Saúdská Arábie pomáhá brzdit růst cen ropy. Co věští OPEC roku 2019?

Saúdská Arábie v červnu viditelně zvýšila dodávky ropy na trh, ukazují čerstvé statistiky. Celkově stouply dodávky celého ropného kartelu OPEC. Ten varuje, že globální poptávka po ropě v roce 2019 poprvé překročí 100 milionů barelů ropy denně a očekává další nerovnováhu.

Nejvíc od roku 2016

Saúdská Arábie v červnu zvýšila dodávky ropy na trh řádově o 500 tisíc barelů ropy denně a celkově dodávala největší objem komodity od konce roku 2016. Stalo se tak poté, co tržní ceny komodity dosáhly svého 3,5letého maxima.

Saúdská Arábie tak naplnila slova, která prostřednictvím svého Twitteru vypouštěl americký prezident Donald Trump a vyšla vstříc volání ze strany Číny nebo Indie. Totiž volání po brždění růstu cen ropy. Zatímco v květnu Saúdové těžili kolem 10 milionů barelů ropy denně, v červnu to bylo 10,5 milionu b/d. Data OPEC ukazují jen drobně nižší číslo: 10,4 mil. b/d.

OPEC celkově v červnu dodával 32,3 milionu barelů ropy denně, o zhruba 173 tisíc b/d meziměsíčně víc.

Graf: Ceny ropy Brent online (USD/barel)



OPEC dodávky ropy na trh od listopadu roku 2017 brzdí v rámci dohody členů OPEC a později i nečlenů kartelu, produkce některých členských zemí ale propadla mnohem zásadněji vůči očekáváním kvůli technických problémům situaci padající ceny ropy vystřídal růst cen.

Dodávky ropy na trh rostly po Saúdech také ze strany Iráku (+71,5 tis. b/d na 4,5 mio b/d), Spojených arabských emirátů nebo Kuvajtu. O více než 250 tisíc b/d ale propadla produkce Libye, pokles se dostavil také z Angoly nebo Venezuely.

Graf: Ceny ropy WTI online (USD/barel)

Splnit přání Trumpa = až minus 3 dolary za barel

Na sklonku června Trump na svém Twitteru informoval, že saúdskoarabský král Salmán souhlasil s žádostí amerického prezidenta o zvýšení těžby ropy a to možná až o dva miliony barelů denně. Saúdskoarabská státní tisková agentura sdělila, že Salmán a Trump se při telefonickém rozhovoru shodli na potřebě udržovat stabilitu na ropném trhu a kompenzovat výpadky v dodávkách. Neuvedla však nic o tom, že by Rijád měl v úmyslu zvýšit těžbu o dva miliony barelů denně.

Celková těžební kapacita Saúdské Arábie dosahuje zhruba 12 milionů barelů denně, země ji však doposud nikdy plně nevyužila. Podle agentury AP činí dosavadní saúdskoarabské těžební maximum 10,72 milionu barelů denně. Pokud by Saúdská Arábie skutečně zvýšila těžbu v rozsahu avizovaném prezidentem Trumpem, mohlo by to podle analytika Phila Flynna, kterého citovala agentura Reuters, okamžitě snížit ceny ropy o dva až tři dolary za barel.

Bývalý analytik a nynější výzkumný pracovník Kolumbijské univerzity Antoine Halff uvedl, že Trump zřejmě nechce znepokojovat své potenciální voliče vysokými cenami benzinu. "Základ podporovatelů Trumpa pravděpodobně tvoří ta část voličů, která je nejvíce citlivá na růst cen benzinu," prohlásil.

2019: Růst dodávek ropy povedou Spojené státy

OPEC souběžně se statistikou vydal první výhled pro rok 2019. Podle jeho očekávání růst poptávky po ropě sice zvolňuje, ale i tak s +1,45 milionu barelů ropy denně přesáhne v roce 2019 poprvé v historii v globálním měřítku 100 milionů barelů ropy denně. Produkce OPEC má vzrůst o 2,1 milionu barelů ropy denně. Kartel celkově očekává další nerovnováhu trhu.

Zajímavým bodem výhledu je ale očekávání, že nedojde k zásadnímu zatížení obchodu s komoditou a celkově zahraničního obchodu cly a současné „půtky“ budou brzy vyřešeny…


Zařazenost 11.07.2018 14:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3875505/saudska-arabie-pomaha-brzdit-rust-cen-ropy-co-vesti-opec-roku-2019.h...
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V