Kůrovec decimuje lesy. Premiér Babiš řekl, jak chce kalamitu řešit

Premiér v demisi Andrej Babiš svolal kvůli kůrovcové kalamitě krizový štáb. Do akce povolává ministerstva, kraje i těžařské firmy. O kůrovci, který likviduje české lesy, se mluví jako o největší ekologické katastrofě od dob Marie Terezie. Nejhorší situace je na Jesenicku. Pokácet tam museli už desetitisíce kubíků dřeva. Šíření kůrovce prý napomáhá hlavně sucho, ale podle některých odborníků můžou za jeho šíření i dřevaři.

Tam kde byl kdysi hustý les, je dnes holá pláň. Kvůli kůrovci se z lesů stávají paseky. A pokud někde nějaké stromy zbyly, většinou čekají na pokácení.

Kalamitou je teď nejvíce zasažený severovýchod republiky. Kůrovec likviduje lesy prakticky v celém nízkém Jeseníku. Čtvrtina objemu kalamitního dřeva, které bylo letos vytěženo, pochází odtud z revíru Janov lesní správy Albrechtice v Jeseníkách.

"Jsme tady poměrně dost poškozeni. V tom prvním čtvrtletí a dubnu jsme vytěžili 170 tisíc kubíků," řekl Jaroslav Komárek z lesní správy Albrechtic.

S kalamitou ale bojují také Beskydy, podhůří Šumavy, Český les, ale dřevokazného brouka teď najdeme i na Třebíčsku na Vysočině. Strom napadený kůrovcem se snadno pozná, ztrácí barvu a loupe se mu kůra.

Lesním hospodářům navíc nepřeje počasí. Sucho napomáhá tomu, že se kůrovec v lesích rychle šíří. A pokud nezaprší, bude prý hůř. "Kvůli nedostatku vláhy ty stromy ztrácí obranyschopnost a vytváří méně pryskyřice," dodal Komárek.

"Zvládnutí současné kalamitní situace v lesích je nereálné bez vyhlášení nouzového stavu a bez intenzivní meziresortní spolupráce," uvedlo ministerstvo zemědělství.

Kalamitní a napadené stromy navíc musí lesníci často skladovat přímo v lese. Dřeva je totiž přebytek a firmy už ho ani nechtějí vykupovat. Jinde zase chybí pracovní síla. Problém nemají jen Lesy ČR, ale i další vlastníci lesů.

"Hlavní problém jsou lidi. Řekli jsme si, že Lesy potřebují 250 pracovníků a ty firmy, se kterými se domluví, potřebují 2 000 lidí. Jak si ty firmy seženou lidi, třeba na Úřadu práce nebo v zahraničí, stát rychle umožní, aby ty lidé k nám přišli pracovat a tu kalamitu jsme řešili urychleně," řekl TV Nova premiér v demisi Andrej Babiš. Krizový štáb se podle Babiše bude scházet každý měsíc.

Podle některých odborníků se na šíření lýkožrouta neboli kůrovce podílejí i dřevaři, kteří převážejí zasažené kmeny po celé republice. Množství napadených stromů i kvůli tomu rok od roku stoupá.


Zařazenočt 31.05.2018 19:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/kurovec-decimuje-lesy-premier-babis-rekl-jak-chce-kalamitu-resit.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.