Rozbřesk: Nepokoje v Íránu připomínají geopolitická rizika roku 2018

Rok 2018 ještě pořádně ani nezačal a na scéně už máme první připomínku toho, že letošní rok nebude radno podceňovat geopolitická rizika. Poprvé od tzv. arabského jara totiž nepokoje zachvátily Írán, kde demonstranti vyjadřují svou nespokojenost s politickým establishmentem v čele s prezidentem Rúháním. Bezprostředním důvodem protestů je neuspokojivá ekonomická situace v zemi (např. nezaměstnanost mladých dosahuje závratných 29 %), stále častěji však zaznívá kritika režimu jako takového.

Centristickému prezidentovi Rúhánímu se zjevně nedaří - v opozici ke konzervativním špičkám - plnit sliby o postupném otevírání země, potírání korupce a nastartování reforem. V zemi převládá frustrace z toho, že dohoda uvolňující západní sankce z roku 2015 nevedla k výraznějšímu zlepšení životní úrovně. Ba co více, ta samá dohoda se navíc s nástupem Donalda Trumpa do prezidentského úřadu dostala pod palbu tvrdé kritiky a její další osud zůstává nejasný. Platí přitom, že aktuální vývoj v Íránu jejím příznivcům do karet určitě nehraje.

Pokud by došlo k opětovnému uvalení sankcí, jejich negativní efekty by s vysokou pravděpodobností nezůstaly geograficky izolovány. Historicky oblíbená hra na hledání vnějšího nepřítele by se totiž neobrátila pouze proti USA, ale taky proti jejich regionálnímu spojenci Saudské Arábii, se kterou Írán vede proxy válku v Jemenu. Nárůst geopolitického napětí by tak zasáhl celý blízkovýchodní region, což by se dříve než kde jinde projevilo na ropném trhu, který na podobný typ událostí reaguje velmi citlivě. V tomto ohledu stojí za připomenutí, že jen Hormuzským průlivem na pomezí Perského a Ománského zálivu – jedním ze „škrtících“ bodů světové ekonomiky – protéká asi 20 % světové produkce ropy. Případné výpadky produkce nebo omezení dodávek by proto mohly vést ke skokovému růstu cen ropy.

Nakolik by se současné dění v Íránu mohlo rozvinout do výše zmíněného scénáře je prozatím obtížné předpovídat. Nejpravděpodobněji se stále jeví alternativní scénář, kdy bude íránská vláda schopna demonstranty „pokojně zkrotit“ a USA k obnovení sankcí nepřistoupí. Tak či tak se však zdá, že geopolitická rizika – ať již ve spojitosti s Íránem nebo jinými státy – mohou v tomto roce zásadněji ovlivňovat vývoj (nejen) na ropném trhu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Návrat exportérů na trh (resp. jejich zajišťovací aktivity) a velmi dobrý výsledek indexu podnikatelské nálady PMI přispěly k velmi dobrému startu koruny v novém roce.

Trh bude vyčkávat na další data a hlavně na to, jak je eventuálně bude interpretovat ČNB.

Zahraniční forex

Euro na počátku roku těží z lehce jestřábí rétoriky ECB, a tak eurové sazby rostou rychleji než dolarové.

Dnes by se ale mohla do hry dostat dobrá americká data (ADP, ISM) a dolaru pomoci. Ten si nicméně večer musí dát pozor na zápis z jednání FOMC.

Středoevropské měny odstartovaly nový rok velmi úspěšně, když navázaly na býčí trend započatý před Vánoci. K ziskům pomohla regionálním měnám i velmi dobrá data týkající se podnikatelské nálady v průmyslu.

Polský zlotý může dnes zaujmout výsledek inflace za prosinec. Vzhledem k tomu, že se prudký nárůst cen některých potravin (například máslo či vejce) také v Polsku zastavil a ceny pohonných hmot minulý měsíc prakticky stagnovaly, tak očekáváme jen relativně mírný meziměsíční růst spotřebitelských cen. Vinou negativního bazického efektu by se pak celková meziroční míra inflace měla viditelně snížit a přiblížit 2 % (z listopadových 2,5 %). Zpomalení spotřebitelské inflace by mohlo vyvolat vybírání zisků, které zlotý v uplynulých dnech a týdnech zaznamenal.

Ropa

Cena ropy Brent vykazuje v novém roce stabilní vývoj a nadále se drží nad 66 USD/barel, severoamerická WTI pak nepolevuje z hranice 60 USD/barel. Pozornost trhů se soustředí především na Írán (viz úvodník), který zachvátily protivládní demonstrace. Ty, ačkoli prozatím přímo neohrožují produkční kapacity, dodávají cenám ropy vítanou podporu.

Na stranu druhou však platí, že poměr spekulativních sázek na další růst cen ropy je na pětiletých maximech, což by při závanu medvědího sentimentu mohlo znamenat významnou korekci cen směrem dolů. Jakkoli zatím trhy preferují býčí narativ – ke kterému mají díky kombinaci solidního růstu poptávky po ropě a klesajících globálních zásob oprávněný důvod – průběh tohoto roku a cenově negativní rizika spojená s americkými těžaři budou dle nás postupně nabírat na síle.

 

Zařazenost 03.01.2018 09:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3718346/rozbresk-nepokoje-v-iranu-pripominaji-geopoliticka-rizika-roku-2018....
Přílohy
KategorieDluhopisy

Související témata

Rozpočet příští rok | Riziko | Írán
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.