Pozor, ať nepřijdete o peníze. Toto musíte stihnout do konce roku

Ačkoli mají mnozí tendenci odkládat nepříjemné povinnosti na poslední chvíli, s blížícím se koncem roku by otálet neměli. Hrozí totiž, že přijdou o příspěvky od státu, mohou se ale také dostat do nepříjemností. Co byste měli do konce roku stihnout a na co si dát pozor?

Nepropadl vám řidičský průkaz?

V roce 2007 vydaly úřady více než 800 tisíc řidičských průkazů. Doklady platí 10 let, všechny tyto řidiče tak letos čekala výměna dokladů. Jenže doposud si pro nový řidičák přišlo jen asi 480 tisíc lidí. Téměř čtvrt milionu řidičů si průkaz včas nevyměnilo.

 

"Téměř polovina řidičů, kterým řidičský průkaz letos propadl, je ve věkové skupině 61+. Je tedy otázka, kolik z nich má ještě zájem si řidičský průkaz vyměnit," upozornilo ministerstvo. Během prosince skončí platnost dokladu dalším 37 491 motoristům. Nejvíce řidičů s končícím průkazem je z Prahy, Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

 

K výměně řidičského průkazu za nový stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák. Lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde ho výměna na 500 korun.

 

 

Nepropásněte maximální příspěvek na spoření

Pokud si spoříte na bydlení a chcete získat celý státní příspěvek, musíte mít na spořicím účtu na konci roku minimálně 20 tisíc korun. Pak vám stát přispěje 2000 korun. Je tedy důležité si pohlídat, jestli je příslušná suma skutečně na účtu, pokud investujete jednorázově na konci roku, nezapomeňte na to.

Co se týče penzijního spoření, získá klient největší odpočet na daních, když na účtu bude mít na konci roku celkem 24 tisíc korun. Pokud si spoříte pravidelně každý měsíc 2 tisíce, dosáhnete na maximální daňovou úsporu automaticky. Jestliže na částku nedosahujete, máte možnost jednorázového vkladu - nezapomeňte ale bance ohlásit, že se jedná o mimořádný vklad pro daňové účely.

 

Zadejte své příkazy včas

Pokud potřebujete do konce roku ještě odeslat některé platby, pak byste to neměli odkládat na poslední chvíli. Bankám totiž nějakou dobu trvá, než vaši platbu zaúčtují a připíší na jiný účet. Ještě delší je pak doba, pokud posíláte peníze na účet v jiné bance, než je ta vaše.

 

Obecně platí, že v rámci jedné banky jsou platby zúčtovány během toho samého dne. Převod mezi bankami pak trvá obvykle tři dny. Pokud budete chtít příkaz zadat na pobočce, poslední možnost máte u většiny bank 29. prosince, platbu přes internetové bankovnictví můžete uskutečnit ještě o pár dní později. Podívejte se v tabulce.

 http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Dec2017/2085200.jpg?d41d

 

Bezplatný upgrade na Windows 10 končí

Pokud ještě nemáte ve svém počítači nainstalovanou nejnovější verzi Windows, máte na to pár posledních dní. Společnost Microsoft totiž oznámila, že bezplatný upgrade na Windows 10 k poslednímu prosinci definitivně skončí. Upgrade se týká počítačů s Windows 8, Windows 8.1 a Windows7.

 

 

Akce na hypotéky

Pravidla pro poskytování hypoték se v tomto roce zpřísnila. Nejenže vám banka už nepůjčí celou částku, ale vzrostly také úroky. I proto některé banky nabízejí do konce roku speciální nabídky, píše web Peníze.cz.

 

Klientům, kteří si do konce roku sjednají Hypotéku pro vlastní bydlení, odpustí Wüstenrot poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru (obvykle 2400 korun). Akce se týká všech fixací úrokové sazby. Bez poplatku za poskytnutí a čerpání úvěru je do konce roku také americká hypotéka Hypotéka na cokoliv. Pro zájemce o refinancování má Wüstenrot zvýhodněnou cenu za interní odhad nemovitosti.

 

Zájemcům, kteří do konce letošního roku podají žádost o Hypoúvěr od Buřinky, zajistí stavební spořitelna České spořitelny odhad nemovitosti zdarma.


 

Datové schránky čeká odstávka

Pokud potřebujete ke konci roku ještě něco vyřídit prostřednictvím datové schránky, měli byste to ideálně stihnout do čtvrtka 28. prosince. Od 29. prosince od 16 hodin až do 2. ledna proběhne plánovaná odstávka systému datových schránek. V tuto dobu nebude možné využívat datové schránky ani související služby.

 

"Nebude možné se do datové schránky přihlásit, a tudíž nebude možné ani přijímání nebo odesílání datových zpráv," upozorňuje ministerstvo vnitra. Až do 2. ledna budou zcela nedostupné i služby, které pro ověření totožnosti žadatele využívají přihlašovací údaje do datové schránky uživatele. Mezi ty patří např. portály Finanční správy, České správy sociálního zabezpečení nebo služby CzechPOINT@home, které na Portálu veřejné správy nabízejí možnost získat do datové schránky elektronické výpisy (např. z Rejstříku trestů, bodového hodnocení řidiče a další).

 

Na žádném ze 7 247 kontaktních míst Czech POINT nebudou dostupné služby, jako je zřízení nebo znepřístupnění datové schránky, ale ani služby autorizované konverze s možností zaslání nebo vyzvednutí, které nabízí služba Úschovny systému Czech POINT. V době odstávky rovněž nebude možné uveřejnit žádné dokumenty v Registru smluv ani na Portálu veřejné správy.

 

Na úřady si dojděte včas

Posledních několik dní vám zbývá také na vyřízení věcí na úřadech. Nezapomeňte, že řada pracovišť funguje přes Vánoce pouze v omezeném režimu. Během vánočních svátků jsou úřady zcela zavřené, někde letos dokonce neotevřou už ani 29. prosince.


 

Nezapomeňte na zavřené obchody

Před Štědrým dnem se nezapomeňte předzásobit dostatečným množstvím potravin. Podle zákona totiž musejí mít velké obchody 25. a 26. prosince zavřeno, 24. prosince pak smějí mít otevřeno jen do 12 hodin. Některé řetězce ale už avizovaly, že na Štědrý večer vůbec neotevřou. Více si přečtěte ZDE.


Zařazenoút 19.12.2017 05:12:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/pozor-at-neprijdete-o-penize-toto-musite-stihnout-do-konce-roku.html
Přílohy

Související témata

Rozpočet příští rok | Konec Eura
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V