Očkování dětí se zásadně mění. Některé vakcíny nebudou povinné

Povinná očkování dětí se v tomto roce mění. U některých vakcín se snižuje počet dávek, u pneumokokových nákaz už nebude očkování povinné. Vyplývá to z novely vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem.

Hlavními změnami v povinném očkování dětí je snížení počtu dávek u hexavakcíny ze čtyř na tři, proti dětské obrně z pěti na čtyři a stanovení horní věkové hranice pro očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. 

 

Očkování dětí začíná hexavakcínou, která chrání proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým infekcím, dětské obrně a virové hepatitidě typu B. Od ledna se hexavakcínou nově očkuje ve schématu 2+1, tedy celkem třemi dávkami. 

 

"Základní očkování se provede v době od započatého 9. týdne po narození dítěte dvěma dávkami hexavalentní očkovací látky v průběhu prvního roku života dítěte, podanými v intervalu dvou měsíců mezi dávkami, a třetí dávkou mezi 11. a 13. měsícem věku dítěte. Jen u nedonošených dětí se očkování provede třemi dávkami očkovací látky v intervalech nejméně jednoho měsíce a čtvrtou dávkou podanou s odstupem nejméně 6 měsíců," vysvětlil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

 

 

Přeočkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli se nadále provádí mezi 5. a 6. rokem dítěte, podruhé potom spolu s aplikací čtvrté dávky proti dětské obrně mezi 10. a 11. rokem věku. "Tím, že se proti šesti chorobám včetně dětské obrny očkuje již jen třemi dávkami, nikoli čtyřmi, odpadla pátá dávka očkování proti dětské obrně," doplnil Tichý.

 

Nutné už nebude ani přeočkování proti tetanu mezi 14. a 15. rokem. To se nyní provádí mezi 25 a 26 lety a další přeočkování pak vždy po 10 - 15 letech.

 

 

Dále jsou děti povinně očkovány proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Základní očkování se provede nejdříve první den 13. měsíce po narození, nejpozději však do 18. měsíce věku dítěte. Druhá dávka se pak dítěti aplikuje mezi 5 a 6 rokem. "Dosud se očkovalo od prvního dne 15. měsíce a bez stanovené horní hranice, druhá dávka se pak podávala za 6 - 10 měsíců po podání první, případně i později," pochválil mluvčí zpřesnění vyhlášky.

 

Ve vyhlášce již není obsaženo pravidelné očkování dětí proti pneumokokovým nákazám. Povinně očkovány byly rizikové skupiny dětí. Děti ale mohou rodiče nechat očkovat i nyní, a to z veřejného zdravotního pojištění. "Očkování je hrazeno, pokud všechny dávky očkovací látky byly aplikovány do 7. měsíce věku pojištěnce, a hrazeno je pak též přeočkování provedené do 15. měsíce věku," upřesnil Tichý.


Zařazenoút 09.01.2018 05:01:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/ockovani-deti-se-zasadne-meni-nektere-vakciny-nebudou-povinne.html
Přílohy

Související témata


Zprávy a clánky ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V