Děti se pokusí opustit jeskyni. Už nelze čekat, oznámil guvernér

Thajské úřady se obávají, že na záchranu dvanácti chlapců a jejich trenéra z jeskyně mají maximálně čtyři dny, pak začne prudce pršet a šance na jejich přežití se výrazně sníží. I proto se rozhodly déle nečekat a skupinku se pokusí osvobodit co nejdřív. Záchranáři nyní vybírají nejvhodnější a nejméně rizikový způsob, jak děti dostat ven.

V následujících čtyřech dnech se záchranáři pokusí z jeskyně na severu Thajska dostat uvězněné děti a jejich trenéra. Nyní pracují na tom, aby zajistili co nejlepší podmínky pro cestu ven a riziko neúspěchu snížili na co nejnižší možnou hranici, informuje portál The Guardian.

Původně chtěly úřady počkat, až voda opadne, nebo naučit děti se potápět, jenže to by mohlo trvat i čtyři měsíce a tolik času chlapci a jejich trenér nemají. Kyslík v jeskyni nesutále kolísá, blíží se navíc prudké lijáky, které by mohly veškeré únikové cesty zaplavit.

"Dnes pršelo, ale hladina vody je stále na uspokojivé úrovni," popsal aktuální situaci v jeskyni tamní guvernér Narongsak Osatanakorn s tím, že operace na odčerpávání vody v úseku 3,2 kilometrové cesty ven, jsou velmi úspěšné.

V následujících dnech však začne kvůli monzunovému počasí v této oblasti silně pršet, a hladina vody v jeskyni se tak může rychle zvýšit. Místo, kde se skupinka nachází, přitom nemusí být vůči záplavám imunní. Záchranáři mají jen pár dní na to, aby chlapce a trenéra dostali ven, než je voda uvězní v jeskyni až do ledna.

"Další tři až čtyři dny jsou nejvhodnější dobou pro operační a záchrannou misi pomocí jednoho z akčních plánů," oznámil guvernér. "Pokud budeme čekat příliš dlouho, nemůžeme vědět, kolik dešťové vody se navalí," dodal.

Situaci navíc komplikuje fakt, že v jeskyni rychle ubývá kyslík. Jeho hladina se snížila ze zdravých 21 na 15 procent. "Pokud hladina kyslíku klesne pod 12 procent, ovlivní to mozek a lidi uvnitř," upozornil guvernér. Naopak stoupá hladina oxidu uhličitého, mimo jiné i proto, že v jeskyni se pohybuje obrovské množství záchranářů. "Bez ohledu na to, kolik kyslíku máme, ho nemůžeme přežít příliš mnoho, naše krev se stane toxickou," vysvětlil Osottanakón.

Děti už se na cestu ven připravují a čekají jen na povel. Záchranáři se snaží snížit hladinu vody v jeskyni na co nejnižší úroveň. Snaží se zároveň vytvořit alternativní cestu a vrtají do skály v oblasti jeskyně.

O tom, kdy bude záchranná operace zahájena, rozhodne kvalita vzduchu uvnitř jeskyně a hladina vody. Kdyby však voda nečekaně rychle začala stoupat, nebo kyslík dramaticky ubývat, museli by záchranáři začít jednat dřív a rozhodnout, jestli je vyšší riziko děti zkusit vytáhnout ven, nebo je v jeskyni nechat.

Guvernér upozornil, že na cestě jsou zahraničí týmy zkušených potápěčů, kteří mají dětem pomoct. "Vyzkoušeli jsme všechny záchranné plány, týmy vyberou nejméně rizikovou možnost,” sdělil Osottanakón.


Zařazenoso 07.07.2018 16:07:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/deti-se-pokusi-opustit-jeskyni-uz-nelze-cekat-oznamil-guverner.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.