Zákon o platebním styku je druhým nejlepším zákonem roku 2017

Zákon, díky kterému se platební služby otevírají novým technologiím a dalším možným konkurentům. To jsou hlavní důvody, které nominovaly zákon o platebním styku mezi pětici nejdůležitějších zákonů uplynulého roku.

V anketě Zákon roku, kterou již po deváté pořádala společnost Deloitte Legal, měli rozhodující hlasy zástupci podnikatelské sféry a odborné veřejnosti. Na základě jejich hlasování se zákon o platebním styku implementující evropskou směrnici o platebních službách (PSD2) stal druhým nejlepším legislativním počinem roku 2017. Pro tento zákon, který získal čtvrtinu z celkového počtu hlasů, hlasovali především zástupci měst a obcí, veřejné sféry, finančního sektoru, obchodu a cestovního ruchu. Ocenění za Ministerstvo financí převzal během slavnostního vyhlášení ředitel odboru Finančních trhů Jiří Beran.

„Umístění zákona o platebním styku mezi těmi nejlepšími je pro nás velkým úspěchem. Česká republika má v oblasti inovací na finančních trzích velký potenciál. Proto mě velice těší, že si toho všímá i velká část odborné veřejnosti,“ uvedla náměstkyně ministryně financí pro mezinárodní vztahy a finanční trhy Lenka Dupáková. „Pro zdárný průběh transpozice této evropské směrnice jsme udělali maximum. Pro zástupce finančního sektoru jsme také uspořádali několik odborných seminářů,“ doplnila náměstkyně.

Služba nepřímého dání platebního příkazu umožňuje klientům platit na internetu nejen přes uživatelské rozhraní své banky, ale využít i jiného poskytovatele, který předá platební příkaz klienta bance. Z hlediska banky se jedná o běžný bankovní převod, avšak obchodník již v době zadání platebního příkazu dostane informaci o zadané platbě a může expedovat zboží nebo poskytnout službu. Banky mají povinnost umožnit poskytovatelům těchto služeb přístup k účtům, které klientům vedou. Služba správy informací o účtu zase umožňuje klientům spravovat prostřednictvím jedné aplikace údaje o transakcích na různých účtech. Díky tomu mohou mít větší přehled o rodinných financích.


Zařazenoút 24.04.2018 15:04:00
ZdrojMFČR - finanční trh
Originálmfcr.cz/cs/soukromy-sektor/bankovnictvi-a-platebni-sluzby/platebni-sluzby-a-vyporadani-obchodu/aktua...
Přílohy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.