masa v Evropské unii a tím pádem snižování ceny,“ vysvětlil Stibala. A to sráží české farmáře.

Ani dlouhodobě nízká cena vepřového masa ale neznamená, že na pultech obchodů zlevňuje. Od roku 2010 podražilo o čtvrtinu. A s dalším, byť mírným, zdražením počítají i zemědělci.

“Dolů to nepůjde, i když nám platí méně. Na pultech se to neprojeví,“ předpokládá předseda Okresní agrární komory v Přerově Josef Hlavinka. Sněmovní zemědělský výbor chce proto s ministerstvem zemědělství řešit finanční podporu farmářů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688