Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.03.2018 17:58:44

Trable „Velkého bratra“

Pokles akcií Facebooku a všeobecný výprodej v závěru týdne. Důležitější je překvapivě to první. Obrovský únik dat připomněl nejen manažerům firmy, ale především uživatelům, že nedostatečná ochrana soukromí a manipulace s veřejným míněním mohou mít dalekosáhlé důsledky.

Facebook a jeho ošklivý týden

Jeden z technologických lídrů za sebou nemá dobré dny. Digitální doba přináší nejen radosti, ale i rizika, která ale uživatele většinou moc nezajímají. Jejich počet na této nejúspěšnější sociální síti už přesáhl 2,1 miliardy. Takřka třetinu planety! Ochutnávku magie s uživatelskými daty nám předvedla firma Cambridge Analytica s ne úplně chtěným přispěním právě Facebooku. A nemusíte prozradit mnoho, jen být trochu aktivní. A pak.. Abrakadabra.. a jste pod vlivem kouzla! Že sociální sítě mohou ovlivňovat poměrně zásadně a přitom skrytě spotřební chování uživatelů, tak nějak tušíme. Rozkrytí alchymie s ovlivňováním politických názorů a preferencí v tak masovém a přitom důvtipně maskovaném měřítku však ukazuje, že problém je nebezpečnější a hlubší. A zřejmě vyústí nejen ve striktnější regulaci, ale i v menší ochotu uživatelů používat sítě stejným způsobem jako dosud. Což může mít na budoucí zisky podstatný dopad, přestože se digitální růstový trend asi jen tak nezlomí.

A aby toho nebylo málo, Evropská komise si vyšlápla na podnikání technologických společností v Evropě. Tím jim mohou skončit mnohaleté žně, které jim umožňovala jejich kreativita v otázkách zdanění příjmů. Jejich „chytré účetnictví“ se přestává líbit Evropské komisi, které (resp. evropským rozpočtům) vlivem moderních trendů unikají miliardy eur. Na miláčky trhu si tak možná již brzy pořádně posvítí. Mělo by jít o 3% daň z příjmů velkých technologických společností jako Alphabet (Google) nebo Facebook, které sice působí v Evropě, ale jen virtuálně. Návrh ještě podléhá souhlasu všech členských států.


Je Trump obchodník, nebo blázen? Investoři v tom jasno nemají

A minulý týden, zejména jeho závěr, se opět přiklonili spíše k tomu druhému. Ať už jde o Trumpovu obchodní taktiku tvrdého vyjednávání s Čínou, nebo cokoli jiného, trhy začínají být na podobné kroky alergické – akcie reagují korigováním předchozích zisků a zlato naopak růstem díky své povaze bezpečného přístavu.

Zdroj: Bloomberg

Přesto, že jsme se dočkali od Trumpa určitých ústupků, například ohledně Evropy, jsou spíše dočasné povahy. Trumpův postup lze tedy stále považovat za negativní pro trhy! Protiváhou zůstává stále dobrá ekonomika i růst firemních zisků. A s tím, jak budou investoři vnímat jednou více Trumpa, podruhé více konjunkturu, tak se můžeme „těšit“ na jediné – kolísavost. Útěchou nám může být jen to, že růstový trend zřejmě zůstane zachován. Americká centrální banka Fed se o osud ekonomiky také nebojí – jak jsme v týdnu psali, zvýšila dále úrokové sazby o čtvrt procenta.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688