Více peněz na děti i účtenková loterie: Tohle se mění od října!

Konec kožešinových farem, nové přídavky na děti i změna silničního zákona - nejen to se od října mění. Podívejte se na přehled novinek, které možná ovlivní i váš život.

Účtenková loterie

Už v neděli 1. října startuje účtenková loterie, která má lidi přimět, aby si o účtenky více říkali. Každý měsíc se bude losovat 21 tisíc výher, tou největší bude jeden milion korun v hotovosti a poté automobil. Více čtěte zde.

 

Kožešinové farmy

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání zakázala chov a zabíjení zvířat za účelem získání kožešin. Změna se nejvíce dotkne tzv. kožešinových farem, které musí skončit nejpozději do konce ledna 2018. Chovatelé dostanou od státu jako kompenzaci jednorázový finanční příspěvek.


Prorodinný balíček

Díky novele zákona o sociální podpoře se rozšíří okruh rodin, které budou mít nárok na přídavky na děti. Nově na ně dosáhnou rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima, v současné době je to 2,4násobku. Pro rodiny, v nichž alespoň jeden z rodičů, se také o 300 korun měsíčně zvýší vyplácené částky přídavků. Podle kritiků na přídavky sice dosáhne více rodin, ale kvůli tomu se příspěvek sníží.

 

Silniční zákon

Poslanci schválili přísnější postihy za nelegální taxislužby. Řidiči musejí vozit doklad o oprávnění k podnikání, vydávat potvrzení o zaplacení jízdného a vše poctivě zaznamenávat. Policie i úředníci také budou moci šoféry jednodušeji a lépe kontrolovat. Nové povinnosti vznikají také pro přepravce v linkové dopravě. Všechna pravidla najdete zde.

 

 

Exekuce

Exekutoři budou nově moci zabit řidičský průkaz v případě, že rodič neplatí výživné na zletilé dítě až do 26 let - v případě, že studuje. Dosud to mohli udělat, jen pokud dlužník neplatil výživné nezletilému potomkovi.

 

Maturitní zkouška

Také na maturanty čeká příští rok drobná změna. Nově si ke slohové práci budou moci vybrat ze šesti, ne deseti témat. Zároveň se doba, po niž mohou téma volit, zkrátí na 20 minut.

 

Otevření dálničních úseků

Ve středu 4. října se otevře nový úsek dálnice D4 na Příbramsku mezi Skalkou a křižovatkou se silnicí II/118. Za týden se pak řidiči budou moci projet po dálnici D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec. Další dva úseky dálnice mezi Bošilcem a Borkem se teprve staví.


 

Konec antikonfliktního týmu

Antikonfliktní tým, který zřídila radnice Prahy 1, měl dohlížet na dodržování pořádku před bary a restauracemi. Čtyři tříčlenné týmy chodily pražskými ulicemi od konci května - kvůli protikuřáckému zákonu, který kuřáky "vyhnal" z hospod na ulici. Podle starosty už ale není tým potřeba, a tak radnice neprodloužila smlouvu s bezpečnostní agenturou.

 

Program TV Nova

Diváci se mohou v říjnu těšit na skvělé novinky v programu TV Nova. Od 18. října budou moci každou středu od 20:20 sledovat silné příběhy lidí, se kterými se život nemazlil, v pořadu Mise nový domov. Od neděle 22. října pak startuje nový původní detektivní seriál Dáma a Král. Více čtěte zde.


Zařazenoso 30.09.2017 18:09:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/vice-penez-na-deti-i-kontrola-taxikaru-tohle-se-meni-od-rijna.html
Přílohy

Související témata

Konec Eura | Čapí hnízdo
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V